Ny film: Kristne barn døde som slavearbeidere i Norge
Filmen «33 engler» dokumenterer hva som skjedde med de serbiske barna som ble sendt til dødsleirer i Norge under andre verdenskrig.
Den nye dokumentarfilmen har sin norske lansering i Oslo lørdag. Filmen handler om et lite kjent kapittel fra andre verdenskrig, nemlig historien om serbiske sivile som ble sendt til Norge. De ble arrestert som fiender av regimet i hjemlandet og hadde fått dødsdom.
– Det som skjedde var at helt vanlige serbisk-ortodokse kristne ble gitt et valg. Enten blir du katolikk, ellers blir du drept eller sendt i konsentrasjonsleir, forteller medprodusent Johannes Solberg.
Mens Ustasja-regimet sendte titusenvis til den grufulle Jasenovac-leiren, ble flere tusen også sendt ut av landet.
I Norge
Over 4.000 ble sendt til Norge, og flere av dem var barn. Tittelen «33 engler» er en referanse til barna som døde her.
– I løpet med arbeidet med filmen fant vi ut at det reelle tallet barn som ble sendt hit var nærmere 150. Noen var så unge som 11 år, forteller Solberg.
I Norge ble slavearbeiderne satt til å jobbe for naziregimet, samtidig med at de fikk lite mat og hadde tynt med klær. Den ni kilometer lange «blodveien» som ble etablert i Saltdal i Nordland var et av infrastrukturprosjektene de måtte utføre.
Solberg og hans serbiske kollega Branko Dimović Dimeski har funnet en rekke tidsvitner til ugjerningene både i Serbia og i Norge.
– Noen nordmenn samarbeidet med tyskerne, men det var også mange som prøvde å hjelpe fangene. I filmen får vi møte noen av dem.
Gravsteder gitt kommunist-merke
Filmteamet får også sørget for at en eldre mann fra Serbia som lovet at han skulle besøke sin onkels gravsted i Norge, får oppfylt sitt løfte.
– Vi fant da ut at gravplassene opprinnelig var ortodokse. Fangene gravla hverandre med ortodokse kors.
På slutten av 50-tallet ble dette omgjort, og gravplassene fikk kommunistiske minnesmerker.
– Vi har opplevd at det kommer serbiske kristne som vil minnes sine avdøde‚ og så finnes det ikke et eneste kors å sette lyset ved. Det ønsker vi å få gjort noe med, og vi er i dialog med gravferdsmyndighetene i Norge om dette, forteller Solberg.
Under filmlanseringen i Oslo lørdag vil Håkon Vinje ved Krigsgravtjenesten være til stede og holde et foredrag i Cinemateket i Dronningens Gate.
Etter planen skal filmen etter premieren også vises i andre store byer i Norge.
Bygger minnekapell
En dugnadsgjeng har i forlengelse av filmen tatt på seg å bygge en kirke eller kapell til minne om serberne som døde i Norge.
«Med velsignelse fra biskop Dositej har vi nå begynt forberedelsene for å bygge en ortodoks kirke i Norge til minne om de serbiske barna som døde her under andre verdenskrig», skriver Branko Dimović Dimeski på sin facebookside.
Kapellet skal bygges i Skjeberg i Østfold i løpet av de nærmeste to årene.