- Ny norsk tone overfor Israel
Den norske regjeringens positive signaler overfor Israel blir lagt merke til i Israel. - Norge som hadde en av de mest fiendtlige regjeringene overfor Israel, snur om i forholdet til oss, skriver storavisen Jedioth Ahronoth.
De nye signalene fra både statsminister Erna Solberg, kulturminister Thorhild Widvey og den nye blå-blå-regjeringen i Norge legges merke til i Israel.
Nordeuropa-korrespondent Eldad Beck i Israels VG, Jedioth Ahronoth, skriver at Norge med sin tidligere «fiendtlige» holdning overfor Israel, ønsker nå en mer balansert politikk i Midtøsten og går for samarbeid på flere felt.
- Innen noen måneder kommer også Norges statsminister, Erna Solberg, på sitt første besøk til Israel. Det blir det første besøk fra en norsk statsminister på over et tiår. Solberg var også en av de første statslederne som sendte kondolanser ved tidligere statsminister Ariel Sharons bortgang, skriver Beck.
Merket seg tonen
Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, sier til Dagen at han har merket seg den nye tonen fra den norske regjeringen og virkningen på dette i Israel.
- Det er flott at Norge blir omtalt slik i storavisen Jedioth Ahronoth, og jeg synes det er positivt når israelere oppfatter oss mer vennligsinnet enn før, sier Sevje.
Han noterer seg at noen israelere har opplevd holdningen fiendtlig fra tidligere norske regjeringers side, men mener dette ikke deles av alle israelerne.
- Vi har ikke vært fiendtlige overfor Israel før, men hatt et nært samarbeid hele veien. Det er okkupasjonen og folkeretten som vi forfekter og som noen israelere har opplevd vanskelig, sier Sevje.
Bedre forhold
Eldad Beck har snakket med Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, som sier det er tydelige tegn på forbedringer i forholdet mellom de to landene.
- Offentligheten og myndighetene er i ferd med å forstå at forholdet til Israel ikke nødvendigvis må ses ut fra den palestinsk-israelske konflikten, og at de to nasjonene kan utvikle normale bånd innen absolutt alle felt, sier Araidi.
I kjølvannet av regjeringsskiftet høsten 2013, tok den israelske ambassaden i Norge initiativet til et forberedende møte mellom israelske og norske selskaper for å diskutere mulighetene for å fremme samarbeid mellom den norske oljesektoren og Israels nye gassindustri.
Den norske finansministeren, som også er leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, har offentlig uttrykt støtte til et nærmere samarbeid mellom de to landene på energisektoren, skriver Eldad Beck.
Nei til kulturboikott
Han viser også til uttalelser fra Norges kulturminister, Thorhild Widvey, om kravet om kulturboikott av Israel.
- Vi ser ikke boikott som et effektivt middel for å få til positive endringer. Den norske regjeringen er interessert i tettere kulturelle forbindelser mellom de to landene, sier Widvey, som legger til at en dypere gjensidig forståelse er en forutsetning for å oppnå framgang også politisk.
Jedioth Ahronoth viser videre til en konferanse nylig for 160 norske tv-produsenter der både private og statlige tv-selskap lyttet til innlegg fra to av Israels ledende tv-kjenndiser, Karni Ziv og Reshef Levi. Kulturminister Widvey som åpnet konferansen, sa hun var imponert over israelsk fjernsyns- og filmindustri med en rekke store tv-serier som er blitt suksesser også internasjonalt.
- Jeg tror at den israelske suksessen også kan inspirere det norske produksjonsmiljøet. Det viser at selv relativt små land kan oppnå store seire, sa Widvey.
Ingen boikott
Ambassadør Svein Sevje avviser at det har vært noen kulturboikott av Israel fra norsk side.
- Vi har avvist alle slike utspill fra kulturhold i Norge, og satset på et utstrakt kultursamarbeid særlig de siste tre årene med eget budsjett og egen ansvarlig i ambassaden i Tel Aviv. Det har gitt positiv respons både i Israel og i Norge, sier Sevje til Dagen.