Ny abortkamp på kvinnedagen
Kampen mot legers adgang til å reservere seg mot aborthenvisning kan føre til rekordoppslutning i 8. mars-togene landet rundt.
Røde strømper og paroler mot reservasjonsretten og for abortloven kommer til å prege årets 8. mars tog. I Bergen regner de med å slå rekordeltakelsen fra 70-tallet.
- Personlig synes jeg det er trist at vi må grave frem paroler fra 70-tallet. Samtidig er jeg glad det blir fokus på kvinnerettigheter i grunnlovsjubileet, sier Anna Kathrine Eltvik, presseansvarlig i arbeidsutvalget til 8. mars i Bergen.
Gamle nyfeminister
I Trondheim har Aud Steinsbekk tatt inititativ til å samle gamle nyfeminister, i tillegg til at hun er med i 8. mars komiteen. På lørdag skal hun i likhet med mange andre kvinner iføre seg røde strømper.
- Hvis noen hadde sagt i 1978 at jeg i 2014 igjen skulle stå og kjempe for abortloven, så hadde jeg flirt.
Hun synes det er artig å se at så mange slutter opp om kvinnedagen.
- I Trondheim har vi ikke hatt like stor organisert kvinnebevegelse som vi hadde i 70-årene, men nå ser vi en klar tendens til at yngre kvinner engasjerer seg. Den søstersolidariteten som var så viktig for oss tidligere, kan vi nå kjenne igjen, sier hun.
Også i Oslo merker de et sterkt engasjement i forkant av 8. mars.
Helle Borgen, medlem i arbeidsutvalget for 8. mars komiteen opplyser at oppslutningen i alle fall vil bli tredoblet. I tillegg pågår det en rødstrømpeaksjon mot reservasjonsretten som oppfordrer kvinner til å delta, og som med stor sannsynlighet er skyld i at flere av landets butikker holder på å gå tom for røde strømpebukser.
«Bli med og farg Norge rødt på kvinnedagen 2014!» oppfordrer de.
- Vil ikke tilbake
- Jenter føler at deres rettigheter og verdighet er truet. De vil ikke tilbake til den gamle tiden da de måtte forhøre seg på forhånd før de gikk til legen, sier Borgen. Hun husker hvordan det var da hun flyttet til Stord for å gå på lærerhøgskolen. Da måtte jentene forhøre seg med hverandre om hvor de kunne få prevensjon.
- Gikk du til feil lege først, fikk du nei. Det var ikke behagelig, sier hun.
Susanne Kaluza, blogger og redaktør for foreldre.no er en av dem som har stått på barrikadene for å forhindre at fastleger skal få love til å reservere seg mot aborthenvisning.
«Jeg innrømmer det gjerne. Det skal mye til før jeg trekker ut i gatene for å gå i tog. Men i år kjenner jeg at jeg har lyst. For hadde det ikke vært gøy om vi kunne fått til et skikkelig, godt gammeldags, heidundrandes 8. mars tog i år?» skriver hun på bloggen.
Sigrid Bonde Tusvik, komiker og blogger skriver at det er noe ironisk og bekmørkt over det som skjer nå. «Det året der vi får to kvinner inn i de største kontorene i den nasjonale maktkorridoren, så starter de sitt regime med å ta oss et realt skritt bakover i en av kvinnekampens viktigste saker».
Rekordmange påmeldte
I Bergen meldes det om rekordmange påmeldte som vil gå under hovedparolen. Anna Kathrine Eltvik forteller at de snakker med folk som aldri har gått i tog tidligere, men som har sagt at de vil gjøre det i år, fordi de opplever reservasjonsretten som et angrep på abortlovverket.
I fjor samlet de rundt 1000 i Bergen. I år tror Eltvik at de vil slå rekorden på 2200 fra 1970-tallet.
- Det vi merker er at engasjementet er tverrpolitisk. Personlig kjenner jeg flere kristne som er imot reservasjonsretten og som kommer til å gå i toget 8. mars, forteller hun.
I Kirkenes og på Stord har det ikke vært tradisjon for å gå i tog på kvinnedagen de siste årene, men i år skjer det.
Magdalena F. Delis i komiteen på Stord sier at årsaken er spørsmålet om reservasjonsretten.
- Vi vet ikke om vi blir ti eller 100, men vi merker et stort engasjement.