I LABBEN: Norske politikere og forskere har latt seg inspirere i Israel. Til venstre, statsråd Tord Lien med delegasjon besøker det kjemitekniske laboratoriet på Technion University i Haifa. Til høyre står assisterende professor Oz M. Gazit, Midten dr. Øystein Lund Bø fra UiS. Til høyre for Lien står NTNU-professor Roy Johnsen.

Norske forskere ble inspirert i Israel

Norske forskere samarbeider gjerne med universitet i Haifa, til tross for universitetet bidrar til israelsk våpenindustri.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mange områder, særlig kjemiteknisk, som NTNU er interessert i og jobber innenfor. Ved å jobbe sammen kunne vi helt sikkert komme et stykke videre, sier professor Roy Johnsen, nestleder for institutt for produktutvikling og materialer ved NTNU.

Etter to intense dager i Israel i olje- og energiminister Tord Liens ( Frp) mannsdominerte delegasjon, er han og to andre norske forskere inspirert til samarbeid med israelske selskaper og universiteter.

Tirsdag ettermiddag besøkte delegasjonen Ben Gurion universitet i Beersheba som driver med nanoteknologi og nettsikkerhet. I Tel Aviv møtte nordmennene en rekke israelske gass- og oljeselskaper som Delek Group, Elbit, Fieldbit, Presenso, Geoimage og Harbo Technologies.

Anbefalt: Følg Israel-korrespondenten på Facebook

Pillekamera

Særlig besøket på universitetet Technion i Haifa mandag imponerte forskerne. Der brukte professor Boaz Golan god tid på å presentere universitetets suksess med nobelpriser, innovasjon og oppfinnelser som minnepinner og kameraer i pilleform til kirurgiske inngrep.

Technions studenter har over ti år startet opp 1602 bedrifter innen IKT og life sciences som har resultert i 95.500 arbeidsplasser. 811 av bedriftene er fortsatt aktive, ifølge Golan.

– Det kan i alle fall ikke NTNU stille opp med, sier Johnsen.

De kan imidlertid stille med kompetanse om gass og olje. Golan ønsker seg gjesteforelesere og studentutveksling med Norge.

– Vår dør er vidåpen, sier Golan.

Se video:

EU-midler

Nordmennene fikk seg en omvisning i Technions kjemitekniske laboratorium, der israelerne ser på hvordan de kan lage mer miljøvennlig gass.

Ved et eventuelt samarbeid med norske universiteter kan det første steget være å søke på forskningsmidler gjennom EUs program «Horisont 2020». I slike forskningsprosjekt er utveksling av studenter og felles doktorgrader viktige element.

For NTNUs del mener Johnsen det er interessant med industrialisering av ideer og innovasjon.

– Det er mange muligheter, men vi må gå tilbake og se på hva vi har fått presentert.

Universitetet i Stavanger har allerede en rund samarbeidsavtale fra 2013. Foreløpig er noen få studenter kommet fra Techion til Stavanger, og noen norske gjesteforelesere har undervist i offshore og petroleum i Haifa.

Dekan Øystein Lund Bø ved det teknisk-naturvitenskapelige fakultet er klar for tettere samarbeid på felt universitetene har til felles. Han mener det er potensial for å knytte Technions ekspertise på datavitenskap og bildebehandling opp mot Universitetet i Stavangers petroleumsforskning gjennom EU-prosjekter. Han ser også muligheter for EU-prosjekt i grenselandet mellom datavitenskap og medisin.

– Der har vi ikke kommet på langt nær så langt som israelerne.

Kritikk preller av

Et mulig tiltak er å sende norske studenter ned til Haifa på to eller tre ukers sommerkurs i entreprenørskap.

– Dette må vi se på når vi kommer tilbake fra turen. Det må blant annet passe inn i fagplanen, sier Egil Tjåland, instituttleder for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk.

NTNUs deltakelse i statsrådens Israel-besøk ble i forkant møtt av skarp kritikk fra Palestinakomiteen og enkelte NTNU-ansatte. En liten gruppe palestinavenner demonstrerte forrige uke utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. De hevder at Israel stjeler palestinske naturressurser og at samarbeid med universiteter og selskaper vil støtte «okkupasjonsstaten».

Tjåland har forståelse for kritikken mot eventuelt petroleumssamarbeid med Israel.

– Men det er viktig å presisere at vi er her for å finne felles forskningsområder. Vi vil se på dette når vi kommer tilbake fra reisen.

– Vil kritikken få konsekvenser for samarbeidet, eller er det bare støy?

– Jeg håper ikke det vil få konsekvenser, sier Tjåland.

Våpenindustri

Palestinakomiteen kritiserer i et lengre dokument kalt «Gasseventyret» at Technion samarbeider med israelsk våpenindustri som brukes overfor palestinerne. Professor Boaz Golan la mandag ikke skjul på denne koblingen i sin presentasjon. Blant annet har studenter fra universitetet bidratt til å utvikle Iron Dome som beskytter Israel mot rakettangrep. Han fremhevet også at Technion har konvertert militær teknologi til sivil bruk.

Den norske delegasjonen møtte Technions prestasjoner med stor interesse. Tjåland avslørte at ­NTNU på 70-tallet fikk hjelp av en israelsk professor fra Technion til å starte opp universitetet i Trondheim.

Statsråd Tord Lien (Frp) er strålende fornøyd med de tentative båndene som knyttes under Israel-besøket.

– Det er ikke tvil om at norske selskaper og akademika er veldig velkomne i Israel, og at samarbeid er viktig for Norge. Det er helt sikkert at vi har mye å tjene på å samarbeide med israelske miljøer, sier Lien.

Se video:

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS