Ny styreleder i Til Helhet er forberedt på storm
Som advokat er Ole Gramstad Jensen vant til «å stå i stormen». Det kan komme godt med når han nå går inn som styreleder i en utskjelt organisasjon.
Det har stormet rundt Til Helhet, som ifølge nettsiden tilbyr samtaler med mennesker som sliter med sin seksuelle orientering. Organisasjonen er blitt beskyldt for å drive med «reorientering» og fikk mye oppmerksomhet i forbindelse med VGs dokumentarserie «Homoterapi», som ble sendt i fjor.
– Ut av det blå
Ole Gramstad Jensen fulgte debatten i etterkant og opplevde at tidligere styreleder Jens Fredrik Brenne fikk liten støtte fra konservative kristne.
Da han ble utfordret til å gå inn som styreleder, trengte han likevel betenkningstid.
– Jeg hadde over lengre tid bedt og reflektert over hvordan Gud kan bruke meg med min bakgrunn og erfaring, men spørsmålet kom litt ut av det blå. Jeg hadde noe kjennskap til nettverket etter å ha fulgt mediedebatten for vel et år siden, og jeg har også møtt Brenne en gang. Etter hvert landet jeg på at jeg ville si ja.
Han har gjort seg noen tanker om kostnadssiden ved å takke ja, men det skremte ham ikke fra å påta seg vervet.
– Jeg tenkte, da Brenne ble stående i stormen, at andre burde tre støttende til. Det gjorde det vanskelig å si nei da jeg ble utfordret. Brenne hadde dessuten bedt om avløsning over lengre tid.
– Er du forberedt på at det kan storme rundt deg og nettverket?
– Ja. Til Helhet er jo en rød klut for mange, men jeg håper å bidra til bedre dialog slik at folk får en nærmere forståelse av det vi holder på med. Dessuten er vi advokater vant til at det stormer rundt oss, legger han til.
– En kommunikasjonsutfordring
Jensen er 44 år gammel og har jobbet som advokat i en del år. Han har spesielt jobbet med saker innen ytringsfrihet, æresvern og personvern.
I fjor ble det stortingsflertall for å utrede forbud mot homoterapi. Selv er han spent på hvor bredt et slikt forbud kan bli.
– Jeg tror ikke at det blir så bredt at det vil ramme det vi holder på med, for et bredt forbud vil støte mot ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og så videre. Samtidig er det vanskelig å få tak i hvordan Stortinget tenker å definere det. Det blir en kommunikasjonsutfordring i en høringsrunde å få argumentert for det vi driver med, tror han.
– Hvorfor tenker du at Til Helhet er en viktig organisasjon?
– Som konservativ kristen kan det være lett å si til folk at de må følge Guds Ord og leve etter det, men hva med de som ønsker å leve i tråd med Bibelen, men som kjenner at de blir stående alene fordi de strever med egen seksualitet? Det finnes selvfølgelig mye god sjelesorg og oppfølging i menighetene, men ut fra min kjennskap til organisasjonen er det ingen tvil om at de mange mennesker har fått verdifull hjelp i sin vandring. Det handler litt om Jakobs brev: å være en ordets gjører og ikke bare en ordet hører, sier han.
Godt fornøyd
Espen Ottosen, talsperson for medlemsorgansiasjonene, er også fornøyd med at Jensen takket ja til vervet som styreleder.
– Hvorfor har det vært så krevende å finne en ny?
– Det Til Helhet driver med innebærer medieoppmerksomhet, så det må man være forberedt på som styreleder. Dessuten er arbeidet ganske «smalt», og vi ønsker en leder som kjenner tematikken godt. De fins det få av i Kristen-Norge, konstaterer han.
– Hva håper du at Ole Gramstad Jensen kan tilføre Til Helhet?
– Han er motivert for oppgaven og har god kjennskap til Kristen-Norge. Han er tydelig frimodig på vegne av Bibelen og har en klassisk forståelse av samliv. Så er det jo ingen ulempe at han er jurist i den situasjonen vi er i nå, der det har vært mye snakk om forbud mot såkalt homoterapi.
Revitalisering
I de nye vedtektene til nettverket slås det fast at «Til Helhet» vil holde fram det positive synet på seksualitet og samliv som Bibelen beskriver» og at «ekteskapet mellom én mann og én kvinne er den rette og gode ramme om det seksuelle samliv». Det slås også fast at «Til Helhet er et kontaktforum for mennesker som opplever problemer med sin seksualitet - og som selv ønsker hjelp i sin personlige prosess.
Ottosen sier til Dagen at de ønsker en revitalisering av nettverket. Samtidig tror han det er viktigere enn noen gang at Til Helhet eksisterer.
– Vi har også opplevd, etter den voldsomme medieoppmerksomheten i vinter at mange tok kontakt med oss fordi de ønsket å ha noen å snakke med.
På nettsiden står det at Til Helhet ikke tilbyr terapi og ikke arbeider for å reorientere menneskers seksualitet. Samtidig ligger det tre personlige fortellinger om mennesker som har endret «legning».
– Hvilket signal gir det om hva dere holder på med?
– Jeg tror det er viktig å få fram at det er store variasjoner i mennesker seksualitet. Vi kan verken garantere eller ønsker å forandre andre menneskers seksuelle legning, men det fins mange historier om mennesker som opplever endring i sin seksualitet. Det er problematisk hvis vi av ideologiske grunner begynner å sensurere menneskers personlige fortellinger.
– Glad for avløsning
Jens Fredrik Brenne sier i en kommentar til Dagen at han er glad for at han nå har fått avløsning.
– Det er godt å få inn nye folk i styret som er motivert og som kan styrke det arbeidet vi holder på med. Det er en stor glede å se at yngre generasjoner tar ansvar for å føre arbeidet videre, sier han.