Ny drapsbølge mot kristne

Over 3000 kristne ble drept for sin tro i fjor. Mer enn halvparten av drapene skjedde i ett enkelt land. Nå opplever de en ny bølge med angrep.

Publisert Sist oppdatert

Det var søndag morgen 4. februar. Innbyggerne i landsbyene Tinde og Dumne var på vei til kirkene sine, da de ble angrepet. Væpnede menn stormet inn i landsbyene. De satte fyr på hus og kirker og gikk løs på sivilbefolkningen.

De to landsbyene ligger i delstaten Adamawa, ved grensen til Kamerun. Fredagen før ble også to andre landsbyer i samme delstat angrepet. Til sammen ble ni kirker og en rekke eiendommer brent ned. Over 30 mennesker ble drept, melder nyhetsbyrået World Watch Monitor.

Religion og jord

3066 kristne ble drept på verdensbasis i året som gikk. Tallet ble presentert av organisasjonen Åpne Dører da de nylig la frem sin årlige liste over kristenforfølgelse. Over halvparten av drapene skjedde i Nigeria.

Mens det før har vært islamistgruppen Boko Haram som har stått bak mye av forfølgelsen i landet, er det nå muslimske fulani-nomader som dreper flest kristne, og som står bak voldsbølgen i den delen av Nigeria som kalles midtbeltet. Åpne Dører beskriver angrepene som religiøs rensing.

Volden blir også forklart som en kamp om jord og ressurser i et land der folketallet har økt voldsomt de siste tiårene. Mens fulani-nomadene er kveggjetere, er de kristne hovedsaklig fastboende bønder. De siste årene har nomadene trukket lenger sørover på grunn av ørkenspredning i nord. Og mens nomadene vil ha frihet til å drive kveget fra sted til sted, krever bøndene å få ha jorda si i fred.

At volden nettopp har blusset opp etter nyttår, settes i sammenheng med en ny lov som regulerer hvor fulani-gjetere kan la kveget sitt beite. Konflikten mellom fulani-gjeterne og de fastboende bøndene er likevel ikke av helt ny dato. Den har ifølge CNN gått i bølger de siste fem årene. Hele tiden har det handlet om fulani-gjetere som har presset bøndene vekk fra landsbyene gjennom svært voldelige angrep.

Allerede 9. januar slo NTB fast at 80 mennesker var drept så langt i år i konflikten mellom muslimske nomader og fastboende kristne. Titusener var blitt drevet på flukt som følge av uroen. 11. januar ble det ifølge Reuters arrangert felles begravelse for 73 ofre i byen Makurdi, hovedstaden i delstaten Benue State. Et langt følge av sørgende mennesker fylte byens gater. Flere av holdt plakater med slagord mot myndighetene.

– Passive myndigheter

Et gjennomgående trekk etter de mange angrepene er at ofrene kritiserer lokale myndigheter for å være passive.

– Til tross for flere telefoner til guvernøren og sikkerhetsapparatet, var myndighetene stille mens overgrepene pågikk. Fulani-gjeterene var i området i flere timer, mens de utførte sitt dødelige oppdrag. De fikk bevege seg uhindret omkring, sier en kilde til World Watch Monitor.

Delstaten Nasarawa, som ligger midt i landet, er et av de hardest rammede områdene. Siden 15. februar er rundt 25 landsbyer ødelagt. Også her blir myndighetene kritisert for å gjøre lite for å stoppe volden.

Handlingslammelsen er ikke bare et problem på lokalt nivå. Nigerias president Muhammadu Buhari, som har etniske bånd til fulani-gjeterne, har fått massiv kritikk for å vise lite initiativ for å løse krisen.

Da en delegasjon med elleve katolske biskoper møtte presidenten i forrige uke, gjorde de ingen forsøk på å skjule hvor opprørte de var. Ifølge World Watch Monitor anklaget de myndighetene for verken å klare eller ville beskytte innbyggerne mot terroren. De hevdet at landet mange steder er på randen av borgerkrig.

Banditter

2018 har vært et blodig år for kristne i Nigeria fra årets første dag. På nyttårsnatten ble 17 kirkegjengere drept i Omoku i delstaten Rivers State lengst sør i landet. De var på vei hjem fra midnattsmesse da en gruppe væpnede menn gikk til angrep på dem. 14 kristne ble ifølge NTB drept på stedet. Tre andre døde senere av skuddskader.

Det er ikke kjent hvem som sto bak dette angrepet, men en væpnet bande har tidligere stått bak lignende angrep og kidnappinger i regionen. Til tross for stor oljerikdom i Nigerdeltaet, er regionen fattig og herjes av mektige gjenger som både kjemper mot utenlandske oljeselskap og seg imellom.

Voldsbølgen har også nådd universitetene, melder World Watch Monitor. 4. februar ble en student drept og flere andre såret da muslimske studenter angrep kristne på Modibbo Adama teknologiuniversitet. Mens mange studenter satt og leste til eksamen dagen etter, stormet en mobb inn i klasserommene og slo rundt seg med kjepper og masketer mens de ropte «Allahu Akhbar».

Samtidig understrekes det fra FN-hold at Boko Haram-krisen langt fra er over. 208.000 nigerianere som er drevet på flukt av den ytterliggående gruppen trenger øyeblikkelig hjelp, advarer FNs høykommisær for flyktninger, ifølge NTB. Hele 2,6 millioner mennesker har flyktet fra Boko Harams herjinger i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger siden 2013.

Powered by Labrador CMS