Ny religionslov gjør det verre for kristne

Nye lover om religiøse saker trådte i kraft i Kina 1. februar. Alle religiøse samfunn omfattes av loven. Kristne ledere mener nyordningen bryter med religionsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

Forskriftene, som definerer de administrative rammene rundt religiøse aktiviteter, har offisielt som mål å «beskytte (borgeres) religionsfrihet».

Loven gir detaljerte forordninger om hvordan organisasjonene må la seg registrere og hvordan de kan etablere et sted for religiøse aktiviteter.

Det er avdelingen for religiøse saker hos de lokale myndighetene som får ansvar for å behandle registreringene og søknader om forsamlingslokale. Forskriften krever også at religiøse lærere og ansatte skal rapportere til de samme myndighetene.

Reagerer

De nye lovene har sterkt engasjert religiøse ledere i Kina. Pastor Wang Yi i Early Rain Church i Chengdu i Sichuan-provinsen, anser de nye reglene som et brudd på religionsfriheten og oppfordrer kristne til ikke å rette seg etter dem.

Han hevder at regjeringen ikke har myndighet til å styre eller undersøke religiøse grupper og religiøse aktiviteter, heller ikke til å «begrense borgernes religiøse aktivitet til tider og steder de selv bestemmer.

– Logikken og ånden i loven er faktisk enkel: Den betyr ikke at uten offentlig godkjenning kan ikke innbyggerne samle seg og engasjere seg i religiøse aktiviteter. Snarere betyr den at regjeringen ikke uten begrunnelse kan hindre borgerne fra å samle seg og engasjere seg i religiøse aktiviteter.

Rapporteringspliktige

Religiøse aktiviteter over internett må også rapporteres til avdelingene for religiøse saker. Artikkel 47 i forskriften sier at ethvert elektronisk initiativ i regi av religiøse informasjonstjenester må undersøkes og godkjennes av myndighetene.

Rektoren ved et kinesisk universitet i Hong Kong, Ying Fuk-tsang, har oppfordret troende til å bli mer oppmerksomme på hvordan de skal forsvare sine rettigheter for å møte utfordringene som de nye forskriftene medfører.

– Mye vil avhenge av hvordan kommunistiske tjenestemenn på ulike nivåer implementerer detaljene i det endrede regelverket for religiøse saker. Dette vil gjelde for åpne, offisielt anerkjente religiøse grupperinger, så vel som for såkalte uoffisielle eller husmenigheter, sa han til ucanews.com.

Ved å kjenne sine juridiske muligheter, kan troende utfordre urettferdig behandling, sa akademikeren.

– Vil komplisere problemene

En lokal kilde uttalte til World Watch Monitor at det ikke hjelper å kjempe for rettigheter mot den kinesiske regjeringen.

– Det ville være fint å forhandle med myndighetene på lokalt nivå og finne en løsning. Å eskalere problemene til provinsnivå, landsnivå eller til og med internasjonalt nivå (for eksempel rapportering i utenlandske medier) vil komplisere problemene, og til slutt vil Kinas regjering sterkt undertrykke slike lokale kirker, uttalte kilden.

De nye forskriftene definerer også innsamling av gaver. Artikkel 57 tillater religiøse grupper og institusjoner å godta donasjoner fra inn- og utland til religiøse aktiviteter. Når gavene beløper seg til mer enn 100.000 yuan (rundt 15.900 USD), må de innleveres for sjekking og godkjenning hos departementet for religiøse saker.

Tidligere har uregulert innsamling av gaver ført til at to pastorer ble bøtelagt med mer enn en million dollar, det samme beløpet de hadde fått i gaver til kirken sin, den kjente Houshi-kirken i Guiyang, Guizhou-provinsen.

Myndighetene sa at det var «ulovlig inntekt», men pastorene hevdet at pengene bare ble brukt på kirkerelaterte utgifter. Kirken er nå stengt. Eiendommen ble konfiskert uten rettslig vedtak.

Powered by Labrador CMS