Ny KrF-general ser likheter mellom partiet og Pinsebevegelsen
Fra 1. mai er Ingunn E. Ulfsten (54) den nye generalsekretæren i KrF.
Tidligere denne våren ble det kjent at Ingunn E. Ulfsten (54) går fra jobben som daglig leder i Pinsebevegelsen til å bli generalsekretær i KrF.
Denne helgen ble hun ønsket velkommen til stående applaus fra landsmøtet i partiet, en drøy uke før hun tiltrer i jobben.
– Kunne ikke la muligheten gå fra meg
Pinselederen er imidlertid for en veteran å regne i KrF-systemet. Hun har tidligere blant annet vært fylkesleder, kommunepolitiker og vara til Stortinget for partiet. Hun har også vært ansatt på Stortinget som kommunikasjonsrådgiver.
– Dette var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Det treffer hele mitt engasjement å være med i KrF i den viktige fasen som partiet er i nå.
Rollen som generalsekretær har stått åpen siden Geir Morten Nilsen forlot partiet i august i fjor. Erling Ekroll har fylt rollen midlertidig siden det.
En «politisk nerd»
Ulfsten har siden januar 2020 vært daglig leder i Pinsebevegelsen. Som pinseleder har hun blant annet tatt en tydelig plass i samfunnsdebatten, og ofte figurert i mediene.
Det har vært et helt bevisst grep.
– Det er nok fordi jeg er den jeg er. Jeg tror det er viktig at et kirkesamfunn ikke engasjerer seg partipolitisk, men man kan likevel ta tak i viktige politiske saker. Menighetene skal ikke være en boble utenfor samfunnet, sier Ulfsten.
Hun har vært opptatt av å bygge ned fordommer i mediene.
– Det er fortsatt mange som har fordommer mot pinsevenner. Derfor har jeg forsøkt å male et annet bilde.
Det politiske engasjementet har vært levende siden hun fikk sitt første KrF-verv for 25 år siden.
– Jeg er nok en politisk nerd, selv om jeg har tonet ned engasjementet på grunn av jobbene jeg har hatt.
Krevende i Pinsebevegelsen
De siste årene har hun, sammen med lederrådets leder Øystein Gjerme, jobbet for bygge et sterkere hovedkontor i Pinsebevegelsen.
I Pinsebevegelsen er alle menighetene selvstendige enheter, og tradisjonelt har trossamfunnet hatt få sentrale ressurser. Nå har de i større grad etablert et hovedkontor i Oslo som kan bistå menighetene.
Nå vil Ulfsten ta med seg erfaringene fra Pinsebevegelsen inn i KrF.
– Jeg tar med meg de gode og de krevende erfaringene fra å lede Pinsebevegelsen disse årene. Jeg tror ikke jeg hadde sagt ja til denne lederrollen i KrF uten disse erfaringene.
– På hvilken måte har det vært krevende?
– Uenighet er alltid krevende. Samtidig er det noe fint med uenigheten, og den dynamikken som skapes der. Jeg vil skape et romslig KrF med plass både for dem som har en sterk tilhørighet til kirken, og til dem som ikke har det.
Hun ser flere likheter mellom Pinsebevegelsen og KrF.
– Pinsebevegelsen er annerledes skrudd sammen, men det er flere likheter med forskjeller i geografi og ulike betoninger. Jeg har forsøkt å være en brobygger, og det tar jeg med meg inn i KrF.
Blir valgkampsjef
Som generalsekretær blir hun ansvarlig for partiorganisasjonen, og skal blant annet lede valgkamparbeidet inn mot høstens lokalvalg.
– Hvordan skal KrF hevde seg i valgkampen?
– Jeg kommer inn nå, på et tidspunkt hvor det meste er lagt. Frem mot valget blir det min oppgave å støtte den gode strategien som er lagt, og være en rådgiver inn i det.
Hun legger til at hun vil ta en større rolle i det strategiske arbeidet mot stortingsvalget i 2025.
Tett på de politiske prosessene
Rollen som generalsekretær er likevel ikke en rolle med direkte politisk innflytelse.
– Kommer du til å savne å gå inn i de politiske sakene?
– I KrF er denne rollen også inne i de politiske prosessene. Generalsekretæren jobber tett med partiledelsen og er med i ulike fora, så da er man likevel med på å påvirke de overordnende prosessene.
– Man har ikke stemmerett på landsmøtet, men er med i alt arbeidet som leder opp til det, legger hun til.
Vil stå opp for de sårbare
Hun mener KrF med basis i de kristne verdiene kan gi en annen dimensjon inn i de ulike politikkområdene, og nevner som eksempel rom for å møte åndelige behov i eldrepolitikken.
Som pinseleder har hun også vært tett på ideelle organisasjoners arbeid for sårbare grupper, blant annet i Evangeliesenterets. Hun vil være en stemme for dem som sliter.
– Når det kommer til stykket skal vi stå opp for de mest sårbare gruppene, og som er nederst på rangstigen. KrF ser ikke bare økonomien og det tekniske, men også menneskers behov der de er i livet.
– Andre partier kan nevne dette i festtalene, men nedprioriterer det i den praktiske politikken, sier Ulfsten.