NTNU-professor sier ja til empati-surrogati

Mener at det må være lov for en kvin­ne å bære fram et barn for noen andre av god­het.

Publisert Sist oppdatert

Pro­fes­sor Arne Sunde ved NTNU mener så­kalt em­pa­ti sur­ro­ga­ti bør bli lov i Norge, altså at en kvin­ne bærer fram et barn for noen andre av god­het.

- Tran­gen til å bli for­eld­re er så sterk at folk gjør som de vil uan­sett. Jeg mener at det beste er å kunne tilby barn­løse et bredt spek­ter av hjelp her i Norge. Da har vi langt bedre kon­troll på at hjel­pen fore­går på en etisk gjen­nom­tenkt måte, sier Arne Sunde, sjef ved Fer­ti­li­tets­kli­nik­ken ved St. Olavs hos­pi­tal og pro­fes­sor i medi­sin ved NTNU til forsk­nings­ma­ga­si­net Ge­mi­ni.

Folk shop­per rundt på net­tet for å få hjelp som ikke til­bys i Norge, og det har vokst fram en stor ky­nisk fer­ti­li­tets­in­du­stri, iføl­ge Sunde. Han mener tiden er inne for å til­la­te «em­pa­tisur­ro­ga­ti» i Norge.

- La oss si at en ung gra­vid kvin­ne blir på­kjørt av en fylle­kjø­rer. Baby­en blir drept, og kvin­nens liv­mor blir ska­det slik at hun ikke kan bli gra­vid igjen. Hvis da hen­nes søs­ter til­byr seg å bære fram et barn for paret, med den bio­lo­gis­ke mo­rens egg og den bio­lo­gis­ke fa­rens sæd, da ser jeg ikke pro­ble­met.

- Sur­ro­ga­ti av god­het over­for noen man kjen­ner godt, og til en pris hvor man får dek­ket ut­gif­ter som bus­sen til kli­nik­ken, mener jeg bør kunne til­bys i Norge, sier Arne Sunde.

Powered by Labrador CMS