Ny FN-rapport: Antallet sultende i verden fortsetter å øke
I 2022 ble det registrert 735 millioner sultende mennesker på verdensbasis.
Onsdag rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2023 publisert.
Rapporten ble utgitt av fem FN-organisasjoner og skulle gi en oppdatering på den globale fremgangen mot bærekraftsmål to: Å utrydde sult.
Funnene viser at til tross for en positiv utvikling i både Sør-Amerika og deler av Asia, fortsetter antall sultende i verden å øke. Afrika er mest utsatt.
Innen 2030 vil nesten 600 millioner mennesker være kronisk underernærte, ifølge FNs nye rapport.
Dette indikerer en enorm utfordring for å nå bærekraftsmålet om å utrydde sult.
Funn oppsummert
Panorama nyheter, tidligere Bistandsaktuelt, oppsummerer funnene til den nye rapporten slik:
- Mellom 691 og 783 millioner mennesker sultet i 2022. Det er 122 millioner mer enn i 2019 – før koronapandemien.
- 2,4 milliarder mennesker hadde usikker mattilgang samme år.
- 3,1 milliarder mennesker hadde ikke råd til et ernæringsmessig sunt kosthold.
- Prisen for å spise sunt økte med 4,3 prosent fra 2020 til 2021.
Afrika
Den nye rapporten viser at Afrika er det kontinentet hvor antallet sultende økte i alle regioner.
Årsaken til dette kan, ifølge Panorama, ligge i regionale konflikter og krigen i Ukraina. Disse konfliktene påvirker tilførselen av hvete og andre viktige råvarer.
Siden 2010 har antallet sultende i Afrika økt for hvert år som har gått.
I 2022 var det omtrent én av fem mennesker i Afrika som led av sult, noe som er mer enn det dobbelte av det globale gjennomsnittet, melder avisen «The Christian Post».
Løsning
President for International Fund of Agricultural Development (IFAD), Alvaro Lario, mener fortsatt at det er mulig å utrydde sult.
– En verden uten sult er mulig, presenterer han i en uttalelse til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).
– Det vi mangler er investeringer og den politiske viljen til å implementere løsninger i stor skala.
Selv mener han at dette kan nås gjennom å gjøre sult til en global prioritet.
Ifølge Lario er mulige løsninger å investere i småskalabønder og deres tilpasninger til klimaendringer. Gi dem tilgang til teknologi, og finansiering for å etablere små landbruksbedrifter.
– Småskalaprodusenter er en del av løsningen. Med riktig støtte kan de produsere mer mat og forsyne både urbane og landlige markeder – fôre landlige områder og byer med næringsrik og lokalt dyrket mat, sier han.
Kosthold
I tillegg til den globale sultkrisen fremhever rapporten at mer enn 3,1 milliarder, eller 42 prosent av verdens befolkning, ikke hadde råd til et sunt kosthold i 2021.
Dette tallet representerer en økning på 134 millioner flere mennesker enn i 2019.