BARNEHAGE: En liten gutt leker i barnehagen. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Ny forskning: Små barn opplever forhøyet stress når de begynner i barnehage

Professor mener de yngste barna bør få en lengre tilvenningsperiode.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan er det for små barn å begynne i barnehagen for første gang?

Dette har forskere fra NTNU, Handelshøyskolen BI og RBUP Øst og Sør nå undersøkt.

– I prosjektet «Trygg før tre» ønsket vi blant annet ønsket å undersøke hvordan barnas stressnivå utviklet seg gjennom tilvenningsperioden i barnehagen. Det har i senere år vært søkelys på om tilvenningen som er i dag er god nok, sier May Britt Drugli, professor ved NTNU.

Det var nettavisen forskning.no som omtalte saken først.

«Stresshormonet»

Totalt har 119 barn i 1-års alderen deltatt i tilvenningsstudien. Barnas kortisolnivå har blitt målt to ganger i løpet av barnehagedagen, og en gang av foreldrene når de er kommet hjem.

Kortisol er kjent som «stresshormonet» fordi det spiller en sentral rolle i kroppens stressrespons. Studien er basert på en lignende undersøkelse gjennomført i Tyskland i 2004.

– Vi ønsket biologiske data fra barnet selv for å gi de små barna en stemme i forskningen. Kortisol kan måles fra barnets spytt. Det er et hormon som skilles ut når man blir stresset eller møter utfordringer og krevende situasjoner, sier Drugli.

– Meningsfulle data

Menneskers kortisol er normalt høyest en halvtime etter at de er stått opp, så går det gradvis ned i løpet av dagen.

– Det er den normale rytmen. Undersøkelsen gir oss en indikasjon på hvorvidt barna slapper av eller om de er i beredskap for å håndtere ting som er vanskelig, sier forskeren.

Forskerne har sammenlignet barnas kortisolnivå dag to og tre i barnehagen, da de fleste har foreldre til stede, med de første to dagene hvor barnet er der alene.

– Det er veldig spennende og meningsfulle data. Vi ser at kortisolnivået øker da barnet er alene. Spesielt på den andre dagen uten foreldre.

Dratt til ytterpunktet

Drugli forteller at barnas stressnivå går ned på et normalt nivå når de er hjemme hos foreldrene igjen. Det betyr at barna i liten grad bærer med seg stress fra barnehagen til hjemmet.

– Det er et viktig og oppløftende funn. Etter fire til seks uker er kortisolnivået i barnehagen synkende. Noe som tyder på at barna er i ferd med å finne ut av sitt nye miljø.

FAMILIE: En pappa leverer barnet sitt i barnehagen. Bildet er et illustrasjonsfoto.

– Betyr stress-resultatene at man ikke skal sende yngre barn i barnehagen?

– Nei, tvert imot. Ofte blir diskusjonen dratt til ytterpunktet mellom «barnehagen er farlig» og «det er flott at barna blir utfordret». Vi skal være glad vi har barnehager i Norge og at begge foreldrene kan være ute i arbeid, sier hun og legger til:

– Resultatet viser at vi må jobbe videre med barnehagekvaliteten og få mer diskusjon og kompetanse om tilvenningsperioden. Forskningsdata kan inspirere til forbedret praksis, og her håper vi studien kan bidra.

Tre dager

I dag er den vanlige tilvenningsperioden i norske barnehager tre dager. Slik har det vært i veldig mange år, ifølge Drugli.

– Da jeg hadde mine barn i barnehagen for 30 år siden var det også slik, men vi har et helt annet kunnskapsnivå i dag i forhold til de yngste. 3 dagers tilvenningsrutiner ble utviklet den gang barnehagen tok imot 3-åringer. Den har heller ikke en pedagogisk begrunnelse, men er bygget rundt når foreldre fikk fri fra jobb, sier hun.

– Spesielt krevende

Forskeren mener Norge behøver en modernisering av tilvenningsperioden i barnehagen.

– De første ukene i barnehagen virker å være spesielt krevende for de yngste. Det er viktig at de små barna får en så lang tilvenningsperiode sammen med foreldrene som de trenger for å gjøre seg kjent med rutinene og de ansatte i barnehagen, uten å være stresset.

Ifølge Drugli er det også viktig at barnehagen og foreldre tar hensyn til at barna trenger mye nærhet og støtte den andre uken i barnehagen.

– Vi har i et annet prosjekt kalt «Liten og ny i barnehagen» sett gode funn og respons fra ansatte, foreldre og barn for fem dagers tilvenning.

– Barnas premisser

Forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund, Aina Alfredsen Førde, er ikke overrasket over forskningsresultatene.

– Dette med små barn i barnehagen er noe vi har jobbet med i forbundet i flere år, sier hun.

Hun mener det bare skulle mangle at tilvenningsperioden i barnehagen var på minst fem dager.

– De små barna bør få den tiden de trenger. Et barn kan trenge to dagers tilvenning, et annen barn ti. Det må skje på barnas premisser. Vi må føre en politikk som er til barnas beste, sier Førde.

– Viktigste vi har

– Hvorfor er det så viktig?

– Barna er det viktigste vi har og deres behov må komme først. Barn skal være trygge når foreldrene forlater dem i barnehagen. Hvis vi ikke begynner å se politikken ut ifra det sliter vi i landet vårt.

Powered by Labrador CMS