Norske jøder krever at NRK-antisemittisme får konsekvenser
– Det som NRK publiserte, og som de har lagt seg flate for og beklaget, var dehumaniserende og antisemittisk og må få konsekvenser, sier advokat John Christian Elden.
«Vi må aldri glemme hvor ræva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det».
«Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket».
Dette var blant uttalelsene til NRK-programleder Shaun Henrik Matheson i februar i år.
Etter direktesendingen av «Shaun på P13» førte til klageform til Kringkastingsrådet i NRK, og flere reagerte i mediene og i sosiale medier. Samme kveld beklaget NRK radioinnslaget og avpubliserte det.
Innrømmet antisemittisme
Totalt mottok Kringkastingsrådet 527 klager fra personer og grupper. NRK-ledelsen innrømmet at det som hadde blitt sagt var antisemittisme.
– Deler av innslaget på tirsdag var dessverre innenfor definisjonen for antisemittisme, blant annet med bruken av ordene «Guds utvalgte folk». Det beklager vi sterkt, sa Halvorsen.
Innslaget ble også felt Pressens Faglige Utvalg (PFU) og politianmeldt, men saken ble senere henlagt.
Skuffet over stillheten
10–15 norske jøder har hyret advokat John Christian Elden for at utsagnene til NRK-programleder Matheson skal få konsekvenser. De er skuffet over stillheten fra flere politikere i etterkant av hendelsen.
– Jeg mener spørsmålet man skal stille seg i en sånn situasjon ikke er om Matheson skal få en straff eller ikke, men hvilken konsekvens han skal få eller for hans overordnede, sier Jan Herman Dante.
Her uttaler seg på vegne av den jødiske gruppen, som opplever det som skjedde som helt uakseptabelt.
– Det var et digert overtramp. Politikere må komme på banen og fordømme det. Jeg forventer ikke at de skal blande seg inn i NRKs redaksjonelle frihet, men si: «Denne episoden var forferdelig og antisemittisk, og slik kan vi ikke ha det i Norge», sier han.
Støre og Solberg
Han viser til statsminister Erna Solberg (H) sine tidligere uttalelser om antisemittisme under 2017-markeringen av 26. november 1942, dagen da de norske jødene ble deportert med Donau.
– Da sa hun: «Av historien har vi lært at vi ikke skal tåle litt antisemittisme. Vi skal ikke akseptere noe antisemittisme». I dag har de et flott opplegg for å bekjempe antisemittisme, men når det faktisk skjer i statskanalen er politikerne helt tause, sier han.
Dante viser også til leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sitt intervju med Agenda magasin, hvor tema var hans bok om 22. juli. Der sier Støre følgende:
«Det trengs kraftfulle tiltak for å bekjempe fremmedfrykt, konspirasjonsteorier og rasisme. Det første som må erkjennes, er at ord teller, at ord kommer fra holdninger, og at ord og holdninger kan lede til handling».
– Politikerne må komme på banen og støtte opp om den jødiske befolkningen i Norge når slike grove overtramp skjer. Vi forventer at de aktivt uttrykker sitt engasjement i bekjempelsen av antisemittisme, sier Dante.
«Jøde» som skjellsord
Han sier det jødiske miljøet setter stor pris på myndighetenes støtteordninger til sikkerhetstiltak overfor synagogen og økonomiske bidrag til skoleundervisning til bekjempelse av antisemittisme.
Men flere ble rystet over stillheten etter hendelsen i statskanalen, som ble ansett som ren antisemittiske av et samlet Kringkastingsråd.
– Da er det ikke rart at skoleelever tillater seg å bruke «jøde» som skjellsord. Når ingen andre gjør noe må vi gjøre noe selv. Dette kan vi ikke godta, sier Dante.
Kuler i posten
I etterkant av NRK-innslaget skrev den nynazistiske organisasjonen Vigrid et innlegg på sin blogg om Mathesons utsagn:
«At Shaun gir uttrykk for håp om at Covid-vaksinen ikke virker på de jødiske parasittene som bebor Israel er noe barnslig siden det ikke løser jødeproblemet en gang og for alle. En dag må det skje og vi får håpe det dagen kommer snart før jødene drar oss alle med ned i undergangen».
Den jødiske gruppen sier innlegg som dette viser hvor farlig antisemittismen kan være.
– Dette kan vi ikke akseptere, ikke bare som jøder, men som nordmenn. Noen av oss har opplevd å få Davidstjerner tagget på postkassen og kuler i posten. Det er ikke det samfunnet vi ønsker å ha. Når skaden skjer så må det få konsekvenser, sier han.
Norske borgere
Han understreker at reaksjonene mot NRK og Matheson ikke handler om Israel, men om antisemittisme.
– Israel har en egen politikk og tankegang som ikke har noe med oss å gjøre. Vi er her hjemme, norske borgere som forlanger å få beskyttelse.
Det Mosaiske Trossamfund, synagogen i Oslo, har valgt en annen linje enn gruppen som har hyret inn Elden. De skal ha kurs for NRK-ansatte for å øke deres kunnskap om antisemittisme.
– Det burde ikke være nødvendig, dette bør ligge i NRKs ryggmargsrefleks, sier Dante.
– Hva ønsker dere å oppnå?
– Vi vil at det som skjedde skal få konsekvenser og at Matheson fjernes fra stillingen sin. Vi ønsket å få en juridisk vurdering om hva som kan gjøres, sier Dante.
Giske-saken
Advokat John Christian Elden har tatt saken på vegne av gruppen. Han sier klientene ønsker at NRK skal ta sitt personalansvar seriøst.
– Klientene ønsker at NRK utviser samme handlekraft som VG gjorde i Giske-saken der de suspenderte journalisten fra å skrive og dermed ha kontakt med leserne som en naturlig og minimumsreaksjon, sier han og legger til:
– Overtrampet var alvorlig i Giske-saken, men det var også tilfellet i denne saken. Det som NRK publiserte, og som de har lagt seg flate for og beklaget, var dehumaniserende og antisemittisk og må få konsekvenser, sier Elden i en e-post til Dagen.
Dagen har fått tilgang til en rekke brev mellom NRK og Eldens advokatkontor. Der argumenterer Elden for at Mathesons uttalelser er rettslig problematisk, sett i lys av Straffelovens § 185 om hatefulle ytringer.
NRKs juridiske avdeling sier de ikke er enig i denne tolkningen, og skriver at de anser saken som ferdig behandlet fra NRKs side:
«Matheson har fått en tydelig tilbakemelding fra sin redaksjonelle leder og han har også oppriktig beklaget innslaget, bl.a. i sitt eget program påfølgende dag. Han har gjort det klart at utsagnene. slik de falt, ikke på noen måte var ment å gi uttrykk for antisemittiske holdninger eller er uttrykk for en personlig antisemittisk holdning».
Orienterte styret
I sitt siste brev minner NRK om redaktøransvaret og sier de kommer til å orientere styret om hendelsen. Elden mener det ikke ser ut til at styret har behandlet saken.
– NRKs administrasjon synes ikke å ønske å legge fram saken, noe som er uheldig og underlig. Da må vi på vegne av klientene – lisensbetalerne eller aksjonærene om du vil – måtte be generalforsamlingen agere og beordre at ledelsen ser på de personalmessige sidene av saken.
Advokaten mener saken ikke har noe med redaksjonell frihet å gjøre.
– At programlederen har tabbet seg ut og gått langt over grensene redaksjonelt, er allerede fastslått. Spørsmålet er hvilke synlige konsekvenser dette bør få for at NRK igjen skal kunne oppnå tillit hos sine kunder, sier han.
– Dypt uenig
NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen har blitt forelagt all kritikken i denne saken og svarer på vegne av Matheson.
«Vi har ikke noen videre kommentar utover det som kommer fram i teksten fra NRKs juridiske avdeling», skriver han i en e-post til Dagen.
Statsminister Erna Solberg er også forelagt kritikken i denne saken, statssekretær Rune Alstadsæter skriver i en e-post at statsministeren er dypt uenig i Mathesons uttalelser:
«Statsministeren er, som dere, dypt uenig i Mathesons uttalelser, og registrerer også at NRK har gitt uttrykk for at uttalelsene gikk over grensen og i Kringkastingsrådet har erkjent at deler av innslaget var antisemittisk. Dere viser til at uttalelsene nå er politianmeldt. Det er da unaturlig at statsministeren går ytterligere inn i en sak som nå etterforskes av politiet».
Presseansvarlig for Ap-Leder Jonas Gahr Støre skriver at de takker nei til å kommentere da de «ikke har hatt anledning til å sette oss inn i saken».