Nye samtaler om ambassade-flytting
I juni sa president Donald Trump at en flytting av USAs ambassade til Jerusalem kunne ødelegge for fredssamtaler. Nå er ambassadeflytting igjen et tema.
Nye forhandlinger mellom Israel og palestinerne var den viktigste saken da seniorrådgiver i Det Hvite Hus, Jared Kushner, før helgen var på reise i Midtøsten.
Trumps svigersønn avsluttet reisen med besøk både til Israels statsminister, Benjamin Netanyahu og palestinernes president, Mahmoud Abbas. Netanyahus kontor beskrev samtalen mellom den israelske statsministeren og Kushner som konstruktiv, men uten å gå i detalj.
Mandag kunne The Times of Israel avsløre at også ambassadesaken ble grundig diskutert under besøket i Israel.
«Når», ikke «om»
En amerikansk kilde sier til avisen at ambassadeflyttingen ble tatt opp av begge parter under møtet, hvor USA i tillegg til Kushner stilte med midtøstenutsending Jason Greenblatt, nasjonal sikkerhetsrådgiver Dina Powell og Tel Aviv-ambassadør David Friedman.
Ifølge The Times of Israel skal den amerikanske administrasjonen være bestemt på å flytte ambassaden.
– Det er snakk om «når», ikke «om», sier kilden som skal ha kjennskap til innholdet i samtalene.
Ikke orientert
Søndag gikk viseutenriksminister Tzipi Hotovely ut i israelske medier og luftet sin skuffelse over at ambassadespørsmålet ikke ble tatt opp under samtalene med Kushner og hans team.
En kilde ved statsministerens kontor sier imidlertid til The Times of Israel at hun tar helt feil.
– Hun var ikke tilstede på noen av møtene og hun har ikke kjennskap til innholdet i samtalene, sier kilden.
Som viseutenriksminister styrer Hotovely utenriksdepartementet fra dag til dag, men statsminister Benjamin Netanyahu er også utenriksminister og stepper selv inn når større saker skal diskuteres.
Statsministerens kontor bekrefter at ambassadesaken ble diskutert, men nekter å gi noen detaljer om samtalene.
Skuffelse i Israel
Flytting av USAs Israel-ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem var et løfte Donald Trump gjentok gang på gang under fjorårets valgkamp.
Skuffelsen var derfor stor i Israel da Trump under besøket i mai unnlot å nevne ambassadespørsmålet. Han ankom Jerusalem like før markeringen av at byen har vært forent i 50 år, og mange mente at dette hadde vært en glimrende anledning til å annonsere flyttingen.
I Israel er politikere fra nær sagt alle retninger enige om at ambassadene bør ligge i hovedstaden og de fleste er også enige om at Jerusalem bør forbli en forent by.
Blant folk flest har forhåpningene til Trump vært store. Ikke minst gjelder dette i Jerusalem, hvor Dagens medarbeider i vår måtte tråle gatene en hel dag for å finne én person som var kritisk til den amerikanske presidenten. Vedkommende var imidlertid enig med Trump i én sak, nemlig at ambassaden må flyttes.
Utsettelsesordre
Uken etter israelturen signerte imidlertid Donald Trump en utsettelsesordre.
Kongressen i USA bestemte allerede i 1995 at landets ambassade skulle flyttes til Israels hovedstad, men amerikanske presidenter har hatt mulighet til å legge ned en utsettelse på seks måneder om gangen. Trump fulgte Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama og benyttet seg av denne muligheten.