Norske givere bak farm som skal gi barn i Kenya mat
Norske investorers planer om fiskeopprett i Kenya måtte skrinlegges. Nå satser bistandsorganisasjon på matproduksjon samme sted.
Matvareprisene har eksplodert i Afrika i år. Det skyldes blant annet Ukraina-krigen og tørke, særlig i området rundt Afrikas horn.
Situasjonen utfordrer også hjelpearbeidet til den norske organisasjonen NSP-Aid.
Hver dag skal nærmere 1500 munner mettes, blant annet på to skoler i slummen i Nairobi og et barnehjem sør for Mombasa.
Fra fisk til grønnsaker
I stedet for å bruke stadig mer av innsamlede midler på matvarer, starter organisasjonen denne høsten driften av en egen farm.
– De samme folkene som holdt på med næringsutvikling, ble utfordret til å drive nødhjelp, forteller informasjonsarbeider Per Grunnar Hamnøy i NSP Aid.
Faren hans, Gunnar Hamnøy, leder organisasjonen. 74-åringen var i mange år predikant i Misjonssambandet. Helt fra starten for tolv år siden har han vært med på å bygge opp NSP Aid.
Er i Kenya
Akkurat nå er Gunnar Hamnøy i Kenya sammen med en gruppe forretningsfolk som vil se og oppleve organisasjonens arbeid i landet.
Et av stoppestedene er den nyåpnede farmen.
Historien om den startet med at det ble dannet et investeringsselskap, NSP AS, som skulle drive oppdrett av fiskeslaget tilapia. Virksomheten var planlagt på et leid landstykke sørøst for den kenyanske hovedstaden Nairobi, men prosjektet måtte av forskjellige årsaker parkeres.
– Nå kommer området til nytte på en annen måte, sier Per Gunnar Hamnøy.
Satser på overskudd
NSP Aid har bygd opp og støtter driften av to skoler i Nairobi slummene og et barnehjem sør for Mombasa. I tillegg bygges det opp Malaika Villages, som skal blir hjem og skole for mange foreldreløse barn.
– Vi kan høste mais, bønner, tomater, løk og mange andre matslag tre ganger i året, forteller Per Gunnar Hamnøy.
Farmen skal få egne ansatte. Håpet er at man også skal kunne selge matvarer og på den måten bidra til driften.
Det er investert i et 2,4 kilometer langt strømgjerde for å holde husdyr fra nabolaget, elefanter og andre villdyr unna. Solcellepanel skaffer strøm. Grunnvann er lagt i rør for å sikre irrigasjon.
Ser mulighet for lokale bønder
Norske eksperter på internasjonal matpolitikk ser muligheter for afrikanske småbønder i dagens pressede situasjon.
– Når importen blir så dyr, så kan afrikanske småbønder bli konkurransedyktige på sine hjemmemarkeder. Høye matpriser er både et problem og en mulighet, sa professor Ruth Haug til Bistandsaktuelt i vår.
Haug er ansatt ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, og ekspert på internasjonal matpolitikk.
Birgit Kopainsky, som er professor ved institutt for geografi ved universitet i Bergen, jobber med matsikkerhet og landbrukssystemer.
Hun peker på én hindring for at afrikanske bønder:
– Det kan sikkert være en mulighet for de som har litt kapital. Men jeg er bekymret fordi det ikke er så mange som har akkurat det, sa Kopainsky til Bistandsaktuelt.
Fare for sultkatastrofe
Etiopia, Kenya og Somalia står overfor den verste tørken på 40 år, meldt Reuters tidligere i november.
Internasjonale organisasjoner har innstendig oppfordret det internasjonale samfunnet til å bidra før det utvikler seg en sultkatastrofe.
Håpet er at farmen kan bli et bærekraftig prosjekt som både sikrer mat og arbeidsplasser.
– Fattigdommen i Kenya er enorm, og mangel på god og sunn næring er viktig for å holde sykdommer borte. Takket være hundrevis av norske sponsorer, - både privatpersoner, skoler og bedrifter har NSP-AID sitt apparat hver dag gitt den hjelpen som trengs, sier Per Gunnar Hamnøy.
Deler ut matkasser
Nå i dagene frem mot jul har NSP Aid fokus også på å samle inn penger for å kjøpe inn mat og pakke i matkasser, som organisasjoen deler ut til familier som maner mat til jul.
– Sist jul delte partnerne ut mat til jul til 2500 familier i slummene i Nairobi, 2000 familier i Pokot fikk mat til jul og 450 familier på Kenya-kysten. Vi håper på god respons på denne aksjonen også i år, sier Gunnar Hamnøy.