KIRKETOPPER: Erkebiskopene Stephen Cottrell (York) og Justin Welby (Canterbury) i Church of England.

Ny dramatikk i England: Konservative truer med å danne egen kirkelig «provins»

Church of England skal de kommende dagene ta stilling til forslag om liturgi som kan minne om en tradisjonell brudevielse.

Publisert Sist oppdatert

En allianse av kirkeledere truer med å bryte ut og danne en egen organisasjon innenfor den anglikanske kirkefamilien. Årsaken er det nye synet på samliv som presser seg fram også i den engelske statskirken.

Church of England har åpnet for velsignelse av likekjønnede par. Men hvordan skal dette foregå?

Generalsynoden (kirkemøtet) i Church of England skal nå behandle spørsmålet. En ny runde i den årelange homofilidebatten er dermed i gang, skriver The Telegraph.

Protesterer mot forslag

På delegatenes bord ligger det et forslag om at homofile og lesbiske par kan motta kirkens velsignelse over sine samliv i egne gudstjenester.

Mange mener dette er et opplegg som til forveksling vil ligne på en tradisjonell brudevielse. Flere grupper av biskoper og prester rykker ut med sterke bekymringsmeldinger i forkant av synoden.

De mener at man står i fare for å innføre liturgier som bryter med kirkens lære om ekteskapet som en ordning mellom én mann og én kvinne.

BISKOPER: Jill Duff og Jonathan Gibbs advarer mot ytterligere liberalisering i samlivssaken.

Tror ikke det tjener kirkens oppdrag

11 av kirkens 45 biskoper gjorde det sist uke klart at de ikke kan støtte en slik utvikling, selv om forslaget bare legger opp til en prøveordning.

Blant de elleve er blant andre biskopen av Rochester, Jonathan Gibbs, og biskopen av Lancaster, Jill Duff. De har gjennom hele striden flagget kirkens tradisjonelle syn på ekteskapet.

I oppkjøringen til synoden har de fått følge av biskoper fra Hereford, Guildford, Southwell & Nottingham, Horsham, Plymouth, Ebbsfleet, Owestry og Islington og en assisterende biskop fra Exeter.

Det skriver Church Times.

De hilser velkommen vektleggingen av enhet, men tror ikke at det nevnte forslaget er det som tjener kirkens oppdrag verken hjemme i England eller internasjonalt.

– Ikke annet valg

Nettverket Alliance, som er opprettet nettopp på grunn av utviklingen i samlivssaken, skriver:

«Hvis man fortsetter å avvike fra kirkens lære, vil vi ikke ha noe annet valg enn raskt å etablere det som i realiteten vil være en ny «parallell provins» innenfor Church of England», skriver ledelsen i nettverket.

De hevder å ha støtte fra 2.000 prester. Dette utgjør rundt ti prosent av presteskapet. Blant lederne i nettverket er nåværende og tidligere ledere i den kjente menigheten Holy Trinity Brompton og den nasjonale lederen i bevegelsen New Wine, Rich Johnson.

Han er til daglig prest i Worcester i nærheten av Birmingham.

LONDON: Ledelsen i denne kirken, Holy Trinity Brompton, er blant de som truer med å danne en egen provins i Church of England.

Gruppen gjør det klart at de ikke vil forlate kirken eller den anglikanske nattverden, men vil søke «pastoralt tilsyn fra biskoper som forblir trofaste mot ortodoks lære om ekteskap og seksualitet.»

I praksis betyr det at de ikke anerkjenner biskoper som praktiserer nye ordninger.

Brevet er stilet til erkebiskopene Justin Welby og Stephen Cottrell, som begge har støttet utviklingen i liberal retning.

Verdensvid kirke

Welby har riktig nok sagt at han personlig ikke vil medvirke ved velsignelser av likekjønnede par. Han begrunner standpunktet med hensynet til enheten i det verdensvide anglikanske fellesskapet. Dette teller 85 millioner medlemmer fordelt på 165 land.

Særlig blant afrikanske anglikanere er det sterke reaksjoner på utviklingen Flere afrikanske kirkeledere har allerede brutt med Welby og stemplet det nye synet som en form for kolonialisering der europeere prøver å påtvinge afrikanere sine ideer.

– Ikke vigsling

I England er et overveldende flertall av kirkens 45 biskoper tilhengere av et mer liberalt syn på samliv mellom to av samme kjønn. Bare en god håndfull biskoper stemte imot da vedtaket om velsignelse ble gjort.

En talsperson for Church of England mener skeptikerne tar feil og sier det ikke foreligger noen planer om å innføre likekjønnet vigselsliturgi, men at det utelukkende er et tilbud om forbønn «for to mennesker som ønsker å takke for og markere kjærligheten i tro til Gud.»

Det skriver Premier Christian News.

– Forpliktelse mot enhet

Generalsynoden møtes i York 5.–9. juli. Målet er ifølge sakspapirene å finne en vei som kan virke mest mulig samlende. Dokumentet «Living in love and faith» er på 31 tettpakkede sider.

Church of England

Church of England er moderkirken i de anglikanske kirkesamfunnene og den største kirken i Storbritannia. Den ble opprettet i 1559.

Den kan enkelt karakteriseres som en mellomvei mellom romersk katolisisme og protestantisme.

Den er statskirke i England, men finansierer for det meste sin drift gjennom donasjoner. Staten bidrar bare til en viss grad gjennom bidrag til bygninger.

Gjennom hele dens historie har det vært spenninger mellom en høykirkelig fløy, som i sine ytterliggående representanter nærmer seg den romerske katolisisme og en lavkirkelig, protestantisk fløy.

Oppslutningen om kirken er synkende. En telling i oktober 2022 viste et ukentlig gudstjenestebesøk på 654.000, 200.000 færre enn i 2019. I løpet av de siste 15 årene har dåpstallet sunket fra rundt 140.000 til om lag 100.000.

Kilde: Store norske leksikon og Church of Englands årsmelding for 2022.

Leicester-biskop Martyn Snow har stått sentralt i forberedelsene av saken. Han sier ifølge nettstedet Thinking Anglicans at han gang på gang er slått av det han opplever som en seiglivet forpliktelse mot enheten i Guds kirke, «selv i dype uoverensstemmelser i spørsmålene om seksualitet.»

–Mye detaljarbeid gjenstår, men jeg tror disse forslagene vil gi oss en retning på hvordan vi kan gå videre sammen, mener biskopen.

Powered by Labrador CMS