VAKSINE: Nylig sendte Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) et brev til Folkehelseinstituttet hvor de ba om en avklaring for vaksinasjon av nordmenn som jobber internasjonalt, deriblant misjonærer og bistandsarbeidere.

Norske misjonærer må hjem for å få vaksine: – Høres komplisert ut

Det blir opp til hver enkelt misjon- og bistands-organisasjon å sørge for at 
norsk personell blir vaksinert.

Publisert Sist oppdatert

Over hele verden kjempes det mot koronapandemien ved hjelp av strenge tiltak og vaksinering. I Norge har det blitt satt omkring 433.000 enkeltdoser, og stadig flere får melding om at de kan møte opp på et vaksinasjonssenter.

Nylig sendte Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) et brev til Folkehelseinstituttet hvor de ba om en avklaring for vaksinasjon av nordmenn som jobber internasjonalt, deriblant misjonærer og bistandsarbeidere.

«Vi ønsker å forsikre oss om at våre ansatte ikke blir uteglemt», skriver daglig leder i Norme, Hans Aage Gravaas i brevet.

Norme og Digni er to paraplyorganisasjoner innen misjon og bistand og representerer til sammen 40 norske organisasjoner og kirkesamfunn.

– Utryggheten

I sitt svar til Norme skriver Folkehelseinstituttet at det er vanskelig å lage en egen ordning for nordmenn i utlandet.

«Det må nok derfor være slik at de som jobber utenlands og ønsker å vaksinere seg i regi av det norske koronavaksinasjonsprogrammet, må selv sørge for å få vaksinert seg mens de er hjemme i Norge».

Gravaas sier de diskuterte svaret fra Folkehelseinstituttet i et styremøte denne uken.

Respekterer regler

Han understreker at Norme kommer til å respektere norske helsemyndighetenes lover og regler.

NORME: Daglig leder i Norme, Hans Aage Gravaas, håper nye utsendinger og dem som skal ut i en ny periode til sommeren kan få vaksinen før de reiser.

Graavas håper nye utsendinger og dem som skal ut i en ny periode til sommeren kan få vaksinen før de reiser.

– Er det praktisk mulig for misjonærer og bistandsarbeidere som allerede er reist ut å komme tilbake til Norge for å ta vaksinen?

– Hvordan de ulike organisasjonene skal løse det vet jeg ikke, vårt hovedfokus på styremøtet var vaksinasjon av dem som skal ut fremover.

Den daglige lederen understreker at Norme vil vektlegge hensynet til de mest utsatte og til den globale situasjonen.

– Vi vet godt at vaksinering internasjonalt ikke har nådd så langt som i Norge. Vi har et etisk ansvar som betyr veldig mye for oss. Vi ønsker ikke å sende et signal om at nordmenn skal bli fullvaksinert mens det er en lokalbefolkning som ikke engang har tilgang til en koronavaksine.

– Komplisert

Generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS) Helge S. Gaard, sier det var enighet blant organisasjonene som var på Norme-styremøtet.

– Det er komplisert å gjøre noe så lenge vaksineprogrammet i Norge er organisert lokalt. Det er også vanskelig å be om fortrinn i køen for misjonærer fremfor folk i risikogruppene, sier han.

På møtet kom de frem til en mulig løsning for de organisasjonene som har helsepersonell i fattige deler av verden.

– Vi mener det kan være rettferdig at de får komme likt i vaksinekøen som norsk helsepersonell, og kan be om dette lokalt, sier Gaard.

– Hvilke muligheter har NMS for å sende sine ansatte til Norge for vaksine og tilbake igjen?

– Det høres komplisert ut. Da må det gjøres i tilknytning til andre opphold i Norge. Foreløpig har vi folk som har vært ute med strenge smittetiltak i over et år nå. Vi vil gå gjennom muligheten for vaksine der de er og vaksine i Norge og gjør det som er mulig og enklest, sier han.

– Går ikke

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier han har forståelse for situasjonen misjons- og bistandorganisasjoner er i.

– De fortjener å bli vaksinert og gjør en viktig jobb der ute, men det går rett og slett ikke å sende vaksiner til nordmenn i utlandet. Derfor må vi gjøre det sånn at de vaksinerer seg når de er hjemme, hvis de ikke omfattes av vaksinasjonsprogrammet der de er.

Aavitsland forklarer at vaksiner er sårbare legemidler som må oppbevares og fraktes på en helt bestemt måte, noe som gjør det svært komplisert med tanke på flyreiser, logistikk og temperaturen de skal fraktes i.

Han råder helsepersonell som jobber i utlandet til å ta kontakt med sin kommune om vaksine.

– Kommunene skal prioritere helsepersonell, det gjelder både de som jobber ute og hjemme. Jeg foreslår at de tar kontakt med sine kommuner og ser om det er mulig å få til, sier Aavitsland.

Powered by Labrador CMS