PFU-KLAGER: Benjamin Bjørnsen Anda, sokneprest i Vigra og Giske har klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

NRK skrev at han «nektet» å samarbeide med kvinnelige prester – nå blir det etterspill i PFU

Selv om NRK senere endret tittelen, var skaden skjedd. «Den personlige belastningen dette har påført er stor», skriver sokneprest Benjamin Bjørnsen Anda.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kommer saken på PFU sitt bord. Bakgrunnen er et oppslag i NRK 12. juli i år med tittelen «Seier nei til kvinneprestar – får likevel halde fram som sokneprest». Der figurerer soknepresten i Vigra og Giske, Benjamin Bjørnsen Anda, i hovedrollen.

En av formuleringene NRK brukte og som ble gjengitt i sosiale medier, hevdet at han «nektar å samarbeide med kvinnelege prestar».

Dette mener Anda er feil, og NRK har i ettertid endret formuleringen.

Anda mener at statskanalen har brutt en rekke punkt i Vær Varsom-plakaten. Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken her.

Samarbeid og kvinnelige prester i DNK

De fleste prester i Den norske kirke som ikke anerkjenner den kvinnelige prestetjenesten, kan gjerne samarbeide med kvinnelige kollegaer om praktiske oppgaver. For en god del av disse går grensen ved felles feiring av nattverden. Her vil noen prester reservere seg mot å delta sammen med en kvinnelig kollega.

I 2020 vedtok bispemøtet en presisering som angår dette samarbeidet: «Etter vår kirkes lære er kirkens enhet uttrykt i forkynnelsen av evangeliet og i forvaltningen av sakramentene. Det må derfor være fellesskap om ord og sakrament blant dem som er satt til denne tjenesten. Dette må også komme til uttrykk i utøvelsen av prestetjenesten, og i det daglige samarbeid i kirken. Den som blir ordinert eller tilsatt i prestetjeneste forplikter seg på Den norske kirkes lære og ordninger. En prest kan ikke påberope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med andre prestekolleger. Det eksisterer ikke noen slik reservasjonsrett i vår kirkes ordninger. Det er ikke teologisk meningstvang, men ulike meninger kan ikke komme til uttrykk i en praksis som vanskeliggjør andre kollegers prestetjeneste.»

Møre bispedømme minnet om formuleringene over i kjølvannet av NRKs publisering i juli. Samtidig ble det presisert at noen av prestene i Møre som har problemer knyttet til kvinners prestetjeneste, ble tilsatt før Bispemøtets vedtak i 2020. Les Dagens sak om temaet her.

– Sa ikke ja til å medvirke

Det hele begynte med at Anda stilte opp i et intervju i Sunnmørsposten, om en helt annen tematikk. Men avisen valgte å ta opp også hans konservative teologiske ståsted, og da særlig hans syn på den kvinnelige prestetjenesten.

Da NRK fanget opp dette ville de lage en oppfølger, noe Anda ikke ønsket å medvirke til. Likevel publiserte de sak og sitert fra en sms hvor han forklarte hvorfor han ikke ønsket å medvirke.

Dette er noe av utgangspunktet for sokneprestens klage til NRK. Premissene var ikke avtalt på forhånd, slik presseetikken krever at de skal være, mener presten.

«Det ble ikke sagt at det jeg svarte skulle publiseres. Det var ikke tydelig at dette var en intervjusituasjon», skriver han i sin klage.

Han fikk ikke beskjed om at artikkelen var publisert, og heller ikke om at han ville bli omtalt på Dagsrevyen.

NRK viser til Andas offentlige rolle som prest

Som tilsvar viser NRK til at Anda allerede hadde gått ut i Sunnmørsposten, og at det da ble aktuelt for dem å følge opp. NRKs journalist, Synnøve Hole, skrev følgende i en SMS til Anda:

«Hei – eg lovde å prøve å styre unna. Men når du no går ut offentleg og flaggar nei-til-kvinnelege-prestar – må vi be om eit intervju. Kan du ringe? Mvh Synnøve Hole, NRK»

Ifølge NRK skal Anda ha gitt uttrykk for at han vil ha «ro og fred» rundt sine standpunkter. «På spørsmål om han regner med at dette får konsekvenser for ham (med henvisning til tidligere sak) svarer han at han ikke har noen kommentar», skriver NRK.

Anda understreker på sin side at han ikke svarte på et spørsmål i et intervju, men på spørsmål om han ville la seg intervjue.

NRK forsvarer publiseringen på denne måten:

«Når journalisten ber om et intervju, og intervjuobjektet kommenterer hvorfor vedkommende ikke vil gi et intervju, mener vi det er naturlig å referere dette, også for at leserne forstår at vi har vært i kontakt med den som omtales. Dette var heller ikke spørsmål knyttet til private forhold, men et tema som var høyst relevant for hans offentlige rolle som prest.»

– Skylder på Facebook

Mediehuset viser videre til at de i ettertid endret det som blei gjengitt om at Anda nektet å samarbeide med kvinnelige prester, og presiserer at de ikke har kontroll over delingene som allerede var skjedd på Facebook, og som inneholdt feilen.

Det gikk tre dager fra den første publiseringen til Anda tok kontakt og endringen ble utført av NRK. NRK mener at de rettet Facebook-tittelen så raskt som mulig etter at de ble gjort oppmerksom på den.

«Sjølv om denne, heldigvis, vart endra så eksisterer den framleis på fleire ulike stader på Facebook med ordet «nektar» i tittelen. Dette saknar eg at NRK har teke eit tydelegare oppgjer med og ansvar for, framfor å skulde på Facebook», skriver Anda.

Onsdag 26. oktober skal PFU vurdere saken.

Dagen har vært i kontakt med Anda, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS