Ny arkeologisk forskning bekrefter den bibelske kong David
Et nettverk av byer viser at kong David regjerte over et betydelig område.
I samuelsbøkene og krønikebøkene i Det gamle testamentet beskrives kong David som en stor konge. Gjennom flere erobringer skal han ha lagt under seg et rike av betydelig størrelse, og flyttet hovedstaden for kongeriket Israel til Jerusalem.
I de arkeologiske forskningsmiljøene har det lenge vært knyttet tvil til den historiske treffsikkerheten til denne fremstillingen, begrunnet i et mangelfullt arkeologisk bevisgrunnlag.
Forrige måned publiserte professor i arkeologi, Yosef Garfinkel, ved Hebrew University en forskningsartikkel. Der kommer han med funn som kan bekrefte den bibelske fremstillingen.
Bekrefter Bibelen
Tidligere har arkeologer trodd at kongeriket Judas ekspansjon først tok til sent på 800- og 700-tallet f.kr.
I den fagfelle-vurderte artikkelen viser Garfinkel at et nettverk av fem befestede byer i området rundt Jerusalem, nå har blitt datert til kong Davids tid tidlig på 900-tallet f.kr.– altså opp i mot 200 år tidligere enn opprinnelig tenkt.
Han mener også at byene kan knyttes til et felles rike.
– Byene er ikke lokalisert i midten av ingensteds. Hvis du tar alle disse stedene, har de alle den samme byutformingen, de ligger alle på grensen av kongeriket langs hovedveiene, sier Garfinkel til The Times of Israel.
Dette støtter teorien om at kong David i sin tid regjerte over et velutviklet kongerike, med veier som knyttet sammen flere ulike byer.
Han avkrefter likevel at han forsøker å bevise Bibelens sannhet.
– Jeg prøver ikke å bevise noen ting, sier han.
Forenkling
Garfinkels artikkel har også blitt kritisert.
Aren Maeir er professor ved Bar Ilan University. Han mener argumentasjonen til Garfinkel er som et korthus.
– Jeg tror det er en oversimplifisering og han flater ut detaljene. Det er flere små detaljer jeg er uenig i, og det er generaliseringer over en lang periode som er problematisk, sier Maeir til The Times of Israel.