Ny studie avliver seiglivet alkoholmyte
– Det er ikke slik at du utsetter deg for dødsrisiko med en gang du tar ett glass, sier rusmiddelforsker.
Lenge har det blitt antatt at et lavt alkoholinntak er det sunneste.
«Et lite glass vin til maten et par ganger i uke», har vært en slags gullstandard.
Men i en ny studie, ledet av Tim Stockwell ved University of Victoria i Canada, har en lang rekke forskere sett på over 100 studier om alkoholforbruk og død.
Over fem millioner deltakere og omtrent 400.000 dødsfall utgjør forskningsgrunnlaget til Stockwell og teamet, melder forskning.no.
På fagspråket heter det «en metaanalyse av drøyt 100 longitudinelle undersøkelser».
Forskerne fant ut at risikoen for tidlig død var minst blant dem som «drakk litt». Gruppen inkluderte alt fra én enhet alkohol i uka til to enheten om dagen.
Bildet endrer seg
Men når forskerne så på studier som utelukket tidligere alkoholikere og folk over 55, forandret bildet seg: da var det ikke lenger positivt å «drikke litt».
Ifølge forskning.no viser det seg altså at jo bedre studiens kvalitet er, jo tydeligere blir bildet: så lite alkohol som mulig er best for helsen.
Forskerne fant ikke ut av nøyaktig hvilken mengde alkohol som skal til for å «økt risiko for død».
«Solid»
Rusmiddelforsker ved Universitetet i Tromsø, Jørgen G. Bramness, sier til forskning.no at den faglige diskusjonen om alkoholinntak bølger frem og tilbake.
Bramness mener studien er «solid og troverdig» og bygger oppunder at «skadene ved alkohol starter ved null».
Det virker imidlertid som om et lite alkoholinntak skaper minimalt med problemer.
– Det er ikke slik at du utsetter deg for dødsrisiko med en gang du tar ett glass. Det er en svak effekt i begynnelsen. Men det er en kurve som starter ved null og går oppover, sier Bramness til forskning.no.