Norske skoleresultater går mest ned: – Få de fysiske lærebøkene tilbake, sier Ropstad
KrF mener Pisa-resultatene er nedslående og tar til orde for fysiske lærebøker i skolen og en satsing på dyktige lærere.
Norske elever har aldri prestert dårligere i matematikk, lesing og naturfag, ifølge Pisa-undersøkelsen.
Den omfattende Pisa-undersøkelsen er gjennomført i 2022 blant 690.000 elever i 81 deltakerland. Forrige undersøkelse var i 2018.
Norge er blant landene som går mest tilbake siden sist. Men også i flere av de andre landene har resultatene svekket seg tydelig.
Hovedfunnene
* Aldri før har norske elever prestert dårligere i gjennomsnitt i matematikk.
* I lesing og naturfag er de på samme nivå som i 2006, som da var det laveste nivået som er målt.
* Norge er på samme nivå som OECD-snittet i lesing og matematikk, men under i naturfag.
* I Pisa 2022 går OECD-snittet ned, men nedgangen for norske elever er større enn de fleste OECD-landene.
* Fra 2018 til 2022 har andelen lavtpresterende elever (under mestringsnivå 2 av 6) økt fra 19 til 31 prosent i matematikk, fra 21 til 28 prosent i naturfag og fra 19 til 27 prosent i lesing.
* Samlet sett er det nå 41 prosent av de norske elevene som kan betegnes som lavtpresterende i ett eller flere fagområder.
KrF: – Må være en vekker
Resultatene er i tråd med PIRLS-undersøkelsen som viste stort fall i norske elevers leseferdigheter, påpeker KrF utdanningspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.
– Dette må være en vekker for alle partier, sier han til NTB.
Ropstad mener skolens er viktigste ressurs er lærerne og mener det trengs et taktskifte i satsingen på å rekruttere og beholde dyktige lærere.
I tillegg påpeker han at skolen trenger flere trykte lærebøker. KrF foreslo en storstilt satsing på trykte lærebøker på 500 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år, men dette ble nedstemt i Stortinget.
KrF markerte seg også med et ja til fysiske bøker-standspunkt også i kommunevalgkampen, og har gått ut med at partiet vil programfeste at det skal være mindre skjermbruk i skolen.
– Vi får mange tilbakemeldinger på at skjermbruken i skolen er krevende, sa Charlotte Beckmann Finnestad til Dagen tidligere i år. Nå er hun varaordfører i Kristiansand.
Rødt: – Nok testing
Pisa-resultatene gjenspeiler Forskjells-Norge, sier Rødt, som mener undersøkelsen fører til unødvendig stress for norske elever.
– Vi må ta et oppgjør med det store testregimet i skolen vår. Det er nok nå. Vi trenger ikke plage 15-åringene våre med standardiserte internasjonale prøver, for å måle oss mot andre land, sier Hege Bae Nyholt (R), leder for utdanningskomiteen på Stortinget, til NTB.
Hun understreker at Rødt er mer opptatt av at ungene har det greit på skolen enn at de er bedre i matte enn svenskene.
Resultatene fra Pisa-undersøkelsen som kom tirsdag, viser at Norge er blant landene som går mest tilbake siden sist. Aldri før har resultatene vært lavere i særlig matematikk, naturfag og lesing.
Nyholt mener disse resultatene ikke sier mye om hvordan god læring skjer, men til flere overskrifter som sammenligner norske elever med elever i andre land.
Videre peker hun på forslagene fra Prøiz-utvalget som ble levert til kunnskapsministeren forrige måned. Utvalget foreslår blant annet å droppe mange slike tester.
Frp: – Vi stiller for få krav til elevene
Resultatene i Pisa-undersøkelsen som viser at norske elever aldri har gjort det dårligere, henger sammen med at det stilles for få krav til elevene, mener Frp.
– Vi ser dessverre resultatene av en skole hvor det stilles mindre krav, og hvor forstyrrende elementer som mobbing og vold i skolen har fått ta overhånd, sier utdanningspolitisk talsmann Himanshu Gulati i Fremskrittspartiet til NTB.
Pisa-undersøkelsen viser at Norge er blant landene som går mest tilbake siden sist. Aldri før har resultatene vært lavere i særlig matematikk, naturfag og lesing. Norge havner bak alle de andre nordiske landene utenom Island
– Som samfunn kan vi ikke leve med at våre kommende generasjoner får en dårligere utdanning. Det er de som skal bygge fremtidig verdiskapning og bære velferdsstaten, sier Gulati.
Han mener det må stilles mer krav til oppmøte, oppførsel, lekser og eksamen.
Krisemøte onsdag
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) skal onsdag møte med alle lærerorganisasjonene, Skolelederforbundet, Elevorganisasjonen, KS og Sametinget om funnene i Pisa-undersøkelsen.
– Jeg er spesielt bekymret for den store økningen i elever som er på det laveste nivået. Vi har høye ambisjoner for elevenes læring, og dette er en utvikling vi er nødt til å snu, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.
Møtet finner sted onsdag ettermiddag etter at funnene i Pisa-undersøkelsen kom tirsdag.
I den kommer det fram at norske elever aldri har prestert dårligere i matematikk, lesing og naturfag.
Den omfattende Pisa-undersøkelsen er gjennomført i 2022 blant 690.000 elever i 81 deltakerland. Forrige undersøkelse var i 2018.
Norge er blant landene som går mest tilbake siden sist. Men også i flere av de andre landene har resultatene svekket seg tydelig.