LEDER: Ayatolla Ali Khamenei er den nåværende øverste lederen i Iran, som nylig har styrket sine bånd til Kina. Johannes Morken (t.h) er seniorrådgiver i Stefanusalliansen.

Nye funn avdekker mer forfølgelse av kristne: – Sterkt bekymret

Stefanusalliansen ser alvorlig på utviklingen i land med autoritære regimer.

Publisert Sist oppdatert

Kristne rundt om i verden møter stadig sterkere undertrykkelse og fiendtlighet.

Både i Nigeria, Iran og Kina rapporteres det om økt vold og diskriminering.

En fersk rapport fra Aid to the church in need belyser omfanget:

  • Autoritære regimer i land som Kina og Iran intensiverer tiltakene for å overvåke og undertrykke religiøse minoriteter, inkludert kristne, som ofte blir ansett som en trussel mot statens ideologi
  • I Iran har antallet arresterte kristne steget fra 59 i 2021 til 166 i 2023, og i Kina er antallet fengslede kristne anslått til mellom noen tusen og opp mot 10 000.
  • I Nigeria ser man en betydelig forverring av situasjonen for religiøse minoriteter. Kristne landsbyer og kirker har blitt målrettet av voldelige angrep, og flere rapporter dokumenterer masseødeleggelse av kristne eiendommer og til og med drap.

Rapporten er omtalt av Christian Post.

MORKEN: Johannes Morken er seniorrådgiver i Stefanusalliansen

– Vi er sterkt bekymret over at autoritære regimer som Kina og Iran intensiverer forfølgelse av religiøse minoriteter, inkludert kristne som fremstilles som trusler mot regimene, sier seniorrådgiver i Stefanusalliansen, Johannes Morken.

Han mener det er «meget bekymringsfullt» at forfølgelsen av kristne og andre troende i Kina glemmes i norsk politikk og blant de større mediehusene.

– De trygler oss om å ikke glemme

– Stemmer det at man generelt sett ser en «sterkere undertrykkelse» av kristne globalt sett?

– Det er ikke tvil om at undertrykkelsen det siste tiåret har økt i verdens to mest folkerike land, India og Kina, sier Morken.

Han forklarer at hindunasjonalistiske krefter i India fremstiller kristne og muslimer som trusler mot et hinduistisk India, et prosjekt som bryter med landets grunnlov.

Morken peker også på at kristne i Midtøsten og Afrika opplever økende forfølgelse, der mange blir drept eller fordrevet av islamistiske grupper og voldsgrupper, særlig i Nigeria.

– Norsk kristenhet må åpne øynene for kristne som forfølges for sin tro, som klynger seg til håpet i Kristus og trygler oss om ikke å glemme dem, sier Morken videre.

Kina

Nylig ble det også klart at Kina styrker sine diplomatiske bånd til Iran: under BRICS-møtet i Russland erklærte Kinas president Xi Jinping sin støtte til Iran.

Det er ventet at det vil få konsekvenser for kristne i begge land.

– Hvilke konsekvenser kan den økte kinesiske støtten til Iran få for kristne og andre religiøse minoriteter?

– Kinas forsterkede bånd til Iran skyldes nok helt andre storpolitiske grunner enn forfølgelsen av kristne og andre religiøse minoriteter. Men det er dessverre en fare for at også Iran vil importere hele det kinesiske arsenal av avansert teknologi for overvåkning, med kunstig intelligens og ansiktsgjenkjennelse, og at dette i sin tur også vil bli brukt for å styrke jakten på religiøse minoriteter, sier Morken.

Powered by Labrador CMS