Mats Ola Ishoel er pastor i Livets Ord Moskva. Foto: Arash Asadi

Norske Mats Ola er pastor i Moskva: – Vi ber dag og natt

Menigheten samler inn penger fra hundrevis av menigheter i Russland for å gi nødhjelp til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Mens russiske bakkestyrker med stridsvogner nærmer seg Kyivs forsteder, er medlemmer i menigheten Livets Ord Moskva samlet for å be for sitt eget land og for nabolandet Ukraina.

– Først av alt så ber vi. Hele tiden, dag og natt. Så ser vi på humanitære prosjekter, og hva eventuelt annet vi kan gjøre i dagene som kommer, skriver Mats Ola Ishoel, som er pastor i menigheten.

Han forklarer at menigheten har startet en innsamling.

– Vi samler nå inn penger i alle våre menigheter i landet. Hjelpen går til humanitær hjelp blant menigheter i Ukraina, sier Ishoel.

6.000 medlemmer

Ishoel dro til Moskva for 26 år siden, utsendt av den svenske menigheten Livets Ord. Siden den gang har arbeidet i Russland hatt en eksplosiv vekst.

Ishoel står foran forsamlingen i Moskva.

Pastoren, som opprinnelig kommer fra Oppdal i Norge, har et overordnet ansvar for rundt 400 menigheter, små og store. Den største ligger i Moskva og har 6.000 medlemmer. Han fikk ansvaret for menigheten i 1996.

– Hjelpe mennesker, spre evangeliet

Dagen spør Ishoel om menigheten tar stilling i krigen som nå utspiller seg. Det er et spørsmål han unngår og svare på. I stedet skriver pastoren:

– I en slik situasjon fokuserer vi på det som først og fremst er menighetens kall i verden; be om fred og beskyttelse for alle som er involvert, hjelpe mennesker, spre evangeliet. Verden og Europa trenger Jesus mer enn noen gang, skriver han.

Misjonær i Russland

Kari Myre er misjonær i Russland og har bodd i landet de siste 22 årene. Fra sin base i Murmansk mottok hun nyheten om invasjonen via europeiske medier på torsdag.

– Angrepet kom nok overraskende på mange. Samtidig har nok dette vært planlagt fra russisk side i god tid, sier Myre.

MISJONÆR: Kari Myre har vært misjonær i Russland i 22 år og bor nå i byen Murmansk.

Hun forklarer at det russiske folk er delt inn i mange grupper som forholder seg ulikt til konflikten.

– Det er ikke godt å si hvor mange som er for og hvor mange som er imot det som skjedde på torsdag. Mediene gir ikke noe tydelig bilde av de ulike leirene og spesielt motstanderne av Putin blir ikke omtalt, sier misjonæren som ikke ønsker å uttale seg politisk om situasjonen.

Har mange meninger

Myre forteller at hun gjennom mange år i Norges nordligste naboland har innfunnet seg med at å dele politiske meninger i offentligheten innebærer risiko med tanke på overvåking fra myndighetene.

Derfor velger hun å holde en lav profil, også av hensyn til menighetsarbeidet hun driver.

– Jeg har mange meninger, men jeg går ikke ut med dem. Så jeg verken publiserer innlegg, kommenterer eller liker det andre skriver i sosiale medier, forklarer Myre og legger til:

– Når det gjelder religionsfrihet og situasjonen rundt menneskerettighetene synes jeg det har blitt mer og mer utfordrende de siste ti årene.

BER FOR FRED: Kari Myre oppfordrer norske kristne til å be om en fredelig og diplomatisk løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Så hvordan forholder du deg til det Russland gjør i Ukraina nå?

– Vi må bare be. Be for en fredelig og diplomatisk løsning. Mange russere har venner og slektninger i Ukraina. De er et søskenfolkeslag. Og begge har de vært bekymret for utviklingen lenge før i dag. Bekymringen blir ikke noe mindre aktualisert nå, sier misjonæren som oppfordrer norske kristne til å engasjere seg i bønn.

Blir værende

Kari Myre er usikker på hva som vil skje i konflikten fremover og ønsker ikke å spekulere i den ene eller andre retningen.

– Alt er veldig uvisst. Som kristne må vi håpe i det lengste. Jeg føler meg ikke truet, så jeg blir her jeg og ser an situasjonen. Skandinaver er generelt høyt verdsatt av det russiske folket, sier misjonæren.

Powered by Labrador CMS