GAZA-KRIGEN: Bilde viser en palestinsk teltleir i Khan Younis på Gazastripen og nyhetsredaktør i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard.

NTB skrev om femdoblet dødstall på Gazastripen: – Ikke bra for vår troverdighet

En artikkel om palestinske dødsfall i tidsskriftet Lancet fikk stor medieoppmerksomhet. Men funnene i artikkelen ble feiltolket av NTB, som leverer nyheter til en rekke norske mediehus.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel publisert 5. juli i det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet skriver epidemiolog Rasha Khatib, professor Martin McKee og lege Salim Yusuf om dødstallene på Gazastripen siden krigsutbruddet 7. oktober i fjor.

En rekke internasjonale medier tolket denne artikkelen til at 186.000 palestinere har mistet livet som følge av krigen.

Også i Norge ble nyheten tolket slik av Norsk Telegrambyrå (NTB) som leverer nyhetsstoff til en rekke norske mediehus.

«Over 186.000 palestinere kan ha dødd som en direkte eller indirekte følge av krigen på Gazastripen», skrev NTB i sin artikkel om saken. Denne ble publisert tirsdag morgen og senere oppdatert midt på dagen.

Men artikkelen i The Lancet sier ikke at 186.000 palestinere allerede har dødd.

Også Dagen publiserte denne NTB-artikkelen, men har nå avpublisert den. Les mer om dette lenger ned i artikkelen.

Et estimat over hvor mange som kan komme til å dø

Det artikkelforfatterne skriver er at 186.000 kan bli det totale antallet døde som følge av Gaza-krigen, både indirekte og direkte.

– Væpnede konflikter har indirekte helseimplikasjoner utover den direkte skaden fra voldshandlinger. Selv om konflikten stanser umiddelbart, vil det fortsatt være mange indirekte dødsfall de neste månedene og årene, skriver artikkelforfatterne.

– I nylige konflikter, er indirekte dødsfall mellom tre og 15 ganger antallet direkte dødsfall. Om vi bruker et konservativt estimat på fire indirekte dødsfall per direkte dødsfall på de 37.396 palestinerne som er rapportert drept, er det plausibelt med estimater opp mot 186.000 eller flere dødsfall som følge av den pågående konflikten i Gaza.

NTB brukte artikkelen, samt en nyhetsartikkel fra Qatar-eide Al Jazeera, som kilde for saken. Men både i Lancet-artikkelen og Al Jazeera-artikkelen presiseres det at dette er et estimat over hvor mange som kan dø – ikke som allerede er døde.

Tallet på allerede døde er ifølge Hamas 38.243 per 9. juli – altså en femtedel av det NTB meldte.

Dette tallet er ikke verifisert av noen andre og Hamas skiller heller ikke på militære og sivile dødsfall, men FN mener tallene er til å stole på.

TV 2: – Vi retter

TV 2 er et av de større mediehusene som publiserte NTB-saken tirsdag morgen.

– Vi publiserte saken fra NTB i dag morges i vårt direktesenter. Gjennom henvendelsen fra Dagen ble vi gjort oppmerksomme på at framstillingen av tallet kunne være feil. Da vi sjekket artikkelen i Lancet, som er originalkilden, var det ikke umiddelbart tydelig for oss om tallet ble presentert som noe som kunne være et faktum allerede nå, eller om tallet var en framskriving for hvor vi kan ende, når man ser på både direkte og indirekte dødstall, sier Ida Falch-Olsen, desksjef på TV2.no til Dagen.

Mediehuset tok så kontakt med Rasha Khatib, som er en av forfatterne av artikkelen som sto i Lancet.

Hun bekrefter til TV 2 at 186.000 er estimatet på det totale antallet av direkte og indirekte dødsfall i fremtiden, dersom situasjonen på Gaza ikke blir bedre.

– Vi har derfor nå republisert den opprinnelige saken som en tydelig rettelse, som vi også fronter på, sier Falch-Olsen.

Slik så TV 2s nyhetsmelding ut tirsdag morgen.

NTB svarer: – Vi jobber med å rette feilen

Første NTB-artikkel med påstanden om at 186.000 palestinere kunne ha mistet livet som følge av krigen ble publisert kl. 08:48 tirsdag.

NTB kom med en oppdatert versjon av saken, men med samme påstand, fire timer senere.

Kl 16:00 sendte NTB ut en melding til kundene sine om at de jobbet med å rette i saken og 16.56 kom en ny sak, fortsatt med samme påstand om at 186.000 palestinere kan ha mistet livet.

– Vi har gjort en feil, kanskje også to, sier Christina Dorthellinger Nygaard, fungerende nyhetsredaktør i NTB til Dagen.

Hun forteller at de ser på Lancet som et velrenommert tidsskrift og at opplysningene der mest sannsynlig stemmer, men at de nå retter i beskrivelsen av hva slags artikkel dette er og de sjekker også om artikkelforfatterne mente at 186.000 palestinere allerede er døde.

– Vi har tenkt at dette var nåtidstall. Jeg forstår det også slik når jeg leser artikkelen, men det stemmer kanskje ikke. Vi gjør nå undersøkelser for å se om vi har misforstått.

– At dødstallene plutselig kan være femdobbelt av hva Hamas selv sier, er ikke det en påstand som må sjekkes nøye før den publisering?

– Ja, og der burde vi gjort flere undersøkelser. Vi sjekker opp i dette og har sendt melding ut til alle våre kunder, sier Nygaard.

– Dere laget en ny sak, åtte timer etter første sak, med samme påstand om at 186.000 palestinere kan være døde. Gjør ikke dette bare at feilen får enda større spredning?

– Vi ønsker å sjekke dette og valgte å rette den ene feilen først. Så vil vi vurdere nye rettelser om dette tallet ikke stemmer.

LEDER: Christina Dorthellinger Nygaard er både nyhetsredaktør og visuell redaktør i NTB.

Mener det kan skade troverdigheten

– Hva tenker du om inntrykket som er skapt gjennom alle avisene som har publisert disse artiklene?

– Det er veldig uheldig dersom dette viser seg å være feil. Det er uheldig for NTB og ikke bra for vår troverdighet, sier redaktøren.

Hun forteller at NTB per nå ikke har noen oversikt over hvor mange aviser som har publisert NTB-artiklene med disse påstandene.

– Kommer dere til å avpublisere sakene?

– Det vil vi ta en vurdering på.

– Kommer det en egen rettesak fra dere, eller blir dette opp til hver enkelt avis?

– Vi følger opp dette, også med rettesak, og kommer til å gå opp saken internt om det viser seg at vi har gjort feil.

NTB retter ti timer etter publisering

Klokken 18:59 kom NTB med en ny sak, nå med tittelen: Lancet: Krigen i Gaza kan kreve 186.000 palestinske liv.

Her har de rettet feilen og innrømmer at det er snakk om hvor mange som kan komme til å dø.

NTB skriver at også de har vært i kontakt med artikkelforfatterne som bekrefter at estimatet handler om fremtiden, ikke nåtiden.

Etter NTB rettet saken sin skriver Nygaard at de nå skal evaluere saken.

– NTB har ettergått opplysningene, rettet opp feilene og orientert kundene. Vi vil evaluere saken.

Les hele NTBs oppsummering av saken her:

Hele NTBs svar etter rettingen

The Lancet er et svært anerkjent og troverdig tidsskrift. Det er betydelig grunn til å ha tillit til det de formidler.

Men etter å ha blitt kontaktet, ble vi gjort klar over at vi kunne ha vært upresise knyttet til beskrivelsen av hvilken type artikkel/kommentar dette var samt at vi ikke hadde tolket tallene og/eller deler av teksten korrekt. Vi har forstått at det kan gjelde flere internasjonale medier.

Uansett tar NTB dette på høyeste alvor, og vi orienterte øyeblikkelig våre kunder om hva vi nå ville gjøre.

Det første var å rette opp slik at dette ikke fremsto som en fagfellevurdert studie, men som en kommentar og betraktning skrevet av tre velrenommerte forskere basert på blant annet tidligere studier.

Vi ønsket å avklare hvordan setningen «Applying a conservative estimate of four indirect deaths per one direct death to the 37 396 deaths reported, it is not implausible to estimate that up to 186 000 or even more deaths could be attributable to the current conflict in Gaza.» var å forstå.

Var dette ment som fremskrivning, og i så fall under hvilke forutsetninger? Det fremgikk ikke tydelig. Svaret vi fikk fra forskeren var både en presisering og en utdyping:

1. Det er ment som en fremskrivning.

2. Men forskeren presiserer at så mange som 186.000 mennesker kan komme til å dø, og understreker at det gjelder selv om krigen slutter i morgen.

NTB har ettergått opplysningene, rettet opp feilene og orientert kundene. Vi vil evaluere saken.

Også Dagen publiserte NTB-saken

Dagen publiserte også den omtalte NTB-saken tirsdag morgen, men valgte å avpublisere denne før NTB selv tok en vurdering av saken.

– Hva er grunnen til at Dagen avpubliserte NTB-saken om dødstall på Gazastripen?

– Det var en glipp hos oss. Vi ble tidlig oppmerksom på at denne saken, som verserte i flere medier, inneholdt en grov feil. Derfor hadde vi allerede satt i gang arbeidet med en egen sak om dette. Ved en glipp ble saken likevel publisert, og det er beklagelig, sier Eivind Algrøy, reportasjeleder i Dagen.

Skrev lederartikkel om at 186.000 kan være døde

Dagsavisen er også blant mediehusene som feiltolket Lancet-artikkelen.

I en lederartikkel med tittelen «Dramatiske dødstall i Gaza», slår avisen fast at 186.000 palestinere allerede kan være døde som følge av Gaza-krigen.

En lederartikkel er en kommentar som gir uttrykk for avisens mening.

«Et av verdens mest anerkjente vitenskapelige medisinske tidsskrift, The Lancet, anslår i den nye rapporten Counting the dead in Gaza: difficult but essential at dødstallene i Gaza kan være over 186 000 døde siden 7. oktober 2023», skriver de i denne lederartikkelen.

Ansvarlig redaktør Andreas Haaland-Carlsen forteller at avisen nå har rettet i denne og forklarer feilen med en oversettelsesfeil.

– Vi har tidligere i dag lagt inn en rettelse i lederartikkelen. Vi har oversatt «could be» til «kan være». Det mest riktige, også ut fra konteksten, er å oversette til «kan bli».

– Det er viktig for Dagsavisen å formidle et så sant og riktig bilde av situasjonen på Gaza som mulig. Når det gjelder antall omkomne som følge av krigen, er det svært interessant når forskere skriver om dette i The Lancet, som er et av verdens mest anerkjente forskningstidsskrifter.

– Det er selvsagt beklagelig for oss å referere feil, derfor er vi også opptatt av å rette opp dette.

Beklager at han feiltolket studien

En av dem som også delte artikkelen fra The Lancet i sosiale medier er kjendislege Wasim Zahid, som har 125.000 følgere på Instagram.

Zahid har engasjert seg i debatten rundt Gaza-krigen og publisert en rekke innlegg om dette.

Nå beklager han at han feiltolket studien.

– Mange medier rapporterte i går om en artikkel i det medisinske tidsskriftet, The Lancet, som angivelig oppga et estimat på 186.000 døde på Gaza som følge av konflikten. Dette er en upresis gjengivelse av det faktiske innholdet i artikkelen, som også jeg gjorde meg skyldig i, skriver Zahid på Instagram.

– Forfatterne skrev ikke at 186.000 mennesker allerede er døde, men at selv om konflikten skulle stoppe i dag, så vil det sannsynligvis dø så mange mennesker, eller flere, i tiden fremover, grunnet ringvirkningene av konflikten.

– Jeg har for ordens skyld slettet posten fra i går, da innholdet i den var ukorrekt, skriver legen videre.

Powered by Labrador CMS