Ny måling: Konservativt dobbelt så stor som KrF i Simon Friis Larsens kommune
Konservativt kan juble over ny meningsmåling i Rælingen. Men redaktør i avisen bak målingen tror at partiet er målt for høyt.
Konservativt får hele 4,7 prosents oppslutning i Rælingen kommune i en meningsmåling gjort for Romerikes Blad.
Dersom dette blir valgresultatet vil det gi partiet to mandater i kommunestyret.
Konservativt, som inntil i fjor het Partiet De Kristne, stiller for første gang lokalvalgliste i denne kommunen.
Listen toppes av Simon Friis-Larsen, som ble valgt inn i kommunestyret for KrF i 2019, men meldte overgang til Konservativt i november i fjor.
– Kanskje kan vi gjøre det enda bedre
Friis Larsen sier til Dagen at han vanligvis ikke følger med på meningsmålinger, fordi han mener partiet går litt under radaren.
– Men når vi får en måling som dette, så er det bekreftende, fordi det viser at innbyggerne virkelig ønsker konservativ politikk, sier Friis Larsen til Dagen.
Han mener partiet har medvind i kommunen, og sier meningsmålingen er motiverende.
– Ting har lagt seg til rette hele veien. Vi har hele tiden jobbet ut fra målet om å vinne representasjon i kommunestyret og formannskapet. Nå gjenstår det å se til valget, kanskje vi kan gjøre det enda bedre.
– Tror det er målt for høyt
Politisk redaktør i Romerikes Blad, Lars Martin Hansen, tror Konservativts brakmåling kan tilskrives feilmarginene i målingen.
– Selv om Simon Friis Larsen har drevet en aktiv valgkamp, så har jeg ingen tro på at de skal gå fra null til to mandater. Jeg tror det er målt for høyt.
Feilmarginen i målingen kan være på helt opptil 5,3 prosent, og undersøkelsen er basert på kun 300 respondenter.
– Det er noe av utfordringen med lokale meningsmålinger. Du kan få store utslag.
Likevel erkjenner Hansen at Friis Larsen har vært en godt synlig politiker, men også en kontroversiell skikkelse.
– Det kan godt hende at han kan ha tatt med seg velgere fra KrF, sier den politiske redaktøren.
KrF: – Tror ikke han kommer inn med to
Leder for KrF i Rælingen, Hans Christian Hektner, tror heller ikke at Konservativt vil få inn to representanter i kommunestyret.
– Jeg tror det er sannsynlig at Friis Larsen kommer inn i kommunestyret, men jeg tror ikke han kommer inn med to.
KrF får 2,1 prosent og ett mandat i Romerikes Blads meningsmåling. Det er ned 0,4 prosent fra valget i 2019.
– Konservativts valgkamp ledes av en som ble valgt inn i kommunestyret for KrF. Kan han ha tatt med seg velgere fra KrF?
– Jeg tror det er stikk motsatt. Jeg tror KrF har flere velgere i Rælingen nå. Simon (Friis Larsen, journ.anm.) kan ha tatt med noen få velgere, men jeg tror flere andre har kommet til, sier han.
Fikk kritikk av KrF-lederen
Friis-Larsen forlot KrF i september i fjor. I et innlegg på Facebook forklarte han at han ikke ble innstilt til gjenvalg for partiet i Rælingen.
«Begrunnelsen jeg har fått for hvorfor lokallagsleder nå har endret mening er at han ønsker en førstekandidat som er opptatt av lokalpolitikk og ikke nasjonal og internasjonal politikk», skrev han i innlegget i fjor.
Også tidligere har Friis Larsen vært en omstridt skikkelse. I 2020 forsvarte han som KrF-politiker Donald Trump på Urix på NRK. I etterkant tok daværende partileder Kjell Ingolf Ropstad avstand fra Friis Larsens uttalelser.
Kjønn og klimakamp
Friis Larsen mener partiets politikk treffer innbyggerne. Partiet har frontet synet på kjønn som hovedsak i årets valgkamp.
– Det som slår an hos alle vi snakker med er det enkle budskapet om at det er bare er to kjønn: gutt og jente. Det skal barna lære på skolen og i barnehagen. Det synes folk er viktig, sier han.
Han går også til valg på å avvikle kommunens klimafond, som består av fire millioner kroner og skal bevilges til klimatiltak i kommunen.
– Én av fire nordmenn har en annen oppfatning om klima enn det vi blir presentert for. Klima blir altfor høyt prioritert av de som styrer i kommunen, sier Friis Larsen.
– Og da sikter du hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte?
– Uavhengig av det, så ser du at de som fronter klimapolitikken ikke tror på sitt eget budskap. De reiser i stedet med privatfly til toppmøter i Davos.
– Lokalpolitikere i Rælingen flyr vel ikke med privatfly til Davos?
– Nei, men vi får følgene av det. Vi mister vår lokale selvstyrerett. Når vi skal ha vårt eget klimafond, så gjør det at vi får mindre penger til eldreomsorg og skole, sier Friis Larsen.