Norske politikere trues til taushet
En av tre politikere på Stortinget og i regjeringen sier de har opplevd ubehagelige henvendelser. En del har også blitt truet. PST mener truslene er et demokratisk problem.
I undersøkelsen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjennomført i samarbeid med Politihøgskolen, svarer hver tredje stortingsrepresentant eller statsråd at de har opplevd ubehagelige henvendelser.
En mindre andel sier de har mottatt direkte trusler, eller holdninger de har oppfattet som truende, skriver Bergens Tidende.
- En del av politikerne har oppfattet dette som så ubehagelig at de har takket nei til debatter og kanskje vært forsiktige med å uttale seg. Hvis frykten for å bli truet blir så stor at de lar være å si det de egentlig mener, da er det et demokratisk problem, sier Jon Fitje, leder av analyseavdelingen i PST.
I sin trusselvurdering for 2014 som ble lagt fram tirsdag, vurderer PST at de nye regjeringspartiene sannsynligvis vil «oppleve en økning i truende og plagsomme henvendelser».
Da Klassekampen omtalte foreløpige tall fra kartleggingen i slutten av november i fjor, ble det sagt at antallet trusler mot norske politikere økte kraftig etter 22. juli-terroren, men at det nå blir stadig færre av dem.
Jon Fitje sier til Bergens Tidende at antall trusler nok har flatet ut, men at statistikken ikke er så god at man kan fastslå trenden med sikkerhet.
- PST får jo bare det som blir rapportert, men mange rapporterer ikke hendelser. Den individuelle tålegrensen er jo forskjellig. Noen ser bort fra mange henvendelser, mens andre rapporterer mindre hendelser til PST, sier Fitje.
(©NTB)