Norske biskoper på hemmelig tur med bevæpnede vakter
Av sikkerhetsmessige årsaker informerte ikke toppene i Den norske kirke offentlig om at de reiste til Egypt forrige uke.
Biskopene i Den norske kirke besøkte Egypt mellom 14. og 20. januar. Sammen med dem var også generalsekretæren i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, og generalsekretær i Bispemøtet, Christoffer Solbakken.
Hagen Agøy sier til Dagen at sikkerheten ble ivaretatt av egyptiske myndigheter som stilte med væpnede vakter og en egen politibil som fulgte biskopene og resten av gruppen mens de var i Egypt.
– Turen var ikke hemmelig, men vi var enige om at vi ikke ønsket så mye eksponering av den. Det har vært en del angrep på kristne og på turister, og til tross for at vi aldri var redde for angrep, tenkte vi at det ikke var nødvendig at vi selv tok initiativ til å gjøre besøket i Egypt til en offentlig sak, sier Agøy til Dagen.
Hun presiserer at et ønske om å få ro under studieturen også lå bak.
Gjenvisitt
I 2014 kom lederen i Den koptiske kirke, pave Tawadros II, til Norge. Januarreisen til Egypt var en gjenvisitt.
Nidaros-biskop Herborg Finnset sier til Dagen at det ble sterke møter på turen.
– I en kirke møtte vi noen som hadde mistet familiemedlemmer da en bombe eksploderte for tre år siden. Vi fikk også høre hvordan den kristne minoriteten, særlig i Øvre Egypt, blir systematisk diskriminert, sier hun.
Den koptiske kirken knytter sin selvforståelse til fortellingen om Josef og Maria som måtte flykte til Egypt med Jesus-barnet.
Finnset og det øvrige turfølget møtte mennesker som er stolte av sin kristne tro og bakgrunn:
– Særlig det at de representerer en sammenheng helt tilbake til den første kristne kirke, sier biskopen.
– Skapte livsmot
Det gjorde inntrykk på biskopen i Nidaros å se landsbyutviklingsprosjekter og arbeidet som ble gjort for å øke utviklingshemmedes deltakelse i samfunnet.
– Disse var åpne for alle i området, uavhengig av tro, og skapte livsmot og nytt håp i en fattig befolkning.
Det som gjorde sterkest inntrykk på Berit Hagen Agøy på turen, var å møte kristne som jobbet på grasrota for å hjelpe fattige egyptere til å få en bedre hverdag.
– Det var sterkere enn å møte offisielle representanter som er mer bundet av det de kan si. Dette gir håp, sier hun.
Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, sa til kirken.no at det egyptiske samfunnet gir en utfordrende ramme for kirken og for arbeid med dialog og menneskerettigheter.
– Kirken i Egypt må balansere mellom ulike hensyn, der relasjonen til myndighetene er viktig og ikke uproblematisk. Samtidig må kirken være tro mot sitt eget, noe som også innebærer ansvar for å fremme og styrke vern om menneskers rettigheter. Vi har på ulike måter sett livskraftig og levende kirkelig aktivitet, sa hun til kirken.no.
Fotvask
Det norske bispekollegiet møtte også protestantiske kirkeledere, det egyptiske Bibelselskapet og diakonale organisasjoner i landet.
Uken ble avsluttet på biskop Thomas sitt retreat- og opplæringssenter utenfor Kairo. Biskop Thomas er kjent for å være en modig talsmann for trosfrihet og sosial rettferdighet i Egypt.
Herborg Finnset beit seg merke i noe den frittalende ortodokse biskopen sa om Jesu kors:
– Han sa: «Korset har to armer: den loddrette er rettferdigheten, og den vannrette er barmhjertighet. Begge disse armene er der, – og må være der.»
I programmet var det også satt av tid til å møte Mama Maggie som driver barmhjertighetsarbeid på søppelbyen i Kairo hvor det lever tusenvis av fattige mennesker.
Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark, tok bilde av Mama Maggie som vasket føttene til preses Helga Haugland Byfuglien.