Regjeringen foreslår en lovendring som sikrer det juridiske foreldreskapet for barn i Norge som er født av surrogatmor i utlandet.
Foto: NTB Scanpix
Ny midlertidig lov om surrogati
Regjeringen foreslår en lovendring som sikrer det juridiske foreldreskapet for barn i Norge som er født av surrogatmor i utlandet. Kristelig Folkeparti vil tenke seg nøye om før de støtter forslaget.
I dag er ikke eggdonasjon og surrogati tillatt i Norge. Flere nordmenn reiser imidlertid til utlandet hvor de benytter seg av denne muligheten. Etter norsk lov er det kvinnen som føder disse barna, som er deres mor, noe som skaper komplikasjoner når barnet skal bringes til Norge.
- Av hensyn til barna det gjelder har departementet vedtatt en midlertidig forskrift om farskap og foreslår nå en midlertidig lov om overføring av foreldreskap, melder Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
Det nye lovforslaget gjør det mulig å etablere juridisk foreldreskap også i tilfeller der dette ikke er mulig etter dagens barnelov eller adopsjonslov.
FAKTA OM Middlertidig surrogatilov i Norge:
Regjeringen gikk 7. desember 2012 inn for et forslag om midlertidig lov angående barn født ved surrogati og oversendte Stortinget forslaget. Formålet med den midlertidige loven er å gi et rettslig grunnlag for å etablere foreldreskap for barn i Norge som er født av surrogatmor i utlandet. Etter denne loven kan barnets sosiale forelder søke foreldreskap, det vil si fars nåværende eller tidligere ektefelle, registrerte partner eller samboer - uansett kjønn. Loven stiller krav om at søker og barnets far sammen inngikk avtale med surrogatmor, og at de kan dokumentere et ønske om å oppfostre barnet i fellesskap. Adopsjonsloven gjelder så fremt ikke annet er bestemt i den midlertidige loven. Det er et vilkår at avgjørelsen skal være til barnets beste og barnet skal høres. Den midlertidige loven gjør det mulig å overføre foreldreskap uten samtykke fra juridisk far. Forslaget omfatter tilfeller der søker er bosatt i Norge og barnet oppholder seg i Norge. Siste frist for å søke er 1. januar 2014. Det foreslås at loven trer i kraft straks og oppheves 31. desember 2015. (Kilde: Barne-, likestillings- og omsorgsdepartementet)