KLOKKER: Alle landets kirker blir bedt om å ringe med kirkeklokkene søndag i solidaritet med Ukraina. Bildet viser vestveggen på Nidarosdomen.

Norske kirkeklokker skal ringe for Ukraina

Norges kristne råd og Den norske kirke følger opp forslag om landsomfattende markering av solidaritet med folket i det invaderte landet.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget om å ringe med kirkeklokker «fra alle norske kirker søndag klokkka 13» kommer fra professor emeritus Paul Leer-Salvesen og lagmann Hanne Sophie Greve.

– Ja, vi følger opp dette med en anbefaling. Det kommer en felles pressemelding med Den norske kirke litt senere i dag, bekrefter generalsekretær Erhard Hermansen i Norges kristne råd overfor Dagen torsdag morgen.

Melding til alle kirkeverger

Også i Kirkerådet får Dagen bekreftet at det oppfordres til ringing med klokker:

– Det gikk nettopp ut melding fra preses og kirkerådsleder til alle kirkeverger med oppfordring til klokkeringing klokka 13 på søndag, skriver kommunikasjonsrådgiver Sigrid Rege Gårdsvoll i Kirkerådet i e-post på henvendelse fra Dagen.

ANBEFALING: Kristin Gunleiksrud Raaum og Olav Fykse Tveit har kontaktet landets kirkeverger med tanke på felles ringing med kirkeklokker førstkommende søndag. Bildet er tatt da Fykse Tveit ble presentert som ny preses for to år siden.

Preses blant biskopene er Olav Fykse Tveit, mens Kristin Gunleiksrud Raaum er kirkerådsleder.

– Ordløs bønn om velsignelse

Det var 8. mars at Paul Leer-Salvesen fortalte på sin Facebook-vegg at han og Greve og hadde skrevet brev til Norges Kristne Råd og norske biskoper der de oppfordrer til ringing i kirkeklokker fra alle norske kirker søndag klokka 13 i solidaritet med Ukraina.

Brevet lyder slik:

«Vi er dypt rystet og i sorg over Russlands og Hviterusslands ugjerninger i Ukraina. Vi ber for det ukrainske folk og for modige opposisjonelle i Russland og Hviterussland. I århundrer har kirkeklokker ringt for å kalle de troende til bønn og gudstjeneste og for å samle mennesker som er i sorg. Klokkene ringer inn en ordløs bønn om velsignelse og fred til Skaperverkets Gud.

Vi ber dere oppfordre alle deres kirker til å ringe syv minutter med klokkene sine neste søndag klokken 13 i solidaritet med dem som lider under krigens og krigsforbrytelsenes gru. Slik kan kristne mennesker i Norge uttrykke sin inderlige medfølelse gjennom klokkeklangens gamle vakre språk.»

Hanne Sophie Greve er lagmann i Gulating Agder, Paul Leer-Salvesen er professor emeritus ved Universitetet i Agder. Begge er profilerte samfunnsdebattanter.

BØNN: Paul Leer-Salvesen oppfordrer til bønn for Ukraina når kirkeklokken ringer førstkommende søndag.

– Det er bare så fint!

Leer-Salvesen er begeistret for at forslaget blir fulgt opp.

– Det er bare så fint! Kirkene bruker sitt gamle klokkespråk til å vise solidaritet med dem som lider under denne grusomme krigen. Som kristne har vi et særlig ansvar for å lindre nød og arbeide for fred og forsoning. La oss be når vi hører klokkene på søndag, lyder hans oppfordring.

– Berører oss alle

– Russlands invasjon av Ukraina har sjokkert en hel verden. Det berører oss alle, også som menigheter og som nasjonalt kirkelig fellesskap i Norge. Vi vil markere solidaritet med dem som lider i Ukraina og dem som flykter fra krigens redsler, sier Fykse Tveit i en pressemelding.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum støtter oppfordringen.

– Jeg håper mange vil delta i denne helt spesielle situasjonen, sier hun.

Norges Kristne Råd oppfordrer også andre kirkesamfunn til klokkeringing.

Skal ringe i syv minutter

Biskopenes oppfordring er å ringe med kirkeklokkene søndag 13. mars klokken 13.00 i syv minutter. Oppfordringen ble sendt torsdag morgen og er ikke bindende. Deltakelse vil variere fra sted til sted fordi ikke alle kirkebygg har bemanning tilgjengelig på kort varsel, opplyser Den norske kirke.

Det hører til sjeldenhetene at det ringes med kirkeklokker over hele landet. Sist det skjedde, var i fjor i forbindelse med tiårsmarkeringen for 22.juli-hendelsene på Utøya og i Oslo. En lignende anbefaling gikk ut i mars 2020 like etter at koronatiltakene gjorde det umulig å holde vanlige gudstjenester.

UNNTAKSVIS: Ringing med kirkeklokker er underlagt et strengt regelverk.

Unntak ved særlige anledninger

Bruk av kirkeklokker er strengt regulert men det kan gjøres unntak ved særlige anledninger, og i Den norske kirkes regelverk presiseres det at kirkens klokker «kan ikke benyttes for å markere deltakelse i aksjoner som støtte til demonstrasjoner.»

Men Kirkerådet og Bispemøtet «kan bestemme at kirkens klokker kan brukes i spesielle situasjoner.»

DOMKIRKE: I Tromsø domkirke ble det ringt i klokkene i sju minutter sist torsdag.

Domkirker ringte med klokkene

Noen steder er kirkeklokker allerede tatt i bruk for å markere solidaritet med folket i Ukraina.

Avisen iTromsø skriver at klokkene i Tromsø domkirke ringte i sju minutter sist torsdag, ett minutt for hver dag krigen på det tidspunkt hadde pågått.

Kommunikasjonsrådgiver Gry Dørnberg Olsen sier til avisen at dette var et initiativ som ble gjennomført ved flere domkirker i landet.

Powered by Labrador CMS