UL: Deltakere fra Misjonssambandet og Indremisjonsforbundets ungdomsfestival UL har deltatt i undersøkelsen. Bildet viser lovsang under UL i 2018.

Ny norsk forskning: Disse sakene betyr mest for unge kristne

Unge kristne er opptatt av abort og er langt mer innvandringsliberale enn andre, viser fersk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

* Artikkelen ble først publisert i april 2022.

Høyskolelektor Roald Zeiffert ved Høyskolen for ledelse og teologi kommer denne våren med ny forskning som gir et unikt innblikk i hvordan unge kristne stemmer.

Forskeren sier det er to hovedsaker som er viktig for de unge kristne: innvandring og abort.

Et annet tydelig funn er hvordan unge kristne stemmer.

– Jeg finner en veldig tydelig støtte til KrF. Og blant de som ikke stemmer KrF har halvparten av dem har KrF som andrevalg, sier Zeiffert til Dagen.

FORSKER: Roald Zeiffert har forsket på hvordan unge kristne stemmer.

– Grunnen til at de unngår partiene på venstresiden handler om konservativ samlivsetikk, homofili og abort.

Han sier selv han er overrasket over at ikke flere unge kristne finner seg til rette på venstresiden i politikken.

Samtidig har de unge en svært liberal holdning til innvandring.

– Grunnen til at de ikke gir stemmen til høyresiden er at de er langt mer innvandringsliberale enn befolkningen generelt, sier Zeiffert.

Lite forskning på unge kristne

Zeiffert har gjort forskningen som en del av sin doktoravhandling. Han opplever at det er forsket for lite på unge kristne utenfor Den norske kirke.

– Det finnes lite forskning på unge kristne i frikirker og bedehus. Ofte har man hentet ting fra USA, og noen ganger relativt ukritisk satt det inn i en norsk kontekst. Jeg opplevde at det var behov for mer forskning, sier Zeiffert.

Dette er undersøkelsen

Undersøkelsen er gjort av Roald Zeiffert, høyskolelektor og stipendiat ved Høyskolen for Ledelse og Teologi.

660 personer fra 15–25 år har besvart undersøkelsen.

Respondentene har deltatt på UL, Ufestivalen eller en sommerleir i regi av Frikirken, Misjonskirken eller Baptistsamfunnet.

Undersøkelsen ble gjennomført i 2020.

660 deltakere fra 15 til 25 år har svart på undersøkelsen. Felles for dem alle er at de har deltatt på en ungdomsfestival eller leir i regi av norsk frikirkelighet og lavkirkelighet, blant annet UL og Ufestivalen. Undersøkelsen ble gjennomført i 2020.

Forskningen er for tiden til fagfellevurdering, og skal publiseres i et amerikansk akademisk tidsskrift.

Stemmer KrF

Hele 53 prosent av de spurte ville stemt KrF hvis det var valg i morgen.

Blant dem som har oppgitt et parti, vil 2 av 3 unge kristne stemme på KrF

7 prosent ville stemt på Høyre og 5 prosent ville stemt på Senterpartiet. Ellers stemmer de i liten grad på andre partier, viser undersøkelsen.

Kun 2,4 prosent vil stemme på Partiet De Kristne.

– KrF har ikke mye å gå på

Han påpeker at både Pinsebevegelsen og Baptistsamfunnet består av mange kristne innvandrere, og han tror mange kristne ser innvandring som en styrke.

– Flertallet av de som kommer er jo kristne, og en ser at mange er trossøsken og opplever det mer som en ressurs enn en trussel.

Han mener KrF ikke kan vike mye av fra sin politikk, verken på innvandring, abort eller samlivsspørsmål. Det kan føre til at de mister velgere både til høyresiden og til venstresiden.

– KrF har ikke mye å gå på noen veier, sier Zeiffert.

Han tror også Partiet De Kristnes lave oppslutning i stor grad skyldes deres innvandringspolitikk.

Ikke fornøyd med 53 prosent

KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland er glad for at undersøkelsen viser stor støtte til KrF blant de unge.

– Den viser at mange av de sakene som KrF trekker fram er saker som unge kristne er opptatt av. De er blant annet liberale i innvandringsspørsmål, kanskje enda mer enn foreldregenerasjonen.

KRFU: Hadle Rasmus Bjuland, leder for KrFU.

Samtidig skulle KrFU-lederen gjerne sett at støtten var enda sterkere.

– Jeg er ikke fornøyd med bare 53 prosent. Vi snakker om alle de sakene som disse er opptatt av, blant annet abortspørsmålet. Vi er det eneste partiet som står på barrikadene for å stå imot liberalisering av abortloven, sier Bjuland.

Både lavkirkeligheten og frikirkelikheten står sterkt i KrF. Alle tre stortingsrepresentantene for partiet har frikirkelig bakgrunn, mens Bjuland har bakgrunn fra lavkirkeligheten.

– Det er helt klart veldig viktige velgergrupper for oss. Men KrF er også for alle andre som er opptatt av verdier, trosfrihet og valgfrihet for familiene, sier Bjuland.

Vil fortsatt være radikal i flyktningspørsmål

– Zeiffert mener KrF har lite rom for å rokke ved politikken på abort og innvandring. Vil KrF være tydelig på disse spørsmålene i fremtiden?

– Det er ingenting som tilsier at vi kommer til å endre politikk i disse spørsmålene. Jobben vår blir heller å få troverdighet på flere områder.

Krigen i Ukraina og den påfølgende flyktningsituasjonen har ytterligere aktualisert innvandringspolitikken, påpeker han.

KRFU: Hadle Rasmus Bjuland, leder for KrFU.

– Nå opplever jeg at partiene i Norge er samlet om at vi skal ta imot flere, men slik har det på langt nær vært før. Det ligger i våre grunnverdier å fortsatt være radikale i flyktningspørsmål, og det er gledelig at unge kristne også ser verdien av å dele på ressursene våre, sier Bjuland.

Store forskjeller på Norge og Sverige

Zeiffert jobber også med en tilsvarende undersøkelse i Sverige. Svenske Kristdemokraterna, som har markert seg som et langt mer innvandringskritisk parti enn KrF, har langt mindre støtte blant de unge kristne, viser foreløpige funn.

Den største gruppen svarer «vet ikke».

Zeiffert tror at innvandringspolitikk er en del av svaret også her.

– Kristdemokraterna har profilert seg med en streng innvandringspolitikk som gjør de lite attraktive for unge kristne i Sverige, sier Zeiffert.

Større aversjon mot høyresiden blant unge

I 2019 gjorde Dagen og Nordic Navigation en omfattende kartlegging av Kristen-Norge, som også viser at KrF står svært sterkt blant aktive kristne.

Se alle funnene fra Kristen-Norge-undersøkelsen her.

Zeifferts forskning bekrefter funnene fra Dagens undersøkelse, selv om utvalget i den yngste aldersgruppen er betraktelig mindre i 2019-undersøkelsen.

– Det er en av de få undersøkelsene som finnes inn mot frikirkelighet og lavkirkelighet. Der ser vi at aversjonen mot høyresiden er langt større blant de unge enn de eldre, sier Zeiffert.

Powered by Labrador CMS