NRK nok en gang felt i sak mot prest Benjamin Bjørnsen Anda
PFU viser til at NRK ikke hadde fakta på det rene om prestens påståtte motiver for å søke seg til sognet Giske på Sunnmøre.
Benjamin Bjørnsen Anda hadde på nytt klaget inn NRK for en artikkel om hans virke som prest i Den norske kirke. NRK omtaler ham som kvinneprestmotstander, og Anda har klaget NRK inn på en rekke punkt:
•2.2, om redaksjonell integritet, troverdighet og uavhengighet
•2.3, om åpenhet om bakenforliggende forhold
•3.2, om kildekritikk og opplysningskontroll
•4.1, om saklighet og omtanke
•4.3, om privatliv
•4.4, om dekning for titler
•4.13, om retting av feil
«Oppleves som et overgrep»
Slik Anda ser det, har NRK omtalt en personalsak. Han mener derfor at det omtalte brevet har ikke noe i offentligheten å gjøre.
I brevet ble det antydet at Anda og hans arbeidsgiver forhandlet om en mulig sluttpakke.
Klager skriver: «Det oppleves som et overgrep at korrespondanse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker plutselig var å finne offentlig i landets største medium, sammen med en tolkning av denne som ikke gir et fullt og korrekt bilde av saken.»
Etter klagers mening er hans privatliv krenket: «[Omtalen] har bidratt til å sette meg i et dårlig lys, uten at jeg har hatt særlig mulighet for å forsvare meg – da jeg forholder meg til at korrespondanse mellom arbeidstaker og arbeidsgiver skulle få være nettopp dette. Saken har også skapt uro i mine sogn og skapt et inntrykk av at jeg nå har sagt opp.»
Han reagerte også på bruken av begrepet «fallskjerm».
Som Dagen skrev i mars er Anda på vei over i prestetjeneste i DELK.
Feilaktig om «kvinneprestmotstander»
Anda mener også at NRK har en feil framstilling av hans forhold til kvinnelige kollegaer. Slik han ser det er det stigmatiserende å bli omtalt som «kvinneprestmotstander.
Han mener at NRK feilaktig framstiller det som om han «bevisst har søkt seg til en menighet med flere kvinnelige prester i kollegiet». Han skriver:
«I de to menighetene/sogn hvor jeg er prest, er det bare én prest: nemlig undertegnede. Det er riktig at det i nabosognet har kommet kvinnelig kollega etter at jeg begynte, men det var altså etter at jeg begynte. Da jeg startet som prest i Giske var det i første omgang bare jeg og en annen mannlig prest her.
Dette var faktisk en av grunnene til at jeg søkte meg hit, fordi jeg ikke ønsket at denne problematikken skulle overskygge prestegjerningen eller være til belastning for evt. kvinnelige kolleger.
Som nevnt har jeg påpekt ovenfor journalisten feilen i denne setningen, det er likevel ikke rettet og et visst inntrykk har slik fått lov til å danne seg. Noe som også har komme til uttrykk i en del hatefulle meldinger jeg har fått.»
Anda har også fått NRK felt i PFU tidligere, der det gjaldt en sak knyttet til samme sakskompleks.
NRK avviste kritikken
I sitt tilsvar avviste NRK mye av kritikken. De viser blant annet til at brevet de fikk tak i ikke var merket unntatt offentlighet. De mener saken har allmennhetens interesse fordi det har interesse hvordan «Den norske kirke følger opp sitt eget vedtak om at det ikke lenger skal være mulig å reservere seg mot samarbeid med kvinnelige prester».
De lagde også en oppfølgersak hvor også Anda fikk støtte og hvor synspunkt som at også konservative prester må ha plass i kirken, fikk plass.
Når det gjelder faktaopplysningen om at det «ikke var kvinnelige prester ansatt i kommunen da han startet» rettet NRK dette da de ble oppmerksomme på det.
«For øvrig mener NRK at klager har hatt god anledning til å komme med innspill og utdype saken, men at han ikke har ønsket dette», skriver de.
Til det siste skriver Anda at han ikke kunne gå inn på noe som hadde med interne personaldiskusjoner å gjøre.
PFUs behandling
PFU diskuterte saken lenge, særlig det som gjaldt VVP punkt 3.2, som sier at mediene skal «kontrollere at opplysninger som gis er korrekte».
Mange av medlemmene i utvalget mente at Anda selv burde ha bidratt til å opplyse NRK bedre, både før og etter publisering.
PFU-medlem Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen, var ikke enig.
– Dette dreier seg ikke om en medietrent person. Han er en arbeidstaker som står midt oppe i en personalsak og han er mot at det blir omtalt i det hele tatt. Da kan vi ikke legge på ham at NRK skal ha disse opplysningene på plass før de publiserer, sa han.
Anda hadde påpekt feilen i en sms, men dette ble ikke plukket opp av NRK, blant annet fordi han hadde skrevet det i en P.S.
PFU-medlem Ingrid Rosendorf Joys poengterte at når det hadde vært vanskelig å få kilden til å medvirke i saken, så skulle det være ekstra viktig å lese de få meldingene man faktisk fikk nøye.
– Jeg vil tenkte at dersom NRK og journalisten har prøvd å få klager i tale så lenge, så leser du til og med P.S. i meldingene han sender, sa hun.
Utvalgsleders syn ble utslagsgivende
Med utvalgsleder Anne Weider Aasens stemme ble det overvekt for å lande på at NRK hadde brutt Vær varsom-plakaten på dette punktet.
– NRK har en faktafeil om klagers forhold til kvinnelige kollegaer. For ham er det kjempeviktig at han søkte seg jobb på et sted hvor det kun var mannlige kollegaer. I tillegg har bispemøtets vedtak om at man ikke skal kunne reservere seg mot å samarbeide med kvinner kommet i ettertid, sa Aasen.
NRK dro derimot koblingen at han både hadde søkt seg til et sted hvor han visste at det jobbet kvinner, og i ettertid ville ha penger for å slutte i jobben.
– NRK har vinklet ekstremt på hans angivelige økonomiske krav, men konteksten kommer ikke så godt fram. At det ikke eksisterte kvinnelige prester i sognet han søkte seg til, var ganske viktig for ham. Og NRK retter det ikke før klagen kommer til PFU, poengterte Aasen.
PFU landet på at NRK brøt god presseskikk på punkt 3.2.