NRK gir ikke politiet råmateriale fra Krekar-intervjuet
Det er helt uaktuelt for NRK å gi politiet tilgang til de upubliserte delene av Dagsrevy-intervjuet som førte til ny fengsling av mulla Krekar.
– Politiet vil få en høflig men bestemt avvisning dersom de spør om tilgang til råmaterialet fra intervjuet. Vi utleverer ikke upublisert materiale, sa NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk da Krekar-intervjuet kom opp til diskusjon i Kringkastingsrådet torsdag.
Trusler
Politiet har offentlig ytret ønske om å få tilgang til alt materiale NRK har fra intervjuet for å vurdere om truslene han kom med mot kurderen Halmat Goman er tatt ut av sin sammenheng.
I intervjuet med NRK sa Krekar at han ville sende en «gave» til den som dreper Halmat Goran.
Krekar er tidligere dømt for drapstrusler mot Goran, Erna Solberg og to andre kurdere. Krekar hyllet også terroren i Paris i det drøyt ti minutter lange innslaget.
Få fram holdninger
Kringkastingsrådet har fått en rekke klager på intervjuet. Klagene går blant annet ut på at reporteren har opptrådt som «mikrofonstativ», at NRK har sluppet Krekar til i beste sendetid og har videreformidle trusler.
Nyhetsdirektør Kalbakk forteller at NRK var ute etter å få fram Mulla Krekars holdninger, og at det var derfor reporter Anders Magnus valgte å stille åpne spørsmål.
– Dette er noe av det viktigste vi har gjort på en god stund. NRK har lenge blitt kritisert for å ikke ta tak i ekstrem islamisme. Her gjør vi det, sa Kalbakk.
– Lokket Krekar
Rådsmedlemmene Frank Rossavik og Thor Bjarne Bore var ikke overbevist om at formålet med intervjuet var å få fram Krekars holdninger ved hjelp av åpne spørsmål.
– Det virket som om prosjektet mer var å lokke Krekar til å begå nye lovbrudd. Det ville vært mye mer interessant å konfrontere Krekar med hans ideologi, sa Rossavik og fikk tilslutning fra eksredaktøren Bore som mente det var for grovt å la Krekar sitte i Dagsrevyen og utstede dødsdom.
Vanskelig avveining
– Om vi skulle videreformidle truslene, var den vanskeligste avveiningen. Men vi valgte å gjøre det siden truslene ble rettet mot samme person som Krekar fra før av er dømt for å ha truet, sa Kalbakk.
Ingen foreslo at Kringkastingsrådet skulle uttale seg om saken. NRK ble rost for å ha fått fram hva Krekar står for.
– Vi har sett et enormt mediejippo og mye gjøgler-journalistikk rundt Krekar hvor man ikke får fram hvilke standpunkter han har, mente nestleder Kjersti Torbergsrud.
Snill bestefar
Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, gjentok sine uttalelser om at det ville være en journalistisk forsømmelse av NRK dersom de ikke publiserte intervjuet.
– Det er ikke bare gammelt nytt og fra før av kjente holdninger i intervjuet. Krekar kommenterer for første gang terroren i Paris. Mange opplever han som en slags snill bestefar. Da er det viktig å få fram hva han står for, sa Kokkvold.
* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!