INGEN STØTTE: Det jødiske samfunn i Trondheim får ikke opprettet en stilling for å forebygge antisemittiske holdninger i byen og fylket.

Norske jøder spurte om 1,4 millioner for å forebygge antisemittisme. Blir ikke prioritert

For norske jøder er det et før og etter 7. oktober. Likevel setter ikke regjeringen av penger til nye tiltak mot antisemittisme utenfor Oslo-området.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke oppjusterte Justisdepartementet beredskapsnivået på grunn av en økt trusselvurdering mot jødiske mål i Norge.

I fjor gikk Det mosaiske trossamfundet i Oslo (DMT) ut med en bekymringsmelding. Også utenfor Oslo opplever norske jøder en forverret situasjon.

I april i år ble flere graver ved den jødiske gravlunden i Trondheim vandalisert. Senere samme måned ble en brennende fakkel kastet mot byens synagoge.

SYNAGOGE: Synagogen i Trondheim.

Likevel får ikke Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST) de 1,4 millionene de har etterspurt for å opprette en stilling for å forebygge antisemittisme. Formålet med stillingen er å kunne tilby et tilsvarende tilbud som hovedstadens synagoge.

– Opplever dere at dere blir oversett av regjeringen?

– Vi opplever nok det i denne sammenhengen, sier styreleder i DJST, John Arne Moen, til Dagen.

Et før og et etter 7. oktober

For norske jøder er det et før og et etter 7. oktober.

– En fra før krevende situasjon har blitt enda mer krevende, forklarer Moen.

JØDISK: John Arne Moen er styreleder i Det jødiske samfunn i Trondheim.

HL-senteret rapporterer om en økning i antisemittiske holdninger i landet, etter flere år med nedgang.

Likevel setter ikke regjeringen av penger til nye tiltak for å forebygge antisemittisme. Da statsbudsjettet ble lansert i forrige uke, viste det kun en videreføring av det som har vært.

Hovedsakelig tiltak tilknyttet Østlandet og Det mosaiske trossamfundet i Oslo.

Hovedstadens synagoge åpner jevnlig dørene for besøkende skoleklasser. Gjennom det prisvinnende Veiviserprogrammet, reiser to norsk-jødiske ungdommer rundt til videregående skoler og forteller om jødisk liv og kultur. Av erfaring rekker de kun å besøke utvalgte skoler i Øst- og Sør-Norge.

Ønsker et tilsvarende tilbud

– Det hadde betydd veldig mye for oss om vi fikk ansatt en person som både kunne fungert som en ressurs for kommunene, besøkt skoler samt tatt imot grupper i synagogen for å formidle hvordan det er å leve som jøder i Norge i dag, sier Moen.

Både i brev til departementet og i flere møter, har styrelederen synliggjort at behovet er også stort utenfor Oslo-området. Departementet ga aldri signaler om at de ikke var enige i virkelighetsforståelsen. Statsbudsjettet ble derfor en skuffelse for Moen.

– Vi har tilsvarende utfordringer også i Trondheim og i Trøndelag.

– For oss i Trøndelag så er det umulig å bidra aktivt med målrettet innsats mot antisemittisme, uten å ansette en person. Uten det kommer vi ingen vei.

Trossamfunnet får stadig forespørsler fra kommunen som ønsker et tett samarbeid i situasjonen som har oppstått, men det har de ikke ressurser til, forklarer Moen.

– Koster ingen ting

Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF), Olaug Bollestad, har besøkt DJST flere ganger. Hun synes det er spesielt at regjeringen ikke klarer å finne penger for å møte behovet i dagens situasjon.

– Det koster jo ingen ting, for å si det på godt norsk, sier hun, og sikter til de 1,4 millionene trossamfunnet har bedt om.

OLAUG BOLLESTAD: KrF-lederen besøkte norske jøder i synagogen i Oslo 24. oktober.

Bollestad er tydelig på at antisemittiske holdninger må bekjempes. Da tror hun at en slik stilling er en billig og virkningsfull måte å gjøre det på.

Da Dagen møter KrF-politikeren, sitter hun med statsbudsjettet i Stortingets helsekomité.

– Hvor vanskelig er det å finne 1,4 millioner?

– Dette er snakk om prioriteringer. Når jeg sitter i helsekomiteen, snakker vi mer om milliarder enn millioner. At vi i en slik situasjon ikke kan finne 1,4 millioner, synes jeg er ufattelig.

Ikke oppfattet behovet

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) sier at departementet har god dialog med de jødiske minoritetene både i Oslo og i Trondheim.

– Den jødiske veiviserordningen som drives av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo virker imidlertid over hele landet, og vi har ikke fanget opp at det er et ønske om en egen ordning i Trondheim, skriver statsråden i en e-post til Dagen.

STATSRÅD: Kommunal- og distriktsminister Erling Sande har ansvaret for norske minoriteter.

Ministeren påpeker også at regjeringen har foreslått å øke bevilgningen til DJST med 600.000 kroner.

Ifølge styreleder Moen dekker denne summen kun økte kostnader, og innebærer i realiteten ingen reell økning.

Statsråden lover ingen endringer, men viser til at departementet om ikke lang tid skal lansere en ny handlingsplan mot antisemittisme.

Belastning

I Trondheim forteller styreleder Moen om at særlig barna og ungdommene i opplever at antisemittiske holdninger kommer til overflaten på skolen. I Trøndelag er det som regel bare ett jødisk barn på en skole, forteller han.

– Det er de yngste som opplever situasjonen som mest krevende. Når man til stadighet blir konfrontert med antisemittiske holdninger, er det ganske tøft å motivere seg til å gå på skolen hver dag.

– Hvordan opplever norske jøder i Trondheim dagens situasjon?

– Det er rett å si at mange opplever situasjonen veldig vanskelig. I Trøndelag er man enda færre enn man er i Oslo, og dermed er det lett at man føler seg enda mer utsatt.

– Det er en belastning å leve i en situasjon, der man vet at man er utsatt. Det har vi levd med i mange år, men det er blitt mye mer tydelig det siste året.

Powered by Labrador CMS