PÅ FJELLET: Atle Evang Reinton konverterte til islam for å leve sammen med Erlynee Kardany.

Norske Atle ble muslim for å få den han elsker

Foreldrenes krav til paret ble en kilde til konflikt i samlivet mellom den nyfrelste konvertitten Atle og mer skeptiske Erlynee.

Publisert Sist oppdatert

Nå kommer dokumentarfilmen «Omvendt» som sendes på TV 2 onsdag, 16. mai.

Atle Evang Reinton konverterte til islam for å leve sammen med Erlynee Kardany, som er muslim med opprinnelse fra Singapore.

Det var i 2011 paret traff hverandre første gang. Atle brukte lang tid på å vinne hennes gunst. Men da forholdet ble seriøst, var Erlynee tydelig på at om Atle ikke ble muslim, ville foreldrene hennes protestere sterkt.

– Jeg er født som muslim, og det vanlige i Singapore er at om man skal gifte seg med en ikke-muslim, så må han konvertere. Jeg var veldig åpen om at det var noe mamma og pappa forventet, så vi snakket og drodlet om det, sier Erlynee.

PÅ FJELLET: Atle Evang Reinton konverterte til islam for å leve sammen med Erlynee Kardany.

Opplevde islam positivt

De forteller at det var slik ideen kom om å lage en film, som i utgangspunktet skulle handle om Atles konverteringsprosess.

– Jeg er ikke døpt, har aldri vært med i statskirken eller tilhørt noen religion, men har vært agnostiker og åpen for alle religioner. Jeg utelukker ikke noen Gud. Det mener jeg fortsatt er det mest fornuftige. Men jeg oppdaget med islam at det er en daglig, åndelig praksis, som er strengt regulert, men frivillig. Og når jeg prøvde det ut, hadde det en positiv virkning. Jeg ble gladere og mer tålmodig, og man kan bevisst bruke det til å dyrke frem dyder og begrense de dårlige sidene ved seg selv. Det er jo det samme også med meditasjon og kristen bønn. Alt dette er redskap for å bli et bedre menneske.

Prøvde å unnslippe islam

Men kona Erlynee hadde aldri regnet med at ektemannen skulle bli så interessert i islam, en religion hun hadde flyttet til Norge for å unnslippe.

Selv forlot hun Singapore i 20-årene. Singapore er et moderne land med en multikulturell befolkning, men foreldrene var velstående og tradisjonelle muslimer. Som ung opplevde hun de religiøse kravene som en hemsko.

– Jeg prøvde å slippe fra islam. Men jeg kan aldri unnslippe meg selv og familien, sier hun i filmen.

Hun gir flere ganger uttrykk for at hun synes det er vanskelig å tro på Allah.

– I Koranen står det at Gud er allvitende, men jeg har mine tvil, sier hun i filmen.

Krangler

Ektemannens nye tro blir etter hvert en kilde til konflikt i samlivet. På et tidspunkt refser Atle kona, som han mener er for kritisk til sin egen religion.

– Jeg synes du skal vokse opp og komme over motstanden mot islam og bønn, sier han til henne i filmen.

Gir makt

Likevel reiser paret til Singapore for å få foreldrenes velsignelse for forholdet. Men Erlynee nekter å bli gift etter sharialovene.

– Sharia gir ham makten. Jeg vil aldri underkaste meg, hverken en mann eller mine foreldre.

Han konverterer til islam, og paret får en muslimsk velsignelse av ekteskapet, uten å være offisielt gift i Norge.

De lever heller ikke helt i tråd med islams lære i Norge. Når foreldrene kommer på besøk etter at de har fått et lite barn, tømmer Atle Evang Reinton ut sprit og alkohol fra skapene. Leverpostei og andre varer som inneholder svinekjøtt går i grønne resirkuleringsposer.

Til slutt fikk de et ultimatum fra foreldrene i Singapore: Enten må dere gifte dere på muslimsk vis, eller så kommer vi ikke på besøk til Norge.

Likevel valgte paret en ikke-muslimsk bryllupsseremoni i Norge.

Da foreldrene fikk se video fra den norske bryllupsseremonien, var tilbakemeldingen til datteren slik:

– Du har syndet, sa moren skarpt.

– Jeg kommer aldri til å bli den datteren de ønsker, konstaterer Erlynee i filmen.

Omskjæring

En annen sak som ble vanskelig, var da paret fikk sitt første barn. Foreldrene legger sterkt press på at gutten skulle omskjæres. Atle hadde to døtre fra et tidligere forhold. De reagerer etter hvert på farens nye tro, særlig når deres nyfødte halvbror skal omskjæres etter de singaporske besteforeldrenes ønske.

Erlynee oppfattet imidlertid omskjæring som helt udramatisk.

– Det var helt ok for meg. Alle gutter jeg har vokst opp med har gjort det og det er jo helt vanlig i USA også, sier hun.

Men for Atle ble det til slutt umulig å gå med på dette ritualet.

– Jeg var skeptisk til at dette skulle skje med tvang. Andre muslimer mener at det er valgfritt, og jeg landet til slutt på at dette er noe sønnen min må velge. Om du omskjærer, så er det ikke noen vei tilbake. Da har du merket ham for livet.

Aksept

Til tross for mange konflikter, ender filmen med at paret klarer å få en aksept for sine valg fra foreldrene. Erlynee er oppmerksom på at mange andre hadde vært i en mye vanskeligere situasjon.

– I Singapore er muslimene mer moderate enn i mange andre kulturer. Jeg vet at mange muslimske kvinner i Norge ikke ville hatt det like lett, understreker hun.

De to er likevel nøye med å understreke at kvinneundertrykking og sosial kontroll i muslimske miljøer først og fremst er kulturelt betinget.

Paret er oppmerksom på at filmen gir et tvetydig bilde av islam som religion. Selv ønsker de å vise at det finnes middelveier og kompromisser.

– Mitt forhold til islam har også utviklet seg. En periode var jeg nok litt mer positiv enn jeg er i dag også. Den islam som praktiseres har mange kritiske sider. Jeg har for eksempel alltid vært mot kvinneundertrykkelse, og jeg mener at islam opprinnelig er et forsøk på å bekjempe dette. Profeten Mohammad kom med et budskap om å etablere en moralsk standard som blant annet beskyttet kvinnene, gikk inn for opplysning og beskyttelse av andre religioner, ut fra hvordan samfunnet var på 600-tallet på den arabiske halvøyen, sier Atle.

-----------

Fakta: Dokumentaren «Omvendt»

  • Atle Evang Reinton konverterer til islam for å kunne gifte seg med Erlynee Kardany.
  • I fem år filmer paret seg
    selv mens de går gjennom
    livets største vendepunkter: Omvendelse, bryllup og to barn.
  • Konflikten med hennes tradisjonelle muslimske familie om omskjæring og sharia fanges intimt på kamera.
  • Vises på TV 2 16. mai
Powered by Labrador CMS