Ny uro rundt kvinneprestmotstander på Sunnmøre
I dag er det umulig å bli ordinert til prestetjeneste og være kvinneprestmotstander, ifølge biskop Ingeborg Midttømme.
På tirsdag publiserte NRK en artikkel om Benjamin Anda, sokneprest i Giske på Sunnmøre. Rikskanalen vinklet på at Anda fikk fortsette som sokneprest til tross for at han er motstander av kvinnelige prester.
Anda ønsket ikke å la seg intervjue av NRK.
Ble intervjuet
Saken begynte imidlertid forrige helg da Sunnmørsposten skrev at han sier nei til kvinnelige prester.
– Det har for meg ikke vært viktig å framheve det, vi tenker jo ulikt om ting både i politikk og teologi, og da har jeg havnet på den siden som blir kalt konservativ, sa han i en kommentar til avisen.
Tankene tilhører et mindretall
Etter intervjuet i Sunnmørsposten la kollegene til Anda ut en kommentar på Facebook-siden «Kyrkjene i Giske». Der presiserte de at Andas synspunkt var i mindretall i Den norske kirke, også lokal i kirkestaben i Giske.
«Kyrkja er åpen for ulike teologiske syn. Vi i staben legg vekt på samarbeid og respekt, trass i usemje».
«Kan ikke avstå fra samarbeid»
Uroen fremkalte også en pressemelding fra Møre Bispedømme som ble sendt ut på onsdag. Der viser biskop Ingeborg Midttømme til saken «Ordinasjon og kollegafellesskap». Den ble vedtatt av Bispemøtet i 2020.
Der står det: «En prest kan ikke berope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med andre prestekolleger. Det eksisterer ikke noen slik reservasjonsrett i vår kirkes ordninger. Det er ikke teologisk meningstvang, men ulike meninger kan ikke komme til uttrykk i en praksis som vanskeliggjør andre kollegers prestetjeneste».
Ble tilsatt før Bispemøtets vedtak
Biskopen innleder med at flere nyhetsredaksjoner har sådd tvil om hennes holdning i saken, og i pressemeldingen gjør hun det derfor klart at hun identifiserer seg med og støtter retningslinjene fra Bispemøtet.
I pressemeldingen presiserer hun også at det finnes prester i hennes bispedømme som har problemer knyttet til kvinners prestetjeneste, men Midttømme legger til at de ble tilsatt før Bispemøtets vedtak.
– Hvorfor er det relevant, Midttømme? Må de ikke innordne seg vedtaket uansett?
– De må innordne seg vedtaket og den enstemmige innstramningen som skjedde i 2020 som også jeg var en del av. Det er klart. Men det er et sterkt vern i arbeidslivet for mennesker som har en fast stilling og har hatt det lenge. Vi prøver med dialog for å sørge for at alle arbeidstakere har et trygt og godt arbeidsmiljø, sier biskopen til Dagen.
Måtte gå
En kvinneprestmotstander som var i et avtalt, kort vikariat i Møre Bispedømme i fjor, måtte gå.
– Det var innlysende fordi han hadde en løsere tilknytning, sier biskopen.
I pressemeldingen understreker biskopen at dialogen har som mål at ingen prest lenger kan påberope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med andre prestekolleger.
– Hvilket reservasjonsrom eksisterer for en kvinneprestmotstander i dag?
– Det Bispemøtet har sagt, er at ingen kan tvinges inn i nattverdfellesskapet. Samtidig er det jo det dypeste tegnet på enhet i troen og blir derfor den store utfordringen vi jobber med.
Kan ikke tvinges til nattverdbordet
– Er det satt opp spesifikke «spilleregler» for dem som er kvinneprestmotstandere i Den norske kirke i dag?
– Det eneste er at ingen kan tvinges til nattverdbordet. En mann som ikke kan stå der kan holde seg tilbake.
– Er det det eneste stedet han kan demonstrere sitt syn?
– Ja.
– Er det mulig for en prest å bli stående i Den norske kirke som kvinneprestmotstander i 2022?
– Det er umulig å bli ordinert til prestetjeneste med et slikt syn etter vedtaket i oktober 2020.
Sokneprest Benjamin Anda skriver i en kort sms til Dagen at han ikke har noen kommentar før han har hatt en formell samtale med biskopen.