Norske adventister stanset investering i våpenproduksjon
Generalkonferansen hadde plassert penger i flere firma som var involvert i våpenindustri. Det gikk ikke under radaren for de norske adventistene.
Engelskmannen har engasjert seg sterkt for å stanse kirkesamfunnets investeringer i selskaper som får sine inntekter fra fremstilling eller salg av våpen av ulike slag.
Saken begynte å rulle da et av medlemmene orienterte ham om at han hadde sett gjennom den 300 sider lange porteføljen over investeringer som verdensledelsen, den såkalte Generalkonferensen, forvalter (se faktaboks). Her oppdaget han at det blant disse var en del firma som var involvert i våpenindustri.
– Dette var nytt for oss, sier Marley, som først uttalte seg om saken til Adventnytt, medlemsbladet til de norske adventistene.
– Skapte reaksjoner
Sammen med medieansvarlig, Tor Tjeransen, gikk norgeslederen straks i gang med å undersøke fakta, som viste seg å stemme. Snart fikk Adventistkirken i Norge støtte også fra andre land i Europa, blant disse Tyskland, Sveits og Romania. De fikk også drahjelp fra tidsskriftet Adventist Today, som i februar publiserte at den norske avdelingen av Adventistkirken ber Generalkonferensen om å slutte å investere i våpen.
– Saken kom ut i sosiale medier og skapte reaksjoner, sier Marley.
Kommentarene under saken tyder på at nyheten om investeringene falt mange adventister tungt for brystet.
– Jeg nekter å tro det, skrev ghanesiske Nana Adjei Atiadive.
– Takk til Norgesavdelingen! Tenk at vi har glemt at å nekte av samvittighetsgrunner er en verdi for adventister, skrev Angel Rivero som bor i USA.
Pasifister
Victor Marley ved «unionskontoret», hovedbasen til Adventistkirken i Norge, forklarer at mange adventister i Europa har tradisjon for å være pasifister.
– Mange har møtt motstand og havnet i vanskeligheter fordi de ikke har villet bære våpen og delta i militærtjeneste. Hvis du besøker USA, vil du finne en litt annen holdning. Der blir det sett på som en god ting å være med i militæret.
– Men hvordan kan verdensledelsen investere i våpenindustri?
– Det er noen kulturforskjeller mellom Europa og USA hvor vi har hovedkontoret vårt. Jeg vil også tro at forvalterne i USA sikkert har investert i selskaper som har vært involvert i flere ting, sier han og viser til Boeing som lager fly, men handler også i militært utstyr. – Det er viktig å presisere at det kun er snakk om rundt en prosent av forvaltningsfondet vi snakker om, sier Marley.
Han forteller at organisasjonen har strenge etiske retningslinjer, men påpeker at noen av dem ikke har vært presise nok.
Marley skrev brev til lederskapet i USA og forteller at han fikk en god og konstruktiv dialog med dem.
Generalkonferensens fondsforvalter, Timothy Aka, skrev tilbake og fortalte at avdelingen arbeidet med å luke ut selskaper fra porteføljen, blant disse «selskaper innenfor forsvarsindustrien, selskaper med miljøskadelige aktiviteter og selskaper som utnytter ansatte eller han mangelfull ledelse».
– Skal gjennomgå investeringer
Marley fulgte opp med å be lederskapet i USA ta opp saken på april-møtet sitt, og for halvannen uke siden kom meldingen som Victor Marley har håpet på: Generalkonferensen endrer nå sin investeringspraksis.
I pressemeldingen, som er gjengitt på adventist.no, viser styret til sin langvarige holdning som ikke-stridende. Nå ber også Generalkonferensen om at alle nåværende og fremtidige investeringer blir gjennomgått. De ønsker å utelukke selskaper som er involvert i fremstilling eller salg av våpen, stridsvogner, ammunisjon eller andre våpensystemer.
Styret har dessuten instruert Generalkonferensens komité for investeringsforvaltning til å inngå investeringer i selskaper som driver med fremstilling av klaseammunisjon, landminer eller kjernevåpen. Disse skal utelukkes uavhengig av hvor stor andel av selskapets omsetning eller salg de representerer.
Tim Aka, assisterende økonomisjef med ansvar for Generalkonferensens investeringer sier det slik, ifølge pressemeldingen:
«Som en åndelig organisasjon er vi forpliktet til å sikre at våre finansielle strategier og investeringer stemmer overens med våre verdier og forpliktelser. Dette er en kontinuerlig prosess og vil fortsatt være av stor betydning for investeringskontoret.»
Fordi det ikke er i tråd med Adventistkirkens verdier, har Generalkonferensen hatt som klar praksis ikke å investere i selskaper som driver virksomhet knyttet til tobakk, alkohol, pengespill, pornografi, kjøtt og koffeinholdige drikker. I pressemeldingen bekreftet styret at denne praksisen skal gjelde videre.
USA: Møt den republikanske pastoren som ikler seg historiske uniformer og kjemper for retten til å bære våpen.Posted by Dagen on Sunday, January 15, 2017
– Jobber for fred
Victor Marley bekrefter overfor Dagen at vedtaket er svært viktig for Adventistkirken i Norge.
– Det er viktig fordi dette går på våre verdier som kirkesamfunn. Vi er pasifister og jobber for fred i verden og da er det viktig at vi er troverdige og relevante for nordmenn og andre.
– Du brukte sterke ord da du skrev til Generalkonferensens økonomisjef at investeringene i våpenindustrien «føltes som et svik» og «et slag i ansiktet»?
– Ja, for meg personlig var dette veldig viktig. Jeg var litt bekymret for om jeg hadde gått for langt, men de møtte meg med en konstruktiv holdning.
Marley presiserer at han ikke representerer seg selv, men Adventistkirken i Norge.
– Det har kostet noen av våre medlemmer mye å være pasifister. Jeg har ikke måttet ofre noe personlig. I England har vi ikke hatt verken siviltjeneste eller militærtjeneste siden 1950-tallet, så jeg slapp å ta stilling til det. Her i Norge har folk måttet ta en kamp for sine meninger.
Victor Marley synes det er utrolig at den vesle Adventkirken i Norge har klart å kjempe saken igjennom på verdensplan.
– Selv om vi har fått god støtte fra andre i Europa, tror jeg nesten ikke selv at vi har hatt så stor gjennomslagskraft, avslutter han.
Investering i Adventistkirken:
- Adventistkirken internasjonalt har et stort investeringsfond som forvaltes av profesjonelle investorer.
- Generalkonferensen forvalter egne penger samt midler på vegne av avdelinger og institusjoner i kirken.
- 60 prosent av midlene er i innskuddsbaserte pensjonsordninger som eies av enkeltpersoner som pensjonsinnskuddene er gjort på vegne av.
- De øvrige 40 prosent av pengene som forvaltes består av forvaltningskapital, byggefond og øvrige fond.
- Generalkonferensen administrerer 19 ulike fond med ulik risiko.