MEGA-KIRKE: Hillsong Church har menigheter over hele verden. Her fra en Hillsong-konferanse før koronapandemien brøt ut.

NRK sender omstridt Hillsong-dokumentar

Lederen for Hillsong Norge, Andreas Hasseløy, mener deler av journalistikken i dokumentaren «Gud går viralt» er kritikkverdig.

Publisert Sist oppdatert

«Tatoverte hipster-prester, sexskandaler og store penger. Bli med på møte i kjendiskirken Hillsong.»

Slik reklamerer NRK for den britiske BBC-dokumentaren «Hillsong – Gud går viralt» som ble sendt på statskanalen søndag kveld denne uken. Den er også tilgjengelig på NRK sine nettsider.

Dette var første gang den omstridte dokumentaren, som ble lansert i fjor sommer, ble vist på norsk TV.

Fokus på skandalene

Store deler av dokumentaren vies til dekning av uaktsom pengebruk, misfornøyde frivillige og seksuelt misbruk i den globale megakirken.

Dokumentaren har fått sterk kritikk av Hillsong-ledelsen med den australske grunnleggeren Brian Houston i spissen.

Hillsong Church har vært gjenstand for kritisk journalistikk flere ganger tidligere gjennom både nasjonale og internasjonale artikler og andre dokumentarer.

Mener seg villedet av filmskaperen

Men denne gangen skal noe av bakgrunnen for Hillsongs sterke reaksjon vært at menigheten mener de ble fortalt at dette filmprosjektet skulle gi en rettferdig skildring og fortelle «en oppløftende historie om virkningen av våre tjenester», som Hillsong-ledelsen skriver i en offisiell uttalelse om dokumentaren sommeren 2021.

Over en periode på flere år skal den britiske filmskaperen Nick Aldridge ha fått eksklusiv tilgang og fått komme tett på flere sentrale internasjonale ledere i Hillsong-menigheter for å samle materiale til filmen.

I starten av dokumentaren kan man blant annet se ekteparet Houston takke Gud for filmprosjektet som de håper vil bringe ære til Guds navn.

PASTOR: Brian Houston er grunnleggeren av megakirken Hillsong.

«Grovt overdrevet»

Da dokumentaren ble sluppet ble det klart at Hillsong var alt annet enn fornøyd med sluttresultatet.

I den offisielle uttalelsen går Hillsong til hardt angrep på dokumentaren som de mener gir et svært feilaktig bilde av menigheten. I uttalelsen retter de særlig skarp kritikk til filmskaperen og skriver blant annet:

«Opptak er tatt ut av kontekst på en grov måte og sydd sammen for å lage historielinjer som rett og slett ikke gjenspeiler virkeligheten. Flere andre elementer er enten grovt overdrevet eller justert for å gi et skjevt bilde».

– Belyser uakseptable forhold

Andreas Hasseløy er sammen med sin kone Kristine Hasseløy hovedpastorer, kalt «lead pastorer», for alle de norske Hillsong-menighetene. I dag finnes det åtte Hillsong-menigheter, også kalt «lokasjoner», rundt omkring i Norge.

Hasseløy skriver i en e-post til Dagen at han på sin side først og fremst tar sterkt avstand fra mye av det som har skjedd i Hillsong og som kommer frem i dokumentaren.

– Etter å ha sett dokumentaren er det helt klart at man her belyser mange kritikkverdige og uakseptable forhold. Vi tar sterkt avstand fra den behandlingen av frivillige og ansatte som kommer fram, sier Hasseløy.

Han er også spesielt kritisk til enkelte Hillsong-lederes pengebruk.

– At enkelte ledere har hatt en pengebruk og en livsstil hvor man har beriket seg på kirkens midler, er etter vår mening bare trist og har virkelig ingenting med sunt, kristent lederskap å gjøre.

LEDER: Andreas Hasseløy er lead pastor for Hillsong Norge.

Mener deler av journalistikken er kritikkverdig

Hasseløy reagerer samtidig på deler av arbeidet med dokumentaren.

– Det er imidlertid også på sin plass å uttrykke at dokumentaren er langt unna å gi et helhetlig bilde av Hillsong Church.

– En del av journalistikken er kritikkverdig og vi reagerer på eksponeringen som gjøres av en del barn og unge i dokumentaren.

Her mener han at skaperne av filmen ikke har vært sitt ansvar bevisst.

– Skaperne av filmen tråkker over mange grenser for hva som er både etisk rett og generelt akseptabelt, sier Hasseløy.

Relevant for norsk publikum

Carina Bordewich er programinnkjøper for internasjonal dokumentar og ansvarlig for sendingen på NRK. Hun skriver i en e-post til Dagen at NRK har vurdert prosjektet og filmen som «aktuell for et norsk publikum av flere grunner».

– Vi ble presentert prosjektet på et tidlig stadium, og fattet interesse fordi det bød på et uavhengig og åpent møte med en religiøs, karismatisk bevegelse som rettet seg mot et yngre publikum.

Bordewich påpeker at Hillsong er etablert i i mange europeiske byer, også Oslo, og mener dette gjør dokumentaren enda mer relevant for et norsk publikum og tar den «hjem».

– Filmen er journalistisk grundig

– Var NRK kjent med at dokumentaren anses som svært kontroversiell for mange som tilhører Hillsong?

– Ja, NRK ble gjort kjent med kritikken fra Hillsong-ledelsen. Det er BBC som er bestiller av dokumentarfilmen og de har et grundig system for kvalitetskontroll og juridisk oppfølging.

Bordewich skriver videre at NRK i tillegg gjør en egen vurdering ut fra norske presseetiske regler.

– Vi mener filmen er journalistisk grundig, har stor kildebredde og at det gis god mulighet for imøtegåelse, sier Carina Bordewich.

HILLSONG: Det finnes åtte Hillsong-menigheter i Norge.

Ønsker kritikk velkommen

Andreas Hasseløy skriver likevel at han først og fremst mener det er svært viktig at utfordringene som belyses i dokumentaren blir tatt tak i både på globalt og lokalt nivå i Hillsong Church.

– Vi opplever en global organisasjon som tar de kritikkverdige forholdene på alvor, og man arbeider strategisk for endring både av kultur og strukturer.

Hasseløy påpeker at Hillsong-ledere som har utøvd ulike former for usunt lederskap har blitt avsatt.

– Samtidig jobbes det kontinuerlig med å få på plass systemer som skal ivareta at slike ting ikke skal kunne skje i framtiden.

Videre understreker han at Hillsong-menighetene i Norge har vært igjennom store endringer de senere årene.

– Vi ønsker «utenfra-blikk» og kritikk velkommen, da det hjelper oss til å bli bedre. Ved Guds nåde ønsker vi å bygge kirke på en måte som ivaretar mennesker og ærer Gud, sier Andreas Hasseløy.

Powered by Labrador CMS