Ny studie: Usunt kosthold er verre enn røyking
Ifølge forskerne kan flere dødsfall relateres til usunt kosthold enn til røyking.
I en ny studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet konkluderer forskerne med at hvert femte dødsfall verden over kan relateres til dårlig kosthold.
Forskerne har studert 195 land verden over i en tidsperiode fra 1990 til 2017. Ifølge studien er det stor variasjon mellom landene, og den sentralasiatiske republikken Usbekistan topper listen. Sammenlignet med Israel, som er nederst på listen, er risikoen for å dø av livsstilsrelaterte sykdommer ti ganger så stor i Usbekistan.
Et for høyt inntak av matvarer tilsatt sukker er en av de verste faktorene, men også overdrevent inntak av salt og kjøtt blir nevnt. Til sammen står usunt kosthold bak 11 millioner årlige dødsfall som kunne vært unngått. Det er mer enn dødsfall forårsaket av røyking, ifølge The Guardian.
Den fremste dødsårsaken var hjerte- og karsykdommer som en følge av overvekt og fedme forårsaket av det ubalanserte kostholdet.
For lite grønnsaker, frø og frukt
– Studien bekrefter det mange har tenkt i flere år – at dårlig kosthold er den største dødsårsaken, sier en av artikkelforfatterne, professor Christopher J.L. Murray ved Universitetet i Washington.
Studien viser også at inntaket av fullkorn, frukt, frø og nøtter er altfor lavt for å opprettholde en sunn livsstil.
Ifølge artikkelforfatterne er økonomisk ulikhet en viktig faktor. Å spise etter de anbefalte retningslinjene om «5 om dagen» koster langt mer i fattige land enn i rike land.
Studien får blant annet støtte av assisterende professor Oyinlola Oyebode ved Warwick Medical School i England.
– Mangelen på frukt, grønt og fullkorn verden over er viktig å bli klar over, men et annet urovekkende studiefunn er det høye inntaket av salt, sier Oyebode.