Et spesialteam med helsearbeidere i Sierra Leone i Vest-Afrika bærer en båre med et offer for ebolaviruset. Foto: Florian Plaucheur / AFP/ NTB Scanpix

Norske misjonærer 
i Vest-Afrika frykter ebola

Frykt for ebola spres nå til norske misjonærer i Vest-Afrika. NLM har 11 voksne og ni barn i Mali og Elfenbenskysten, som grenser mot ebola-rammede Guinea og Liberia. Det kan bli aktuelt med evakuering.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er daglig opptatt av denne saken, og vurderer kontinuerlig utviklingen, sier Kjell Jaren, regionleder for Norsk Luthersk Misjonssamband ( NLM) i Vest-Afrika, til Dagen.

I tillegg til NLMs 20 personer i området, har Normisjon og Misjonsselskapet henholdsvis fem og tre misjonærer i Mali. De følger også situasjonen nøye.

Les også: Frykten for ebola sprer seg raskt i Europa

Nøktern informasjon

Kjell Jaren viser til at NLM ikke er opptatt av å krisemaksimere mer enn nødvendig.

Les også: I helgen drøfter de bibelsyn og trossamfunn i NLM

– Det er viktig å gi nøktern informasjon, og ikke skape unødvendig frykt hos misjonærenes pårørende i Norge, sier han.

Regionlederen forteller at helsevesenet i for eksempel Elfenbenskysten er bedre rustet enn i de rammede nabolandene.

– Myndighetene er flinke til å informere sin befolkning. Det er satt i gang flere landsomfattende aksjoner, blant annet å slutte å håndhilse når folk møtes, forteller Kjell Jaren.

Helsearbeider Birgitte Gundersen er klar til å reise til Sierra Leone. Se NRKs reportasje:

Ikke smittede i NLM-land

Det er til nå ikke registrert ebola-smittede personer i misjonslandene til NLM. Men nylig viste en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) at det er oppdaget tilfeller av ebola i en by i Guinea, som ligger omkring åtte mil fra NLMs misjonsstasjoner nord-vest i Elfenbenskysten, melder Utsyns nettside.

FNs generalsekretær: Vi må handle NÅ!

Evakuering

Stedlig representant for NLM i Vest-Afrika, Anders A. Aanensen, tror det blir krevende å utføre misjonsarbeid dersom det dødelige ebola-viruset krysser grensene til Mali og Elfenbenskysten.

– Som feltleder er det helt klart utfordrende å skulle ta beslutninger når man vet hva som kan være konsekvensene. For misjonærenes del kan det bli aktuelt med evakuering.

Vi kan be om at Gud skal stoppe epidemien, men vi må samtidig bruke fornuften til å håndtere situasjonen best mulig, sier Aanensen til Utsyn.

Kjell Jaren utelukker heller ikke en evakuering hvis en vanskelig situasjon oppstår.

– Det er helt avhengig av hva som skjer - og i hvilket område som blir rammet. Hvis det skulle påvises ebola et sted, så vil vi selvfølgelig ikke ha noen misjonærer der, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) reiser neste uke til områder i Vest-Afrika som er hardest rammet av det dødelige ebolaviruset.

Beredskapsplan

Anders A. Aanensen, har sammen med feltets beredskapsteam utarbeidet en plan for situasjonen.

– Planen handler i hovedsak om å holde seg informert igjennom nyhetsbildet og ambassader. Ulike hygienetiltak er også sentralt. Hvor strenge retningslinjer vi vil innføre avhenger helt av den løpende situasjonen, og beredskapsteamet vil møtes jevnlig framover for å vurdere dette, sier Aanensen til misjonsbladet.

Han peker på at informasjon er svært avgjørende for å få bukt med ebola.

NLMs radioarbeid i Elfenbenskysten deltar også i dette arbeidet. De har produsert informasjonsprogram om ebola på mahouspråket, og det skal sendes nesten daglig på ulike radiostasjoner.

Smittet i Sierra Leone, fløyet hjem til Norge: Den norske helsearbeideren som ble smittet av ebolaviruset i Sierra Leone i Vest-Afrika, sier hun er takknemlig for behandlingen hun får ved Ullevål sykehus.

Leger uten grenser

NLM i Vest-Afrika har vært i kontakt med Leger uten grenser, som er sterkt til stede i de smittede landene. De sier at smittefaren for misjonærene er moderat, og det viktigste en kan gjøre i første omgang er å passe på hygienen og unngå å spise dyr fra skogen. I tillegg er det viktig å prøve å unngå smittekilder som for eksempel tradisjonelle begravelser.

Les at h elsemyndigheter i USA frykter global ebola-spredning

NMS er avventende

Det Norske Misjonsselskap (NMS) har for tiden tre misjonærer i Mali. Programsjef Inger Kari Søyland opplyser at NMS har løpende kontakt med utsendingene og avventer situasjonen.

– Så langt har de ikke følt seg truet av ebola-epidemien, men de er jo bekymret for den alvorlige situasjonen i Vest-Afrika, forteller Søyland til Dagen.

NMS følger også nøye med på hva som skjer i Kamerun, som heller ikke ligger så langt unna de ebola-rammede områdene.

– Vi skal i neste uke samles til ledermøte, der også representanten fra Mali vil delta, legger Søyland til. Her vil nok epidemien være en viktig sak.

Normisjon har også arbeid i Mali, og for tiden er det fem misjonærer ute på feltet. Det lyktes ikke i går å få kontakt med rette vedkommende på hovedkontoret.

Powered by Labrador CMS