NRK angrer på at de droppet andaktsbønn
Lederen for livssynsavdelingen i NRK vil i fremtiden ikke kutte ut velsignelse fra andakten. Elin Ørjasæter mener NRK må passe seg for ikke å tape den kristne kulturarven av syne.
«Jeg tror på kaffekoppen. Jeg tror på kunst og kultur», siterer Elin Ørjasæter, medlem av Kringkastingsrådet, fra andakten til Petter Myhr.
- Jeg synes andakten til Myhr er dårlig. Jeg opplever også at den representerer den glideflukten jeg opplever at NRKs livssynsavdeling er inne i – bort fra den kristne kulturarven, sa Ørjasæter.
Klager
NRK har fått inn ti klager på at Fader Vår og velsignelsen ble droppet fra morgenandakten, som NRK P1 sender hver morgen i ukedagene. I slutten av januar i år var det direktøren ved Olavsfestdagene i Trondheim, Petter Myhr, som holdt andakten. Han valgte ikke å be Fader Vår eller å lyse velsignelsen.
«Jeg er sterkt skuffa det dere som ansvarlige nå prøver å tilby oss! Gi oss andakten tilbake slik vi er vant til – med bønn og velsignelse som vi ønsker å få med oss som start på dagen», skriver en klager.
«Det kaller jeg ikke andakt i det hele tatt! Disse to dagene var det bare løst prat», skriver en annen klager og henviser til uken med Petter Myhr.
«Morgenkåseriet vi har fått denne uken hører til i en annen programpost. Mange snakker om dette og om det faktum at andakten er svært kuttet ned», skriver en tredje.
Samtlige klagere gir uttrykk for stor skuffelse og at andakten denne uken på ingen måter tilfredstilte deres behov som andakt.
Fra Ørje i Østfold har Kringkastingsrådet fått inn en underskriftskampanje med 36 underskrifter, som protest mot andaktene til Myhr.
Ikke på flukt
Regiondirektør i NRK Sør-Trøndelag, Sigrid Gjellan, forklarte rådet hva som lå til grunn for NRKs livssynarbeid. Hun sa dette var et arbeid som prioriteres og, som følge av økt etnisk mangfold, er så spennende som det aldri har vært.
– Uka i januar holdt Myhr andakter ut fra sitt ståsted. Han er ikke teolog og følte seg ikke komfortabel med å lyse velsignelsen. Det slapp han og vi forsøkte med en uke uten velsignelse og Fader Vår, forklarte hun.
Direktøren sier de er lydhøre for reaksjoner og erkjenner langt på vei at NRKs forsøk uten velsignelse var å gå litt langt.
– Vi er ydmyke for at vi tråkket et skritt for langt. Det blir ikke andakter uten velsignelse med det første.
Til Ørjasæter sin kritkk om glideflukt sa hun:
– Vi ønsker ingen glideflukt fra den kristne kulturarven. Den er selve hensikten. Men vi vil gjøre den relevant.
Thor Bjarne Bore syntes det var rart at Myhr ikke ønsket å lyse velsignelsen på grunn av at han ikke er teolog.
– Det har mange av oss gjort i årevis, uten problem. Myhr leverte ikke en andakt, men fine allmene betraktninger. Det falt ned på feil side av det å utvikle andakten videre. Det å droppe velsignelsen og Fader Vår er å undervurdere ritualenes betydning, sa han.
Krekar-intervju
Kringkastingsrådet behandlet også klager på intervjuet med mulla Krekar. Flere har klaget på manglende kritiske spørsmål, at de ble mikronstativ og at de gjorde ham viktigere enn han er.
Frank Rossavik var en av få i rådet som var kritisk.
– Det er ingen tvil om at Krekar er en person mange har meninger om. Det er viktig å informere om hva han mener. Men jeg opplever at målet med intervjuet er å lokke Krekar til å si noe ulovlig, noe han kan tas på. Det som hadde vært mer interessant er å utforde ham ideologisk. Hvorfor må de som tegner Muhammed dø? Jeg tviler på om Krekar er i stand til å reflektere rundt dette, men verd et forsøk.
Rossavik fikk lite støtte for sine synspunkter. Finn Egil Holm mente hadde gjort et godt arbeid og satt lys på hva islamsk ekstremisme er.
Kjersti Thorbjørnsrud mente NRK hadde gjort noe som mediene før dette intervjuet aldri hadde gjort, nemlig å fremstille Krekar på alvor.
– Før dette var han sett på som en jippo, sa hun.
Elin Ørjasæter reagerte sterkt på at journalist Anders Magnus tok selfie med seg om Krekar utenfor tinghuset i Oslo. På Twitter skjelte hun ham ut.
– E tter intervjuet ba jeg om unnskyldning. Det bilde var nok en del av en strategi. Å kritisere NRK for at det Krekar sa var noe vi allerede visste, holder ikke. Dette må offentligheten få vite om igjen og om igjen.
Det kom ingen uttalelse fra rådet i denne saken.