Ny teologisk høyskole i Sverige

Etter beskjeden om at Livets ords teologiske seminar (Lots), legges ned fra og med våren 2014 har mange ytret et ønske en ny teologisk høyskole i Sverige. Nå blir den virkelighet.

Publisert Sist oppdatert

En av på­dri­ver­ne for den nye teo­lo­gis­ke høy­sko­len, som kom­mer til å få nav­net Skan­di­na­visk teo­lo­gis­ke høy­sko­le, er An­ders Gerd­mar, tid­li­ge­re rek­tor på Lots.

Han hadde ar­bei­det på Lots i over 19 år når han fikk be­skje­den om at se­mi­na­ret måtte leg­ges ned av øko­no­mis­ke år­sa­ker.

- En dag i fe­bru­ar in­vi­ter­te jeg til et møte, der man fra sty­rets side for­tal­te at de var tvun­get til å legge ned. Det kjen­tes som en stor tom­het, ikke minst fordi vi hadde laget en am­bi­siøs søk­nad om stu­die­støt­te fra re­gje­rin­gen.

- Førs­te uken etter be­skje­den var en uke fylt med sorg og be­ar­bei­ding, før jeg måtte for­tel­le dette til våre stu­den­ter og per­so­nal.

En ny start

Al­le­re­de samme dag traff An­ders Gerd­mar en mann som har hatt et stort hjer­te for en bi­beltro aka­de­misk skole, og i den på­føl­gen­de sam­ta­len be­gyn­te bal­len å rulle.

- Vi kjen­te at vi­sjo­nen levde vi­de­re og ut i fra det be­gyn­te vi å jobbe med øko­no­mis­ke pla­ner og andre ret­nings­lin­jer for å kunne skape noe nytt.

- Vi lyk­tes med å samle men­nes­ker som re­pre­sen­te­rer en stor bred­de in­nen­for det krist­ne Sve­ri­ge. Vi fikk med blant annet Carl-Erik Sahl­berg fra Klara Kyrka, Berit Si­mons­son fra Oasrörel­sen og Stan­ley Sjöberg fra pinse­me­nig­he­te­ne. Dette var vik­tig for oss og det var en stor seier at vi fikk med oss en så stor spenn­vid­de blant krist­ne for dette ini­tia­ti­vet.

Etter­på har en liten grup­pe ar­bei­det med å legge mer de­tal­jer­te pla­ner og å finne en ny rek­tor. Nå får fak­tisk en ny teo­lo­gisk høy­sko­le se da­gens lys: Skan­di­na­visk teo­lo­gis­ke høy­sko­le .

An­ders Gerd­mar for­kla­rer at den nye sko­len er uav­hen­gig og at­skilt fra Li­vets Ord, og at den nye høy­sko­len vil ha egne lo­ka­ler men vil fort­set­te å holde til i byen Upp­sa­la.

- Det er så mange res­sur­ser i form av bi­blio­te­ker, læ­rings­res­sur­ser at det ville være dumt å flyt­te det bort av den grunn, for­kla­rer Gerd­mar.

Høy­sko­lens DNA

Skan­di­na­visk teo­lo­gisk høy­sko­le har en ty­de­lig evan­ge­lisk pro­tes­tan­tisk pro­fil og vil prio­ri­te­re tre punkt som Gerd­mar kal­ler for høy­sko­lens DNA.

Det førs­te punk­tet er bi­beltro.

- Det er en tendens at bi­bel­kri­tik­ken kom­mer seg inn over alt, også i fri­kir­ke­lig sam­men­heng. Der er vi vel­dig ty­de­li­ge. Vi står fast ved en klas­sisk bi­beltro tolk­ning.

Det andre punk­tet er vek­kel­se.

- Vi mener at tan­ken om vek­kel­se må fort­set­te å være le­ven­de hos de krist­ne i Sve­ri­ge og Skan­di­na­via, for­kla­rer Gerd­mar.

Til slutt tar han opp det ka­ris­ma­tis­ke livet.

- Det er uhyre vik­tig med livet i Ånden og Ån­dens nåde­ga­ver, sier han og fort­set­ter:

- Disse punk­te­ne er noe som kan for­ene mange som el­lers har va­ria­sjo­ner i de­tal­je­ne i teo­lo­gi­en. Iden­ti­te­ten skal være vik­tig men sam­ta­len må være åpen.

Fi­nan­sie­ring

En stor del av virk­som­he­ten hand­ler også om fi­nan­sie­ring, og An­ders Gerd­mar sier at de har fått i gang pro­ses­sen med stu­die­støtte­søk­na­den igjen.

- Det at myn­dig­he­te­ne lar oss flyt­te over hele virk­som­he­ten i en ny stif­tel­se ser jeg på som et lite mi­ra­kel. Vi tar over hele inn­hol­det i Lots. Den nye stif­tel­sen har kjøpt opp inn­hol­det med de samme læ­rer­ne og de samme kur­se­ne. Det gjør at det fin­nes en trygg­het i dette. Vi kom­mer til å fort­set­te med det vi har gjort i 20 år.

Han for­tel­ler at de også sik­ter på svensk god­kjen­ning.

- Det vir­ker som om myn­dig­he­te­ne nå er mer in­ter­es­ser­te i å sak­lig be­døm­me høy­sko­len ut ifra kva­li­te­ten uten å se så mye på de ideo­lo­gis­ke spørs­må­le­ne, sier Gerd­mar og leg­ger til at han har stor tro på at høy­sko­len kom­mer til å bli god­kjent.

- Inn­til god­kjen­nel­sen er vi vel­dig av­hen­gi­ge av gaver og do­na­sjo­ner, store og små. Vi må ha ka­pi­tal på to-tre mil­lio­ner i juni 2014 for å kunne star­te. Vårt per­so­nal må ha en viss trygg­het. Vi øns­ker ikke å ba­lan­se­re på en line uten å ha et trygt øko­no­misk grunn­lag under oss. Det vi sat­ser på nå er å gå ut å be Jesu kropp om å hjel­pe til med å bære dette, for­kla­rer han.

Hit­til har ar­bei­det med å samle inn pen­ger gått vel­dig bra.

- Jeg kjen­ner stor trygg­het i dette. Vi har fått gode til­bake­mel­din­ger, ikke minst in­ter­na­sjo­nalt. På fire dager fikk jeg inn nes­ten 200 000 kro­ner i do­na­sjo­ner til å danne den nye stif­tel­sen. Den førs­te gaven fikk vi fra Kina, for­tel­ler An­ders Gerd­mar.

An­ders Gerd­mar mener at en av de vik­tigs­te opp­ga­ve­ne til Skan­di­na­visk teo­lo­gisk høy­sko­le er å være en stem­me i etis­ke spørs­mål, som for ek­sem­pel sam­livs­spørs­mål og spørs­mål om li­vets be­gyn­nel­se og slutt.

- Vi har en opp­ga­ve i å trene opp kom­pe­ten­te krist­ne i å delta i den de­bat­ten. Skal du i en de­batt med for ek­sem­pel Torbjörn Tännsjö kan du ikke være hvem som helst. Du må vite hva du snak­ker om av­slut­ter An­ders Gerd­mar.

VÄRLDEN IDAG/DAGEN

Powered by Labrador CMS