Ny vending i Räsänen-saken: – Jeg har fred i sinnet
Den finske politikeren som står tiltalt for hatprat, vil gå hele veien til menneskerettsdomstolen.
I fjor høst ble Räsänen frikjent i Helsingfors hovrätt for tre utspill om homofili.
Men i januar ble det klart at påtalemakten ville anke dommen.
Ifølge påtalemakten er det «viktig at høyesterett veier hensynet til ytringsfrihet og religionsfrihet opp mot loven som forbyr diskriminering». I tillegg ønsker de en vurdering av hvor grensen går for «hatprat».
Det har siden vært knyttet spenning til om høyesterett vil ta opp saken.
Høyesterett tar saken
Finsk høyesterett har i dag kunngjort at riksadvokaten får tillatelse til å anke frifinnelsen, melder blant andre den finske rikskringkasteren YLE.
Det tar Räsänen med knusende ro.
– Jeg har fred i sinnet og er klar til å fortsette å forsvare ytringsfriheten og religionsfriheten foran Høyesterett, og om nødvendig også foran Den europeiske menneskerettsdomstolen, skriver Räsänen i en pressemelding.
Helsingfors hovrätt avviste alle anklagene i dommen fra november 2023, og fastslo at hensikten med Räsänens skrifter og kommunikasjon ikke var å ærekrenke eller sverte noen, og de heller ikke inneholdt noe ulovlig.
Kan styrke religionsfriheten
I første instans avviste også Helsingfors tingrett alle anklager mot Räsänen da saken gikk for tingretten i 2022.
– Denne rettssaken er historisk for ytrings- og religionsfrihet. I kjernen av rettssaken er spørsmålet om det er tillatt å dele Bibelens lære og offentlig være enig i den, skriver Räsänen i pressemeldingen.
Hun mener en frifinnelse fra Høyesterett vil etablere en sterkere rettslig presedens om ytrings- og religionsfrihet sammenlignet med avgjørelsene fra lavere instansers domstoler.
– Dette vil fungere som en juridisk veileder med hensyn til lignende anklager i fremtiden. Det ville også styrke kristnes frihet til å snakke om Bibelens lære mer kraftfullt. Høyesteretts dom ville ha innvirkning på lovgivningen i Europa, og den ville påvirke avgjørelsene til andre domstoler i Europa.
Lang kamp
Räsänens sak har vart i nesten fem år,
– Jeg har ansett det som et privilegium og en ære å forsvare ytringsfriheten, som er en grunnleggende rettighet i en demokratisk stat.
Prosessen startet med en tweet hun la ut i juni 2019, der hun stilte spørsmål ved Den evangelisk-lutherske kirken i Finland sin støtte til et Pride-arrangementet.
De to andre var en pamflett «Til mann og kvinne skapte Han dem», publisert i 2004, og et radiointervju i 2019.