NRK avviser å ha oppfordret til boikott
Distriktskontoret til NRK Trøndelag møter kritikk for en artikkel hvor boikott av israelske varer og tjenester er noe som anbefales som tiltak.
NRK avviser på sin side at det er dette artikkelen gjør, men hevder i stedet at de kun siterer en kilde som oppfordrer til dette.
«Vi i NRK mener altså ikke noe om de ulike punktene i saken», skriver nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow, i en e-post til Dagen.
«En guide for palestina-aktivister»
I sakens ingress skriver NRK at artikkelen presenterer «sju ting du kan gjere om du vil hjelpe».
Både Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk, Vårt Land og Journalisten har skrevet om tematikken. Debatten dreier seg om grensene for NRKs rolle som allmennkringkaster og dens evne til å forbli nøytral i politisk sensitive spørsmål.
Både Dagen og Vårt Land mener på lederplass at NRK krysser en presseetisk grense.
Selbekk stiller spørsmål ved NRKs evne til å opprettholde journalistisk nøytralitet når de lager «en guide for Palestina-aktivister».
«Forbløffende»
Vårt Land ber kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen om å klargjøre hvorvidt NRK-ledelsen står bak boikottoppfordringen.
Vårt Land peker på at NRK, gjennom denne artikkelen, har tatt stilling i konflikten, noe som strider mot deres tidligere standpunkt om å forbli nøytrale.
«Det mest oppsiktsvekkende og forbløffende er at NRK selv ikke ser ut til å forstå at de faktisk anbefaler Israel-boikott», skriver avisen.
Gunnar Bodahl-Johansen, en anerkjent ekspert på presseetikk, har også uttrykt kritikk i en artikkel i Vårt Land. Han påpeker at det er spesielt for en allmennkringkaster som NRK å komme med slike anbefalinger, selv om artikkelen kom fra et distriktskontor.
«NRK mener ikke noe om punktene»
Nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow, svarer på kritikken på følgende måte:
– Jeg har forståelse for at noen lesere kan reagere på selve formen til denne saken, som er veldig direkte. Det er jo en såkalt listesak som er oppsummerende, sier han.
– Hvordan mener NRK at dette kan hjelpe?
– Det vi i NRK har gjort, er altså å snakke med og sammenfatte det som ulike kilder sier at vanlige folk kan gjøre, hvis de ønsker å gjøre noe – for å hjelpe sivilbefolkningen i Gaza, og for å få slutt på lidelsene. Lista er altså basert på svarene fra de ulike kildene i saken. Vi i NRK mener altså ikke noe om de ulike punktene.
– Hvorfor er det bare den ene siden i konflikten som skal boikottes?
– Som sagt, denne lista på sju punkter er basert på det som de ulike kildene har svart.
– Er det i tråd med allmennkringkasteroppdraget å oppfordre til boikott?
– NRK oppfordrer ikke på noen måte til boikott. Vi har snakket med en kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Fjaler kommune som oppfordrer til boikott. Hun opplyser også i saken om at kommunestyret har bedt Stortinget innføre ulike straffetiltak mot Israel. Vi opplyser også om flere ulike andre boikottaksjoner i saken.
– Når nås grensen for kampanjejournalistikk?
– Jeg mener ikke dette er kampanjejournalistikk, men et direkte og ærlig forsøk på å adressere den maktesløsheten som mange av våre lesere, lyttere og seere (spesielt unge) har uttrykt at de har – på grunn av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza-krigen. Det er bakgrunnen for hvorfor vi laget saken.
– Vil NRK gjøre noe for å endre artikkelen eller blir den stående som den er?
– Som nyhetsredaktør for NRK Trøndelag, som står bak publiseringen, så har jeg foreløpig ingen intensjon om å endre artikkelen. Men vi lytter og tar til oss kritikken og innspillene som er rettet mot oss, og tar det med videre i vår dekning av Gaza-krigen fremover. Vi skal fortsette å jobbe for å bestrebe kildebredde og balanse – over tid – og gjøre vårt ytterste for å levere journalistikk som folk har tillit til.