KANSELLERT: Den verdensberømte forfatteren J.K. Rowling (57) har blitt omtalt som den mest hatede personen i transbevegelsen.

Ny podkast: Derfor er J.K. Rowling boikottet av transbevegelsen

Harry Potter-forfatteren sa at kjønn eksisterer. Da haglet drapstruslene.

Publisert Sist oppdatert

På ett døgn gikk den verdensberømte suksessforfatteren J.K. Rowling (57) fra å være elsket og hyllet, til å bli hatet og «kansellert».

I kjernen av konflikten finner man en håndfull Twitter-meldinger som satte fyr på internett, og som førte til at Rowling ble truet med bomber, voldtekt og henrettelse.

Hvordan ble Harry Potter-forfatteren «den mest hatede personen i transmiljøet»?

Smådrypp av kontrovers

Kontroversen begynte så smått i mars 2018 da J.K. Rowling skal ha trykket «liker» på det enkelte mente var en transfobisk innlegg på Twitter.

Sommeren året etter la observante følgere merke til at J.K. Rowling hadde begynt å «følge» det som skal ha vært en selverklært «transfob» på samme plattform. Vedkommende skal blant annet ha laget en video med tittelen «Det er ingenting som heter en lesbe med penis. Det finnes ikke».

Enkelte reagerte på at Rowling «fulgte» en slik person, men det ble ikke noen stor sak.

Forsvarte at kjønn eksisterer

Noen måneder senere snøret det seg til ytterligere da Rowling rykket ut på Twitter og ga støtte til den kvinnelige forskeren Maya Forstater. Forstater skal ha fått sparken for å ha kommet med uttalelser om at det bare finnes to kjønn og at «kvinner er kvinner» og «menn er menn».

Hvem er J. K Rowling?

* J. K. Rowling heter egentlig Joanne Rowling (57). Hun skriver også bøker under pseudonymet «Robert Galbraith».

* Rowling er en britisk forfatter og skaperen av den enormt populære fantasyserien Harry Potter.

* Ideen til den suksessrike bokserien fikk hun under en togreise fra Manchester til London i 1990.

* De sju Harry Potter-bøkene ble publisert fra 1997 til 2007.

* Bøkene er solgt i mer enn 500 millioner eksemplarer verden over på over 60 forskjellige språk.

* Bøkene har vunnet flere priser, blitt filmatisert og danner samtidig grunnlag for selvstendige filmer innen samme univers.

Da Forstater fikk mye tyn for uttalelsene bestemte J.K. Rowling seg for å si noe:

«Kle deg som du vil. Kall deg selv hva enn du vil. Ligg med enhver samtykkende voksen som vil ha deg. Lev ditt beste liv i fred og trygghet. Men å tvinge kvinner ut av jobbene sine for å si at kjønn eksisterer? #JegStårSammenMedMaya #DetteErIkkeEnØvelse», tvitret Rowling.

«Mennesker som menstruerer»

Men det var først sommeren 2020 at Rowling for alvor havnet i hardt vær. Den 6. juni 2020 la den berømte forfatteren ut følgende melding på sin Twitter-konto:

«Mennesker som menstruerer? Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for sånne mennesker. Noen må hjelp meg. Kvunner? Kvinnol? Kqvynner?».

Her er tweeten som satte fyr på internett:

Sammen med Twitter-meldingen var en link til en artikkel der kvinner omtales som «mennesker som menstruerer».

Sterke reaksjoner

Forfatterens tweet gikk ikke ubemerket hen. På kort tid fikk innlegget over 30.000 kommentarer og 10.000 retweets. Majoriteten var rasende på det de mente var en transfobisk og hatefull uttalelse fra forfatteren.

Flere besvarte Rowlings tweet med kommentarer som «Skam deg» eller «Hvorfor gjør du dette?».

Andre ba henne holde kjeft eller slette kontoen sin.

KONTROVERSIELL: J.K. Rowling har vært et kontroversielt navn de siste to og et halvt årene. Her fra en filmpremiere i London i mars 2022.

«Jeg elsker transpersoner»

Men Harry Potter-forfatteren ga seg ikke med det første. Hun fulgte opp tweeten med å skrive mer utfyllende om sin synspunkter på saken:

«Hvis kjønn ikke er ekte, er det ingenting som heter «likekjønnet forhold» eller «tiltrekning mellom to av samme kjønn». Hvis kjønn ikke er ekte, blir den levde virkeligheten til kvinner globalt slettet. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å slette begrepet «kjønn» fjerner muligheten for mange til å kunne diskutere livet sitt på en meningsfull måte. Det er ikke hat å si sannheten», skrev hun på Twitter.

Men denne responsen gjorde ikke ting bedre.

Tvert imot.

Kritikk fra Harry Potter-skuespillerne

Både privatpersoner, organisasjoner og kjendiser sto praktisk talt i kø for å ta avstand fra Rowling.

Blant disse var blant annet de tre hovedrolleinnehaverne i Harry Potter-filmene: Daniel Radcliffe, Emma Watsone og Rupert Grint. De var raskt ute med å distansere seg fra Rowlings uttalelser.

TOK AVSTAND: Fra venstre: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) og Emma Watson (Hermione Granger) sammen med J. K Rowling i 2004. Den gang var det en veldig god tone mellom de. Det er uvisst om skuespillerne og Rowling har kontakt den dag i dag.

– Transpersoner er de de sier at de er, og de fortjener å leve sine liv uten å konstant bli utspørret eller fortalt at de ikke er de de sier at de er, skrev Emma Watson på Twitter få dager etter Rowlings menstruasjons-tweet.

Biblioteker droppet bøkene

Men Rowlings uttalelser fikk ikke bare konsekvenser i form av negative ord.

Etter hvert begynte flere bokhandler og biblioteker å nekte å selge bøkene hennes.

Den britiske bokhandelen Left Bank Books var blant de første til å melde at de kom til å slutte å selge og promotere Harry Potter-bøkene eller noen andre bøker som Rowling har skrevet.

– Som transperson selv er jeg skuffet, såret og sint, skrev bokhandelens eier på nettsiden siden.

MEGAKJENDIS: I mange år var J.K. Rowling en svært ettertraktet og anerkjent person. Her omgitt av skolebarn i forbindelse med lanseringen av en ny Harry Potter-bok i London i juli 2007.

Fjernet navnet fra bøker og skolebygg

En transaktivist i Canada ved navn Laur Flom begynte å kjøpe opp brukte Harry Potter-bøker, rive av omslagene og male om omslaget på bøkene slik at navnet til Rowling ble fjernet.

En skole i Chelmsford, Essex i Storbritannia hadde tidligere oppkalt et av byggene på skoleområdet etter J.K. Rowling. I 2021 meldte skolens leder at de hadde fjernet navnet til J.K. Rowling på grunn av «hennes kommentarer og meninger om transpersoner».

«Stor skade»

I 2021 utga den internasjonale paraplyorganisasjonen ILGBTIA, som består av over 1.300 LHBTI-organisasjoner i 140 land, en rapport som uttalte at Rowling har påført LHBT-rettigheter «stor skade» i Storbritannia.

ILGTBIA står for International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association. Organisasjonen har konsultativ status i FNs økonomiske og sosiale råd.

Vandaliserte reklameplakat

Men Rowling har også fått en hel del støtte for sine uttalelser.

I september 2020 ble det satt opp en enorm reklameplakat med påskriften «I (hjerte) J.K. Rowling» i Vancouver i Canada. Denne ble imidlertid utsatt for vandalisme innen 24 timer etter at den ble hengt opp. Deretter ble hele plakaten fjernet.

Tar Rowling i forsvar

En annen som har tatt Rowling i forsvar er influenseren Marcus Dib Jensen, bedre kjent som «The Offensive Tranny» på YouTube. Marcus, som Dagen har skrevet om tidligere, er født kvinne men lever som en mann. I en YouTube-video publisert for en måned siden sier Marcus at transmiljøet ikke har noen grunn til å være sint på J.K. Rowling.

– Jeg er en kvinne som har en mental sykdom som heter «kjønnsdysfori». Jeg tar testosteron og jeg har tatt flere operasjoner for å kunne leve livet mitt som en mann. Men jeg vil aldri bli en mann. Jeg kommer alltid til å være en kvinne, sier Marcus i videoen.

Voldtekt og henrettelse

I en tweet sommeren 2021 satte Rowling ord på noe av det hun hadde blitt utsatt for det siste året.

« … hundrevis av transaktivister har truet med å banke meg, voldta meg, henrette meg, og bombe meg…», skrev hun da.

– Redd for min egen sikkerhet

– Jeg visste at hvis jeg uttalte meg om det jeg mener i denne saken, så ville veldig mange av de som elsker bøkene mine, bli veldig misfornøyd med meg. Jeg visste det.

Slik beskriver J.K. Rowling tankene sine før den første tweeten i juni 2020.

Ordene sier hun i innledningen av den femte episoden av den ferske podkasten «The Witch Trails of J.K. Rowling», på norsk «Heksejakten på J.K. Rowling».

– Jeg tenkte at det hadde vært enklere å la være. Jeg visste at det ville bli ille, og helt ærlig så har dette vært veldig ille personlig for meg. Ved enkelte tilfeller har jeg vært redd for min egen sikkerhet, og min families sikkerhet.

Videre sier hun at tiden vil vise om hun har gjort riktig eller galt.

– Men jeg tenkte lenge og hardt på det før jeg sa noe. Jeg har lyttet til den andre siden, og jeg tror at det er noe farlig ved denne bevegelsen (transaktivistene, journ.anm.) som er nødt til å bli utfordret, sier Rowling i podkasten.

Transkarakter i dataspill

Nylig ble det kjent at Harry Potter-universet har fått sin første transkjønnede karakter.

I dataspillet «Hogwarts Legacy», som ble sluppet i forrige måned, møter spillerne bartenderen Sirona Ryan. I spillet hintes det til at Ryan er transperson.

Rowling selv har foreløpig ikke kommentert dette offentlig.

Angrer ikke

I podkastepisoden som ble sluppet denne uken sier Rowling at det oppleves som viktig å utfordre dem som nekter å diskutere kjønnsidentitetsspørsmål.

Hun legger også til at hun har fått mye støtte i de snart tre årene som har gått siden tweeten som startet det hele.

– Haugevis av Potter-fans var fremdeles på min side. Og faktisk var haugevis av Potter-fans takknemlige for at jeg sa det jeg sa, sier hun.

57-åringen understreker at hun ikke angrer på hvordan hun formulerte seg den gangen.

– Jeg står for hvert ord jeg skrev da, men spørsmålet er: hva er sannheten? Og jeg argumenterer mot folk som bokstavelig talt sier at kjønn er en konstruksjon, at det ikke er ekte, sier J.K. Rowling.

Powered by Labrador CMS