Ny samarbeidsavtale mellom Norge og Israel
De to landene skal samarbeide mer om forskning. Lederen i Israels Venner på Stortinget tar til orde for et nærmere samarbeid for å bekjempe terror og trusler.
I disse dager foreligger det en ny bilateral avtale mellom Norge og Israel. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) gleder seg over at samarbeidet mellom de to landene blir enda bedre.
– Det er snakk om en avtale for samarbeid innen forskning og teknologi. Den er politisk klarert både i Norge og i Israel, og åpner for et langt mer utstrakt samarbeid de to landene imellom enn det har vært til nå. Avtalen åpner for at sentrale forskningsinstitusjoner kan inngå formelt samarbeid med tilsvarende institusjoner i Israel, sier Grøvan til Dagen.
Terrorberedskap
Leder i Israels Venner på Stortinget, Jørund Ryttman (Frp), mener Norge bør ta lærdom av Israel når det gjelder terrorbekjempelse. Bakgrunnen er terroren som har rammet Frankrike og Belgia med en potensiell fare for at det også kan brake løs i Norge.
– Israelerne har levd med og kjempet mot terrorister i generasjoner og er verdensledende på teknologi når det gjelder sikkerhet. Dette burde også Norge tilegne seg gjerne ved et samarbeid på disse feltene med Israel, sier Rytman til Dagen.
Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det er fruktbar og god tanke.
– Det handler om å hente kompetanse der kompetansen finnes. Det er ikke tvil om at Israel har noe å tilføre oss om hvordan forebygge og takle den type situasjoner, som blir mer og mer vanlig. Dette er absolutt et av samarbeidsområdene som vi bør utvikle videre, sier Grøvan.
Totalt uforberedt
Rutman hevder Norge er bortimot blanke på disse feltene, og viser til terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
– Vi var totalt uforberedt på det som skjedde, og vi ligger fortsatt langt fra å få terningkast seks når det gjelder terrorangrep. Når personer i Norge utsettes for slike aksjoner, er det ingenting som er bedre enn at vi er forberedt på det, sier Rytman.
Han viser til Israels lange erfaring med å bekjempe terror, og mener erfaring er alfa og omega.
Suge til oss
– Her må vi bare suge til oss all den kunnskap vi kan få fra de som vet hva de prater om. Israel er verdens fremste ekspert på hvordan terror skal stanses og møtes både når det gjelder uventede aksjoner og terror over lang tid. I mange år har de vært utsatt for kreative terrorangrep, og jeg forstår at de gjerne deler denne kunnskapen med andre, legger han til.
Gatebildet i Israel er til dels preget av mye uniformert politi, sikkerhetspersonell og soldater. I alle større butikker og kjøpesentra blir kunder sikkerhetssjekket når de går inn. Rytman understreker at han ikke regner med at dette blir vanlig i Norge i nær framtid.
Terrorberedskap
– Mer bevæpnede politi og vakter er ikke politisk mulig i Norge. Jeg ønsker heller ikke at vi skal få slike tilstander som de har i Israel. Jeg snakker heller om en terrorberedskap som er mer tilpassa norske forhold, forklarer han.
Under en tjenestereise til Israel ble Rytman utsatt for en sikkerhetskontroll på Ben Gurion som han syntes gikk vel langt.
– Som norsk parlamentariker og til og med utstyrt med brev fra den norske ambassaden der hele oppholdet var dokumentert, ble jeg likevel utsatt for en meget lang og grundig sikkerhetskontroll, som jeg der og da opplevde unødvendig. Samtidig skjønner jeg Israels strenge regime på dette område, og det har vi mye å lære av, sier han.
Bredere samarbeid
Hans Fredrik Grøvan ønsker et videre samarbeid mellom Norge og Israel.
– Israel er stor innen forskning, teknologi og en stor gründernasjon. Norge er et lite land som Israel, men vi har mye å lære på disse områdene. Så tror jeg også vi har en del å lære bort for eksempel innen medisinsk forskning og innen olje og gassproduksjon, sier Grøvan.