MINORITET: Kristne er en minoritet i Indonesia. Ny straffelov kan gjøre forholdene for kristne og andre minoriteter enda vanskeligere.

Ny blasfemilov i Indonesia skaper minoritets-frykt

Indonesia reviderer straffeloven. Blant de nye bestemmelsene er flere som skaper dårligere forhold for kristne og religiøse minoriteter.

Publisert Sist oppdatert

International Christian Concern (ICC), organisasjonen som overvåker forfølgelse av kristne, sier at de foreslåtte endringene vekker bekymring for Indonesias sårbare minoriteter, inkludert de kristne.

Det aktuelle kapittelet i loven tar sikte på å regulere Indonesias interreligiøse engasjement, inkludert modernisering av antiblasfemilovene. Det er en bestemmelse som grenser til kriminalisering av skifte av religion og frafall, og en vag bestemmelse for å beskytte gudshus.

Frykter diskriminering

– Selv om det er komponenter i utkastet som kan tolkes positivt, er vi mer nervøse for kristne og religiøse minoriteter i Indonesia som vil bli urettferdig diskriminert med disse oppdateringene, sier Timothy Carothers, ICCs juridiske leder for Sørøst-Asia.

– Den indonesiske regjeringen har gått glipp av en mulighet til å beskytte individuelle friheter. I stedet gir de oppdaterte verktøy som fundamentalister og aktivister kan utnytte for å kneble synspunkter og sårbare mennesker, inkludert religiøse minoriteter. Det har vi allerede sett over hele Indonesia, sier Carothers.

ICC sier at denne revisjonen gjør Indonesia til et av få land som aktivt utvider blasfemilovene. Det er overveiende muslimske land som nå opprettholder lovgivning mot blasfemi.

Endring blir straffbart

Premier News skriver at artikkel 304 i den reviderte loven kriminaliserer også enhver person som har til hensikt å endre en annens religion, eller at de blir ikke-religiøse ved hjelp av offentlig oppfordringer eller trusler.

ICC påpeker at forebygging av religiøse konverteringer som følge av tvang er en rettmessig avgjørelse for å beskytte sårbare religiøse minoriteter. Organisasjonen mener at regjeringens forslag til lovrevisjon er avhengig av at de kriminaliserer religiøs evangelisering og at de åpner for at frafall blir ulovlig.

Den andre delen av kapitlet spesifiserer forbrytelser begått mot gudshus. ICC sier imidlertid at undersøkelsene viser at lover håndheves selektivt, og diskriminerer religiøse minoriteter.

Den reviderte straffeloven forventes å bli vedtatt før Indonesias uavhengighetsdag 17. august.

Powered by Labrador CMS