Norske Audun var med på å åpne for likekjønnet vigsel
Metodistkirken har etter over 50 år med strid åpnet for full inkludering av LHBTQ+-personer.
Det skjedde under trossamfunnets toppmøte, generalkonferansen, som finner sted i den amerikanske staten Nord-Carolina i disse dager.
I sommer åpnet Metodistkirken her til lands for at to av samme kjønn kunne gifte seg.
Det gjorde de ved å omgå en paragraf i kirkens «lovtekst».
Nå er selve teksten endret.
– Stolt
Hver eneste generalkonferanse i Metodistkirken siden 1972 har striden om LHBTQ+-personer stått på agenda. Den gang vedtok de at homofil praksis ikke kan forenes med kristen lære.
Og gang på gang har den progressive fløyen gått på nederlag.
Frem til nå.
Westad, som selv var til stede, forteller at det oppsto en spontan feiring da det var klart at kirkesamfunnet fullt ut hadde åpnet for LHBTQ+-personer.
Nå kan de vie seg. Gjøre tjeneste. Bli prester og diakoner.
– Jeg er rørt og stolt over å ha fått være med å skrive historie her og for å gjøre kirken vår mer inkluderende og åpen for alle, sier Westad.
– Det har vært mange følelser
Den fulle inkluderingen skjedde gjennom en rekke ulike vedtak under det 11 dager lange møtet. Da siste vedtak var i boks, oppsto det spontant en feiring utenfor konferansesenteret de er på i byen Charlotte.
– Det har vært mange følelser. Mye glede og lettelse, men det er også sorg for alle de som har blitt holdt ute av kirken, som ikke har fått følge sitt kall til tjeneste, sier Westad.
Flere har trukket seg
Samtidig som har cirka 7.000 kirker valgt å trekke seg ut av UMC de siste årene.
På Generalkonferansen i 2020 kom et nytt forslag på bordet, signert 16 ledere fra alle de tyngste gruppene i trossamfunnet. De ville kaste inn håndkleet og dele UMC i to.
Så kom korona. Generalkonferansen ble til slutt utsatt til 2024.
I mellomtiden har et alternativt trossamfunn for konservative metodister sett dagens lys, som har trukket til seg mange forsamlinger.
I Norge har to menigheter trukket seg.
– Det kan godt hende noen flere drar, og det må de få lov til. Vi skal ikke holde noen mot sin vilje. Men det kan også godt hende at flere kommer tilbake, og kanskje vi også ser det i Norge, sier Westad.