Fra Kringkastingsrådets møte 5. mars 2015. NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk (t.v.), kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Edgar Kokkvold. Foto: Johannes Ek Reindal

NRK gir ikke politiet råmateriale fra Krekar-intervjuet

Det er helt uaktuelt for NRK å gi politiet tilgang til de upubliserte delene av Dagsrevy-intervjuet som førte til ny fengsling av mulla Krekar.

Publisert Sist oppdatert

– Politiet vil få en høflig men bestemt avvisning dersom de spør om tilgang til råmaterialet fra intervjuet. Vi utleverer ikke upublisert materiale, sa NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk da Krekar-intervjuet kom opp til diskusjon i Kringkastingsrådet torsdag.

Trusler

Politiet har offentlig ytret ønske om å få tilgang til alt materiale NRK har fra intervjuet for å vurdere om truslene han kom med mot kurderen Halmat Goman er tatt ut av sin sammenheng.

I intervjuet med NRK sa Krekar at han ville sende en «gave» til den som dreper Halmat Goran.

Krekar er tidligere dømt for drapstrusler mot Goran, Erna Solberg og to andre kurdere. Krekar hyllet også terroren i Paris i det drøyt ti minutter lange innslaget.

Få fram holdninger

Kringkastingsrådet har fått en rekke klager på intervjuet. Klagene går blant annet ut på at reporteren har opptrådt som «mikrofonstativ», at NRK har sluppet Krekar til i beste sendetid og har videreformidle trusler.

Nyhetsdirektør Kalbakk forteller at NRK var ute etter å få fram Mulla Krekars holdninger, og at det var derfor reporter Anders Magnus valgte å stille åpne spørsmål.

– Dette er noe av det viktigste vi har gjort på en god stund. NRK har lenge blitt kritisert for å ikke ta tak i ekstrem islamisme. Her gjør vi det, sa Kalbakk.

– Lokket Krekar

Rådsmedlemmene Frank Rossavik og Thor Bjarne Bore var ikke overbevist om at formålet med intervjuet var å få fram Krekars holdninger ved hjelp av åpne spørsmål.

– Det virket som om prosjektet mer var å lokke Krekar til å begå nye lovbrudd. Det ville vært mye mer interessant å konfrontere Krekar med hans ideologi, sa Rossavik og fikk tilslutning fra eksredaktøren Bore som mente det var for grovt å la Krekar sitte i Dagsrevyen og utstede dødsdom.

Vanskelig avveining

– Om vi skulle videreformidle truslene, var den vanskeligste avveiningen. Men vi valgte å gjøre det siden truslene ble rettet mot samme person som Krekar fra før av er dømt for å ha truet, sa Kalbakk.

Ingen foreslo at Kringkastingsrådet skulle uttale seg om saken. NRK ble rost for å ha fått fram hva Krekar står for.

– Vi har sett et enormt mediejippo og mye gjøgler-journalistikk rundt Krekar hvor man ikke får fram hvilke standpunkter han har, mente nestleder Kjersti Torbergsrud.

Snill bestefar

Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, gjentok sine uttalelser om at det ville være en journalistisk forsømmelse av NRK dersom de ikke publiserte intervjuet.

– Det er ikke bare gammelt nytt og fra før av kjente holdninger i intervjuet. Krekar kommenterer for første gang terroren i Paris. Mange opplever han som en slags snill bestefar. Da er det viktig å få fram hva han står for, sa Kokkvold.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Innlegg av Dagen.

Innlegg av Dagen.

Kringkastingsrådets møte 5. mars 2015

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbud som tilbys publikum.

Rådet er publikums forlengede arm. Er du misfornøyd med noe NRK tilbyr, kan du klage til rådet.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, dels oppnevnt av Stortinget, dels av regjeringen.

---------

Kl 09.00: Åpning og gjennomgang av dagorden.

v/rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Kort presentasjon av Samisk Programråd som følger rådsmøtet fra sidelinjen.

Kl 09.15: Folkets dom over NRK i 2014

Den store, årlige profilundersøkelsen utført av TNS Gallup på oppdrag av NRK, viseri hvor stor grad publikum er fornøyd med NRKs tilbud på alle plattformer.

Undersøkelsen er også en syretest på om NRK har oppfylt sitt samfunnsoppdrag.

v/medieforsker i NRK, Håkon Lund Sørensen.

kl 09.45: Klagebehandling

Kringkastingsrådet har fått inn ca. 250 klagebrev siden forrige møte. Langt de fleste klagebrevene - og støtteerklæringene – har kommet på naturprogrammet «Ulvene kommer.» Rådet har besluttet å drøfte dette programmet.

Til drøfting: Ut i naturen-programmet «Ulvene kommer».

Tirsdag 10. februar sendte NRK et timelangt program om ulvene i Østmarka utenfor Oslo. Ut i Naturen-redaksjonen stakk hånda inn i et rovdyrpolitisk vepsebol!

Kringkastingsrådet har fått drøyt 130 klagebrev som alle hevder at programmet var en ensidig, ukritisk og rosenrød beretning om ulven. Samme uke mottok rådet rundt 50 brev som ga det samme programmet svært rosende omtale.

Innledninger v/ generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Olaf Godli, seniorforsker og ulveekspert Ketil Skogen ved NINA og leder for Naturredaksjonen i NRK, Terje Dale.

Kl 11.00: Behandlingen av andre klagebrev

Kl 12.00: Lunsjpause

Kl 13.00: Klagebehandling fortsetter, først med Dagsrevyens intervju med Mulla Krekar 25/2.

NRK gir ikke politiet råmateriale fra Krekar-intervjuet Det er helt uaktuelt for NRK å gi politiet tilgang til de upubliserte delene av Dagsrevy-intervjuet som førte til ny fengsling av mulla Krekar.

Nyhetsdirektør Kalbakk: – Krekar er ingen vanlig person på Tøyen NRK var ute etter å få fram Mulla Krekars holdninger. Derfor valgte Anders Magnus å stille åpne spørsmål i det omstridte Dagsrevy-intervjuet søm førte til ny pågripelse av Krekar, påpeker NRKs nyhetsdirektør.

Kl 13.45: Livssynsformidling i et flerkulturelt Norge.

Midt i februar sendte NRK morgenandakten en hel uke uten Fader Vår og velsignelse.

Reaksjonene var mange og sterke til både NRKs Publikumsservice i Mo i Rana, Kringkastingsrådet og til NRKs livssynsavdeling. Hvordan skal NRK speile mangfoldet innenfor livssynsområdet i et land der antall innvandrere med flerkulturell bakgrunnutgjør en stadig større andel av befolkningen?

Innledning v/regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Trøndelag.

Slik gikk det i rådsmøtet: NRK angrer på at de droppet andaktsbønn Lederen for livssynsavdelingen i NRK vil i fremtiden ikke kutte ut velsignelse fra andakten. Elin Ørjasæter mener NRK må passe seg for ikke å tape den kristne kulturarven av syne.

Kl 14.45: Informasjon fra NRKs ledelse.

Kl 15.00: Møteslutt

Powered by Labrador CMS