Ny virusvariant skaper frykt verden over
En ny variant av koronaviruset, døpt omikron og først påvist i Sør-Afrika, har resultert i kraftig børsfall og frykt for at dagens vaksiner ikke er gode nok.
Den nye virusvarianten, som er døpt omikron og har fått betegnelsen B.1.1.529, viser seg å ha usedvanlig mange mutasjoner og er derfor trolig også vanskeligere å bremse spredningen av.
Omikron-varianten har alt funnet veien til Botswana, Hongkong og Belgia, og EU oppfordret fredag alle sine medlemsland til å innføre stans i alle direkteflyginger fra Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia og Zimbabwe.
Noen timer senere ble EUs medlemsland også oppfordret til å teste alle reisende fra disse landene, samt innføre krav om karantene.
Karantenekrav
Norge har ingen direkteflyginger fra denne delen av verden, men innfører også krav om ti dagers karantene for reisende fra de samme landene.
UD fraråder samtidig reiser som ikke er strengt nødvendig til disse landene.
– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, opplyste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fredag.
Overdrevne
Sør-Afrika mener reaksjonene på omikron-varianten, og tiltakene som settes i verk, er overdrevne.
– Disse reiserestriksjonen er fullstendig imot normer og standarder satt av Verdens helseorganisasjon (WHO), sa landets helseminister Joe Phaahla fredag.
Styrelederen i den sørafrikanske legeforeningen, Angelique Coetzee, kaller de internasjonale reaksjonen for «storm i et vannglass», ifølge BBC.
Børsfall
Nyheten om den nye virusvarianten resulterte i fredag i et kraftig børsfall i Asia og Europa, og det ventes også at amerikanske børser vil slå følge nedover.
Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 3,2 prosent, Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 2,5 prosent, CAC 40 i Paris endte 4,7 prosent ned og FTSE-indeksen i London falt med 3,6 prosent.
Begrenset beskyttelse
Dagens koronavaksiner gir trolig begrenset beskyttelse mot den nye virusvarianten, sier den sørafrikanske forskeren Shabir Madhi.
Han er professor i vaksinologi ved University of the Witwatersrand i Johannesburg. I tillegg har han en direktørstilling i det sørafrikanske medisinske forskningsrådet.
Også andre eksperter er bekymret for om dagens koronavaksiner vil virke dårligere mot den nye varianten.
– Det er bekymring for at varianten skal spre seg og at vaksinene er mindre effektive mot den, sier Tyra Grove Krause ved Statens Serum Institut i Danmark.
Storbritannias helseminister Sajid Javid sier også at dagens vaksiner kan vise seg å være mindre effektive mot den nye virusvarianten.
For tidlig
Det europeiske legemiddelverket (EMA) mener imidlertid at det er for tidlig å si om det trengs en ny vaksine for å bekjempe den nyoppdagede varianten.
– EMA mener at det for øyeblikket er for tidlig å forutse behovet for en tilpasset vaksine med en annen sammensetning for å takle denne nye varianten, het det i en uttalelse fra legemiddelverket fredag.
Tyske Biontech har likevel startet arbeidet med å utvikle en ny vaksine som skal fungere bedre mot slike nye varianter. De håper den nye vaksinen kan være klar. løpet av seks uker, og at den kan tas i bruk innen 100 dager.
Tenk globalt
– Dette er det vi har vært veldig bekymret for. Fattige deler av verden, særlig Afrika, har få vaksinerte, og risikoen for nye mutasjoner blir veldig stor, sier Norad-sjef Bård Vegar Solhjell til NTB.
Han befant seg fredag i Ghana og understreker viktigheten av å tenke globalt.
– Tenker vi ikke globalt, risikerer vi å få pandemien tilbake som en bumerang fra fattige land, sier Solhjell.
Norad-sjefen ber norske myndigheter tenke seg nøye om før det settes i gang et omfattende program for å gi alle nordmenn en tredje dose med vaksine.
– Vi bør tenke oss svært nøye om før vi gjør akkurat det. Det bør andre rike land også gjøre, sier han og viser til at behovet for vaksiner er skrikende i Afrika.
Få vaksinerte
I Sør-Afrika, der den nye varianten først ble oppdaget er bare 23,8 prosent av innbyggerne fullvaksinert. Det er likevel flere enn i noe annet land i Afrika.
I Nigeria, som er Afrikas mest folkerike land, er bare 2,8 prosent av befolkningen fullvaksinert, og blant Kongos over 90 millioner innbyggere er andelen bare 0,1 prosent.
– Fra et faglig ståsted er det avgjørende at et økende antall vaksinedoser og tester går til lavinntektsland. Her er det mange sårbare grupper og helsepersonell som ikke er vaksinert, og det er trolig høye mørketall når det gjelder døde. Vår frontlinje mot covid nå er i Afrika, sier Solhjell.