Ny rapport kartlegger konverteringsterapi i kristne miljøer i Norge
Ifølge rapporten finner konverteringsterapi også sted i Norge.
Torsdag morgen ble en ny rapport som kartlegger konverteringsterapi i Norge lansert for første gang.
Den konkluderer med at konverteringsterapi finner sted i Norge.
Forskerne har sett på både religiøse og sekulære miljøer.
Én av fire svarer at de har opplevd handlinger som vil rammes av lovforslaget om endring i straffeloven om å forby konverteringsterapi.
Det er respondentene selv som har vurdert i hvilken grad erfaringene deres faller inn under definisjonen i lovforslaget.
«Erfaringene med konverteringsterapi spenner fra forbønn og sjelesorg, ydmykende samtaler, til offentlige irettesettelser og eksorsisme», står det i rapporten.
Rapporten nevner også elektrosjokk og «korrigerende» voldtekt som metoder benyttet for konverteringsterapi. Flere har også fått tilbud om leir i USA.
Rapporten er levert av Nordlandsforskning i samarbeid med Høyskolen på Vestlandet på vegne av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Første i sitt slag
Rapporten, som spenner over 118 sider, handler om erfaringer med konverteringsterapi og hvordan det er å være skeiv og religiøs i Norge.
– Rapporten er den første i sitt slag i Norge. Den beskriver skeives erfaringer med konverteringsterapi, og viser til eksempler på hva slags konsekvenser disse handlingene får for dem som utsettes for en slik praksis, sier avdelingsdirektør i Bufdir, Anna Bjørshol, i en pressemelding.
I tillegg svarer 60 prosent av de spurte at de i noen eller stor grad har blitt utsatt for diskriminering, mobbing eller krenkelser i et religiøst miljø.
– Tallene viser en høy forekomst av både konverteringsterapi og diskriminering i religiøse miljøer. Dette underbygger dessverre de antakelsene Bufdir gjorde i forbindelse med en enkel spørreundersøkelse vi sendte ut til skeive og religiøse organisasjoner i 2020, sier Bjørshol.
Flesteparten kristne
I rapporten spør Nordlandsforskning om respondentene hadde opplevd situasjoner der noen hadde forsøkt å endre eller påvirke deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, og 47 prosent svarte bekreftende på dette.
– Dette viser viktigheten av å få et lovforbud mot konverteringsterapi på plass. I tillegg må vi benytte denne rapporten til å se på hvilke andre tiltak vi bør iverksette, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Flesteparten av respondentene har bakgrunn fra kristne miljøer.
«Selv om mange av respondentene har brutt med et religiøst miljø, har religionen fortsatt stor betydning i deres liv», står det i rapporten.
Rapporten baserer seg på en spørreundersøkelse besvart av 253 personer og dybdeintervjuer gjennomført med 17 ulike personer.
Undersøkelsen var selvrekrutterende, fordi det var umulig å gjennomføre en representativ undersøkelse, heter det i rapporten.
Høring
Forrige fredag var lovforslaget om å forby konverteringsterapi på høring i Stortingets Familie- og kulturkomité.
Et av punktene høringsinnstansene var uenig i, var hvorvidt konverteringsterapi i det hele tatt forekommer.
– Jeg vet ikke om noen tilfeller i dag. Og det er ingen som kan vise til at dette på noe plan foregår, sa Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, til Dagen.
– Det er vanskelig å si noe om omfanget, men dette er ting som skjer og har skjedd, sier styreleder i Skeivt kristen nettverk, Elisabeth Meling, til Dagen.
Dagen kommer tilbake med mer.