Ny målgruppe: Utenlandske sjøfolk
Arbeid blant utenlandske sjøfolk i Norge begeistrer André Sætre (58). Han setter seg i generalsekretærstolen i Den Indre Sjømannsmisjon mandag 1. september.
I sommer var André Sætre i Bergen i noen dager for å se på arbeidet til «Bergen Seaman Mission». Det er et samarbeidsprosjekt mellom organisasjonen Harbourlight og Den Indre Sjømannsmisjon.
I flere år har cruiseansatte og andre utenlandske sjøfolk blitt tilbudt «et hjem hjemmefra» i de to tilgjengelige lokalene i vestlandsbyen. Her har de fått en kopp kaffi, en vaffel, gratis internett-tilgang og gjerne en prat.
– Jeg ble veldig oppglødd over den måten å drive misjon på, forteller han Dagen.
Særlig gjorde det inntrykk å snakke med to sjømenn fra Myanmar.
– De fikk hver sin traktat og sa de aldri hadde hørt om Jesus Kristus som verdens frelser før, forklarer Sætre. Etter noen timer kom den ene tilbake og sa han ønsket å ta i mot Jesus.
– Han ville også ha mer materiell for å gi til kameraten sin.
Mandag 1. september tar 58-åringen fatt på jobben som generalsekretær i den 134 år gamle organisasjonen.
Fembarnsfaren kommer fra stillingen som misjonssekretær i Møre og Romsdal krets. Han kommer til å reise en del i jobben:
– Det blir en del besøk på stasjonene og i kretsene, sier Sætre.
Møte hver eneste kveld
«Stasjonene» som den nye generalsekretæren referer til, er fiskerheimene. På det meste har organisasjonen hatt mellom 20 og 30 slike hjem som alle etter hvert fikk navnet «Havly».
Her kunne fiskerne komme for å få et måltid mat, ringe til familiene sine, dusje, lese aviser og delta på møter og aktiviteter. I takt med at behovet for tjenestene har minket har Den Indre Sjømannsmisjon solgt unna eiendommene. I dag er det bare fire igjen, på Stamsund, Røst, Vandsøyvågen og Titran.
Organisasjonen er likevel kanskje mest kjent for Eliseser 6, båten som trofast seiler langs den norske kysten hele året «som en flytende velferdsstasjon». Klikker en seg inn på seilingsplanen for Indre Sjø sitt sjette skip, blir en fort klar over at betjeningen ikke ligger på latsiden. Elieser legger til kai og kaller til møte hver eneste kveld i ukene fremover.
– Ingen klausuler
Mest oppmerksomhet har likevel Oslo Sjømannskirke fått i det siste.
Les det Dagen har skrevet om Oslo Sjømannskirke
Da et enstemmig landsstyre vedtok å selge kirken på Oslos fasjonable vestkant i vår ble det protester, blant annet fra styreleder i kirken. Den nye generalsekretæren ser imidlertid praktisk på det:
– Vi har nærmere 2.000 oppbyggelige samlinger i året rundt om i landet hvis vi regner med møtene om bord i Elieser. I tillegg kommer barne- og ungdomssamlinger og det øvrige landarbeidet som drives på Fiskerheimene. Hvis Den Indre Sjømannsmisjon blir nedlagt vil det være et stort tap for Norge. Setter vi dette i perspektiv, tror jeg folk forstår at det er viktigere at organisasjonen eksisterer fremfor at vi beholder et lokale som har 100 samlinger i året, argumenterer han.
Generalsekretæren benekter at det eksisterer noe forpliktelse til å sørge for at annet kristent arbeid overtar lokalene.
– Det var ingen klausuler ved overtakelse av huset, sier Sætre.
Les også: 70 mill. til synkende skip?
Ny sjømannskirke
De 70 millionene som organisasjonen håper å få for salget av Oslo Sjømannskirke kommer til å få ben å gå på. Den nye generalsekretæren forteller at det skal skaffes til veie et nytt lokale i Oslo som skal tjene som sjømannskirke. Utbygging og reparasjoner er planlagt på fiskerheimene på Røst og i Stamsund i tillegg til at Elieser 6 skal oppgraderes.
– Vi ønsker også å kjøpe egne lokaler i Bergen selv om det ennå ikke er vedtatt i landsstyret.
Sætre forteller at det foreligger planer om å tilsette nye forkynnere og styrke barne- og ungdomsarbeidet.
Han avviser at verdiene vil forsvinne i daglig drift.
– Vi må være gode forvaltere av det vi får inn, og vil prøve å få mest mulig avkastning på midlene som vi ikke trenger på kort sikt.
De tre siste årene har organisasjonen kunnet vise til overskudd. Driftsinntektene har vært på mellom 17,8 og 19,2 millioner. Det har likevel vært lite økonomisk handlerom.
Stor interesse for Oslo Sjømannskirke
50 nasjonaliteter
Å bruke pengene fra kirkesalget til å starte opp og drive virksomhet for utenlandske sjøfolk i norske byer er ett av prosjektene som den nye generalsekretæren gleder seg til å ta fatt på fremover. Arbeidet i Bergen har vokst år for år. I 2014 regner man med at 7.000 personer vil komme innom samarbeidsprosjektet «Bergen Seaman Mission».
I Ålesund har Den Indre Sjømannsmisjon tatt skrittet helt ut og selv startet opp «Ålesund Seaman Mission». Noe generalforsamlingsvedtak var det ikke behov for siden havnemisjon er nedfelt i organisasjonens statutter.
Startskuddet gikk 1. juli i år, men resultatene er allerede overbevisende, synes den ferske generalsekretæren. Etter fire uker hadde godt og vel 400 sjøfolk fra 50 nasjonaliteter vært innom lokalene i Tollbugata 10. Her har frivillige delt ut traktater, kristne dvd-er, bibler og annet materiell.
– Det er fint å ha åndelige samtaler med utenlandske sjøfolk. De er positive og tar i mot, erfarer Sætre. Han forteller at både buddhister, muslimer og hinduer har vært innom lokalene.
Indre Sjø har fått blod på tann.
– Vi ønsker å utvide virksomheten og drive dette arbeidet både i Oslo og Stavanger. I Stavanger begynner man kanskje allerede til våren, røper generalsekretæren.
– Begynner å dra på årene
Han er ikke blind for at Den Indre Sjømannsmisjon har utfordringer:
– Det er klart at mange av de som er i vår organisasjon begynner å dra på årene, sier Sætre.
En opptelling organisasjonen har utført for Dagen viser at det i dag er 119 foreninger fordelt på 11 kretser. I 2006 hadde Den Indre Sjømannsmisjon rundt 400 foreninger fordelt på 16 kretser, ifølge Store norske leksikon.
Sætre velger likevel å se etter lysglimtene:
– Nå tilsetter vi en ny ung forkynner, sier han, med henvisning til den nye misjonssekretæren i Stavanger, Eyvind Volle (25).
I tillegg til å starte arbeid blant utenlandske sjøfolk, drive videre arbeidet som foregår i fiskerheimene, på Elieser og i foreningene, har generalsekretæren som en av sine visjoner at det skal etableres nytt barne- og ungdomsarbeid flere steder i landet.
– Vil vinne sjeler til himmelen
Den største visjonen er likevel å bringe det norske folk tilbake til Gud.
– Vi ønsker å være en organisasjon som får gi Guds Ord til unge og eldre for å vinne sjeler til himmelen, sier han. Sætre tror det forutsetter at de troende i Norge «sliter bukseknærne i bønn for Guds åsyn».
Generalsekretæren tror Norge «har sin gjestetid nå», og vil at organisasjonen som han nå leder skal bidra. Da kommer pengene fra salget av Oslo Sjømannskirke godt med:
– På en måte graver vi opp vårt pund som ligger nedgravd på Bygdøy. Disse midlene kan bli til velsignelse for å forkynne evangeliet og drive misjon i landet vårt, sier han.